ACTIEF INGREDIËNT RETINOÏDEN

UIT DE COSMETICAMARKT NIET MEER WEG TE DENKEN

Het actieve ingrediënt vitamine A is waarschijnlijk beter bekend onder zijn verschillende vormen zoals retinol, retinal of retinylpalmitaat. Deze groep van verschillende stadia van vitamine A wordt vaak samengevat onder de algemene term retinoïden. In welke vorm het ook wordt gebruikt, vitamine A heeft veel geweldige eigenschappen voor je huid.

Als ingrediënt dat huidveroudering tegengaat, heeft het een dubbel effect op fijne lijntjes en rimpels en zorgt het voor een stevigere huid. De huid profiteert ook van de talgregulerende werking als het gaat om puistjes. Lees verder om precies te weten te komen waarom vitamine A actieve ingrediënten zo goed en zo effectief zijn en waar je zeker op moet letten bij het gebruik ervan.

ALLE RETINOÏDEN OP EEN RIJ

WAT IS HET VERSCHIL?

Retinal en retinol zijn beide vormen van vitamine A. Op het eerste gezicht vraag je je misschien af of we een typefout hebben gemaakt met de 'a' in retinal. In feite is retinal een apart actief ingrediënt. In ons diagram zie je de afzonderlijke vormen met hun omzettingsstappen. Hoe dichter een stof bij retinoïnezuur ligt, hoe effectiever het is.

VOORDELEN VAN RETINOL

RETINYLESTERS

Retinylesters (retinylpalmitaten, retinyllinolaten, etc.) zijn voorlopers van retinol die eerst in de huid worden omgezet in retinol door middel van een chemische reactie. Het zijn de meest compatibele retinoïden, met een relatief lage effectiviteit, omdat ze drie omzettingsstappen hebben naar retinoïnezuur voordat hun effect de huid bereikt. Tijdens elk van deze conversiestappen gaat een deel van het actieve potentieel verloren.

RETINOL

Het bekendste retinoïde is veel effectiever, omdat het slechts twee stappen nodig heeft om zijn werking te ontwikkelen: eerst naar retinal en dan naar retinoïnezuur, de biobeschikbare vorm van vitamine A. Dit vereist ook hogere concentraties om het actieve potentieel te behouden. Dit vereist ook hogere concentraties om het actieve potentieel te behouden. Dit verhoogt echter ook het risico op irritatie. Daarom wordt aanbevolen om de huid geleidelijk te laten wennen aan het actieve ingrediënt retinol om een huidreactie (skin purging) te voorkomen.

RETINAL

Retinal heeft maar één omzettingsstap nodig. Dit betekent dat het effectiever is en de huid sneller bereikt, waardoor het beter wordt verdragen. De lagere concentratie voorkomt dat het zich ophoopt in de huid en irritatie veroorzaakt. De omzetting van retinal naar retinoïnezuur vindt uitsluitend plaats door keratinocyten in een specifieke differentiatiefase, wat leidt tot een gecontroleerde opname van retinoïnezuur en minder bijwerkingen zoals huidirritatie of roodheid in vergelijking met retinol.

RETINOÏDEZUUR

Het sterkste retinoïde is retinoïnezuur, ook bekend als vitamine A-zuur of tretinoïne. Deze vorm van vitamine A vereist echter een recept en is daarom niet toegestaan voor de cosmeticamarkt. De reden hiervoor is dat retinoïnezuur weliswaar extreem effectief is tegen acne en een door de zon beschadigde huid, maar ook een zeer hoog irritatiepotentieel heeft voor de huid en daarom alleen onder medisch toezicht mag worden voorgeschreven.

BAKUCHIOL - EEN ALTERNATIEF VOOR RETINOL?

Bakuchiol is een plantaardig alternatief voor retinol en heeft weinig te maken met echte retinoïden zoals retinoïnezuur, retinal, retinol en retinylesters. Het wordt verkregen uit de zaden van de babchi plant, een geneeskrachtige plant uit de peulvruchtenfamilie die wordt gebruikt in de klassieke Ayurvedische geneeskunde. De chemische structuur van bakuchiol verschilt sterk van die van retinol. Het werkt echter gedeeltelijk op dezelfde cellulaire routes in de huid. Sommige onderzoeken suggereren dat bakuchiol ook anti-verouderingseigenschappen heeft, maar minder irriterend is dan retinol. Dit is de reden waarom Bakuchiol wordt aangeprezen als HET retinol-alternatief in de cosmeticawereld. Het onafhankelijke onderzoek naar het anti-verouderingseffect van bakuchiol is nogal mager vergeleken met meer dan 30 jaar onderzoek naar echte retinoïden. Het effect van bakuchiol op puistjes en oneffenheden is echter beter gedocumenteerd.

HOE WERKEN RETINOÏDEN OF VITAMINE A?

Vitamine A is essentieel voor ons lichaam. Onze gezondheid, stofwisseling en ogen zijn afhankelijk van de vitamine. Maar het kan ook een aantal positieve effecten hebben bij huidverzorging. Zowel retinol als retinal verbeteren en verfijnen de huidstructuur door celvernieuwing te stimuleren. Ze stimuleren de collageensynthese en voorkomen de afbraak van collageen. Beide dragen bij aan gladheid, verhogen de elasticiteit van de huid en zorgen ervoor dat losse hoornschilfers snel worden verwijderd. Dit stimuleert de celvernieuwing.

Het verschil tussen retinol en retinal zit hem dus in de werking en verdraagbaarheid. Retinal is effectiever als afzonderlijk actief ingrediënt, omdat retinol in de huid eerst wordt omgezet in retinal voordat het de pure vorm van vitamine A wordt. Retinal heeft hiervoor maar één omzettingsstap nodig. Dit betekent dat het sneller werkt en wordt ook als beter verdragen beschouwd, omdat er minder retinal dan retinol nodig is voor hetzelfde effect. Dit voorkomt dat het actieve ingrediënt zich ophoopt in de huid en irritatie veroorzaakt.

De verhoogde vochtretentie vermindert rimpels en lijntjes. De snelle celvernieuwing vermindert ook puistjes en pigmentvlekken. Er is zelfs een antibacteriële werking gevonden bij acne. Vitamine A zorgt dus voor een fijnere huidtextuur aan de oppervlakte en een stabiele basis diep van binnen. Als antioxidanten remmen retinol en retinal het schadelijke effect van vrije radicalen en gaan ze vroegtijdige huidveroudering tegen. Daarom speelt vitamine A zo'n belangrijke rol in de verzorging van een ouder wordende huid, omdat het de afbraak van collageen remt en tegelijkertijd de vorming van nieuw collageen bevordert.