Huidtypes en -condities - wat is het verschil?

February 22, 2021

Huidtypes en -condities - wat is het verschil?

by Leonie Poppe

Het is voor ons heel belangrijk om je zoveel mogelijk informatie te geven en je te helpen jezelf en je lichaam, vooral je huid, beter te begrijpen. Daartoe hebben wij belangrijke informatie verzameld en voor jou op een manier voorbereid zodat je gemakkelijk kunt herkennen wat je huid nodig heeft en hoe ze werkt.

Toch kan het zijn dat je nog vragen hebt over huidtype vs. huidconditie. Daarom wil ik hier wat dieper ingaan en je uitleggen wat het verschil is tussen deze twee termen en wat dat betekent voor jou en je huid.

  1. Wat betekent huidtype?
  2. Wat is het verschil met de huidconditie? 

1 Wat betekent huidtype?

Alleen hier zijn er verschillende specificaties en ook verschillende interpretaties van wat een huidtype eigenlijk is. Misschien ken je het huidtype eigenlijk ook eerder uit de beschrijving van de Fitzpatrick huidtypeschaal. Dit toont echter een andere aanpak dan wij. Er wordt vooral gekeken naar de pigmentatie van de huid en hoe goed de huid zich kan beschermen tegen de zonnestralen.

Een andere benadering is dat een huidtype de basisvoorwaarden van de huid weergeeft, die meestal genetisch bepaald zijn. Hier hebben we het meer over hoe sterk de talgproductie van de huid is. Werken de talgklieren normaal, overmatig of zijn ze eerder traag? De wisselende activiteit van de klieren leidt uiteindelijk tot vier verschillende types van de huid, die vooral verschillen qua uiterlijk, gevoel en verzorging.

De vier belangrijkste huidtypes zijn:

Normale huid

Vette huid

Droge huid

Combinatie huid

In feiten spelen, zoals ik net al zei, onze genen hierbij een grote rol en hebben we meestal ons hele leven met deze basis te maken. Dus als we begrijpen wat de basisbehoeften van onze huid zijn, kunnen we er heel specifiek mee omgaan. Daarom is het zo belangrijk om duidelijkheid te hebben.

Maar er zijn natuurlijk nog andere factoren die je huidtype beïnvloeden. Onze hormonen hebben hier de meeste invloed! Je vindt ook andere factoren hier op onze algemene huidtype pagina.

Als voorbeeld: Als je hormonen uit balans zijn en je testosteronniveau te hoog, bijvoorbeeld, kan dit ervoor zorgen dat je talgklieren worden gestimuleerd en meer talg produceren dan je gewend bent. Toch is je startpunt in je normale toestand meestal een minder vette huid.

Om hier een begrijpelijk systeem te bieden, hebben we de vier bovenstaande huidtypes genomen en er nog eens vier huidcondities aan toegevoegd.


2 Wat is het verschil met de huidconditie?

Dat is nu de ultieme vraag. Wat is precies het verschil?

Wij vatten het zo op: de vier typische huidtypes vormen de basis. Ieder van ons behoort min of meer tot een van deze huidtypes. Als onze huid wordt beïnvloed door verschillende factoren, of het nu gaat om weersomstandigheden zoals kou, warmte, droogte of vochtigheid, nicotine, voedsel, en vooral intoleranties, reageert zij dienovereenkomstig.

Dit leidt tot de vier extra huidcondities die kunnen voorkomen bij een van de vier huidtypes:

Gevoelige huid 

Vochtarme huid 

Onzuivere huid

Rijpe huid

Deze invloeden veranderen onze zogenaamde initiële huid en kunnen haar bijvoorbeeld uitdrogen. Zij kunnen de huid ook gevoeliger of onzuiverder maken, ongeacht of de huid voordien overwegend droog of vet was, of dat het om een combinatiehuid ging. Een ander voorbeeld zijn UV-stralen. Ze laten de huid rijpen, onafhankelijk van welk huidtype je hebt.

Huidcondities veranderen dus sneller in de loop van de tijd en je leven dan je huidtype. Omdat je huidtype je meestal je hele leven blijft bestaan..

Een beter begrip van je huidtype en je huidconditie is bijzonder belangrijk voor het algemene begrip. Dit kan helpen om de behoeften van je huid beter te leren kennen en er met de juiste verzorgingsproducten aan tegemoet te komen. Want wat jouw huidtype of -conditie ook is, de juiste en passende verzorging is van cruciaal belang. En hoe jij je huid kunt verzorgen op basis van haar verschillende behoeften, kun je lezen op onze pagina's over huidtypes.


Mocht je nog vragen hebben over je huidtype of huidconditie, stuur ons dan gerust een mailtje of neem contact met ons op via Instagram. Wij begeleiden je op weg naar je eigen huidverzorgings routine.

Tot slot wil ik nog zeggen dat naar je huid kijken en nagaan wat je huid nodig heeft, altijd een momentopname is. Heroverweeg dus af en toe je huidverzorgingsroutine, kijk of de producten die je nu gebruikt alles dekken, wees bedachtzaam met je huid en bovenal, wees bedachtzaam met jezelf.

Take care!