Well-Ageing Mythes: Actieve ingrediënten, zonbescherming & co

April 4, 2024

Well-Ageing Mythes: Actieve ingrediënten, zonbescherming & co

by Nienke Bolt

Een rijpe huid heeft intensievere verzorging nodig: meer hydratatie, evenwichtige lipiden en actieve ingrediënten die de collageenproductie stimuleren en de huidbarrière versterken. Er bestaan veel mythes over huidverzorging, vooral als het gaat om de verzorging van de rijpere huid. En helaas gaat dit ook gepaard met veel stigma.
Fijne lijntjes, pigmentvlekken, een verslapte huid... Tekenen van huidveroudering worden vaak ervaren als kleine (of zelfs grotere) schokmomenten wanneer je ze voor het eerst ontdekt als je in de spiegel kijkt. We ergeren ons aan iets dat van nature gebeurt, soms vroeger, soms later. We zien de zichtbaarheid van veroudering vaak als een probleem en voelen ons al aangesproken door tubes en potjes met de belofte van "anti-aging". Dit ondanks het feit dat niets in deze wereld huidveroudering echt kan voorkomen. En we voelen ons nu al slecht omdat er van ons verwacht lijkt te worden dat we met elke verjaardag meer "anti-" in ons badkamerkastje verzamelen, die ons er elke ochtend en avond aan herinneren hoe we ons moeten voelen over onze rimpels, pigmentvlekken en verslapte huid.

Voordat we ons gaan verdiepen in de cosmetische mythes rond het thema veroudering, wil ik beginnen met wat waarschijnlijk de belangrijkste "mythe" is:

Mythe: "Tekenen van huidveroudering zijn lelijk en moeten worden tegengegaan."

BULLSHIT (Sorry, not sorry). Ouder worden en dit merken op je gezicht en lichaam is 100% normaal en uit zich bij iedereen anders. Maar: het manifesteert zich bij ons allemaal. Het lichaam verandert visueel in de loop van ons leven. Dit is ook zichtbaar op de huid.
De belangrijkste reden voor de verzorging van de rijpere huid zou moeten zijn om ons grootste orgaan gezond te houden en ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk zijn natuurlijke functies kan vervullen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de collageenstructuur te stabiliseren om de huidbarrière in goede conditie te houden en lipiden en vocht aan te voeren om deze vast te houden. Het doel is om beter beschermd te zijn tegen invloeden van buitenaf. Voor ons is dit geen Anti-Aging maar Well-Ageing, oftewel de goede en gezonde vorm van veroudering. Want: een verzorgde huid moet altijd belangrijk zijn.

Mythe: "Retinol / Retinal is alleen voor de rijpe huid."

Retinoïden zijn vooral bekend omdat het zeer effectieve en goed onderzochte ingrediënten zijn in de verzorging van de rijpere huid. Ze zijn echter niet alleen goed voor de rijpere of rijpende huid. Met name de naar puistjes neigende huid heeft ook veel baat bij het regulerende effect op de talgproductie, wat vooral goed is voor mensen met een vette huid en zelfs acne.

Door de celvernieuwing te bevorderen en de collageenproductie te stimuleren, kan retinol er ook voor zorgen dat de huid er vanaf midden twintig gladder, frisser en egaler uitziet. Dit komt omdat onze huid vanaf midden twintig haar elasticiteit begint te verliezen en minder vocht opslaat. Dit komt doordat het enzym collagenase, dat de collageensynthese remt, in deze periode actief wordt, terwijl tegelijkertijd de collageenproductie langzaam afneemt.
Aangepaste, gedoseerde verzorging met retinal, zoals in ons Retinal Sensitief Serum of onze Retinal Crème, helpt de huid haar elasticiteit en veerkracht door de jaren heen te behouden, omdat het de collageensynthese stimuleert en dit vervelende enzym remt. Hierdoor blijft de collageenstructuur langer stabiel en kan vocht beter worden opgeslagen.

Mythe: "Een gevoelige huid verdraagt geen retinoïden".

Niet waar. Juist retinal is in principe geschikt voor alle huidtypen. Dit komt omdat het in de omzettingsketen van retinoïden het dichtst bij retinoïnezuur staat. In de huid wordt retinylester, zoals retinylpalmitaat, eerst omgezet in retinol, dan in retinal en dan in retinoïnezuur.

Het hangt echter altijd af van de concentratie en de juiste toepassing. Als je een zeer gevoelige huid hebt, moet je beginnen met de mildst mogelijke dosering. Als de huid eenmaal gewend is aan het actieve ingrediënt, kan de frequentie van aanbrengen en zelfs de concentratie langzaam worden verhoogd.

Mythe: huidverzorgingsproducten werken na een bepaalde tijd niet meer omdat de huid eraan gewend is geraakt

Dat is niet waar. De huid heeft ongeveer vier weken nodig om te wennen aan nieuwe producten en actieve ingrediënten en om deze te kunnen "verwerken". In het begin kan de huid zelfs een eerste verergering ervaren voordat ze gewend is aan het actieve ingrediënt.
De huid houdt van routines - net als wij mensen.
Een product dat gedurende een langere periode wordt gebruikt, kan daarom veel beter door de huid worden opgenomen en "gebruikt". Daarom werken huidverzorgingsproducten die al enige tijd worden gebruikt veel beter.
Als het gaat om de dosering van actieve ingrediënten, kun je de dosering na verloop van tijd ook verhogen als je merkt dat je huid het product goed verdraagt, maar je een sterker effect wilt.

Mythe: "Retinoïden maken de huid dunner".

Dit is eigenlijk helemaal onjuist! Retinoïden stimuleren de huidvernieuwing en verwijderen dode cellen sneller van de buitenste huidlaag. Daarom denken veel mensen dat de huid op de lange termijn dunner en gevoeliger kan worden. Maar precies het tegenovergestelde is het geval: retinoïden stimuleren juist de collageenproductie. Dit betekent een stabielere huidstructuur en een egalere en vollere huid.

 

Mythe: "Retinoïden werken door de huid te scrubben".

Hier gaan we verder op de vorige mythe. En zeggen: Dat is weer niet waar. Retinoïden hebben geen exfoliërend effect. Exfoliëren is meer een neveneffect van het irritatieproces van de huid. In tegenstelling tot exfolianten verbreken retinoïden niet de bindingen die dode huidcellen bij elkaar houden. Door de verhoogde celvernieuwing komen verse huidcellen echter sneller naar de oppervlakte - wat eigenlijk voor een exfoliërend effect kan worden aangezien, maar het niet echt is.

Mythe: "Retinol mag niet worden gebruikt in de zomer".

Retinoïden kunnen zeker gebruikt worden in de zomer. Het zijn echter zeer veeleisende actieve ingrediënten: ze zijn UV-gevoelig en hun werkingsmechanisme wordt aanzienlijk aangetast door licht. Daarom zijn deze producten meer geschikt voor de avondroutine, omdat onze huid 's nachts regenereert. Omdat retinoïden onder andere de celvernieuwing stimuleren, bereiken jonge cellen sneller het huidoppervlak. Daarom moet overdag altijd zonbescherming met de hoogst mogelijke beschermingsfactor worden gebruikt. En dit geldt zowel in de zomer als in de winter. 

Mythe: "Retinalproducten maken hyperpigmentatie niet lichter omdat ze de huid gevoeliger maken voor licht".

We gaan verder met wat we net hebben geleerd: Producten met retinal maken de huid gevoeliger voor licht en daarom moeten we ons elke ochtend zorgvuldig insmeren met zonnebrandcrème. Producten op basis van vitamine A stimuleren de celvernieuwing in de huid door de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren. Dit proces helpt vervolgens dode huidcellen sneller te verwijderen, wat kan leiden tot een egalere huidskleur. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur. Retinoïden kunnen daarom de melanineproductie remmen, wat helpt om hyperpigmentatie en pigmentvlekken te verminderen. Retinoïden bevorderen ook de collageenproductie door de collageensynthese positief te beïnvloeden, wat leidt tot een verbeterde huidstructuur en elasticiteit. Retinol kan daarom daadwerkelijk helpen om pigmentvlekken te verminderen.

Mythe: "Alleen tretinoïne op recept werkt echt".

Om uit te leggen: Tretinoïne, of retinoïnezuur, is een krachtige en goed onderzochte vorm van vitamine A met een medicinale werking en vereist daarom een recept. Over-the-counter derivaten zoals retinal en retinol hebben echter ook voordelen. Omdat ze in de huid ook worden omgezet in tretinoïne, worden ze veel gebruikt in huidverzorging. Maar waarom geen tretinoïne? Een voordeel van derivaten is dat ze over het algemeen stabieler zijn en beter worden verdragen. Daardoor veroorzaken ze minder bijwerkingen zoals droogheid, roodheid of schilfering. Biochemisch gezien kun je hetzelfde effect bereiken met vitamine A-derivaten in cosmetica - het duurt alleen iets langer.

Well-Aging vereist de juiste verzorging en de juiste mentaliteit

Huidverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn. En het hoeft zeker geen problemen te veroorzaken die er eigenlijk niet zijn. Rimpels en huidverslapping zijn volkomen normaal bij het ouder worden. En op de een of andere manier is het ook een verdienste dat de ervaringen en omstandigheden van het leven uiteindelijk voelbaar worden op de huid. Misschien kunnen we leren vieren dat we onze leeftijd zien. En op een meer ontspannen manier uitzien naar ouder worden, zonder schaamte of druk om het te voorkomen. Met de term "Well-Aging" voor onze producten staan we duidelijk voor meer sereniteit - vooral als het gaat om huidverzorging.