Gecombineerde Huid: 10 tips voor de verzorging van het meest voorkomende huidtype

October 5, 2023

Gecombineerde Huid: 10 tips voor de verzorging van het meest voorkomende huidtype

by Nienke Bolt

Hier vettig, daar droog, af en toe zijn er onzuiverheden te vinden. Dit zijn typische tekenen van een gecombineerde huid - het meest voorkomende huidtype. Maar hoe verzorg je het beste een gecombineerde huid? Hoe verander je een gecombineerde huid in een gebalanceerde huid? Welke crème of welk serum kan ik voor mijn gecombineerde huid gebruiken? In dit artikel zal ik al deze vragen behandelen, handig samengevat in 10 tips voor jou.

Maar laten we eerst de basis bespreken:

Hoe weet ik of ik een gecombineerde huid heb?

Dit zijn de vier huidtypen: vette, droge, gecombineerde en "normale" huid. Bij JUNGLÜCK houden we niet van de term "normaal", aangezien elke huid normaal is, ongeacht hoe hij eruitziet. Daarom noemen we dit huidtype bij ons binnenkort "gebalanceerde huid". Maar terug naar de gecombineerde huid: dit is eigenlijk een combinatie van een vette en droge huid. De wangen en de huid rond de ogen zijn meestal droog, terwijl de T-zone (voorhoofd, neus en kin) meestal vet is. Wat de verzorging betreft, betekent dit dat wat voor het ene gebied werkt, niet per se optimaal is voor het andere gebied. Maar maak je geen zorgen, je hoeft niet meteen twee verschillende huidverzorgingsroutines aan te schaffen. De verzorging van de gecombineerde huid is eigenlijk eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt.

Ben je nog steeds onzeker of je echt een gecombineerde huid hebt? Onze huidadviseur begeleidt je met een korte enquête over je huidtype, geeft ook inzicht in de conditie van je huid en stelt meteen enkele producten voor jou voor. Dus als je zekerheid wilt hebben, klik dan hier om de test te doen en lees daarna rustig mijn tips voor jouw gecombineerde huid door. 

mischhaut-pflege

1. Tip Reinigen - het begin en einde van huidverzorging

Je gelooft niet hoeveel je al in de eerste stap van het reinigen verkeerd kunt doen. Reinigers met agressieve tensiden of alcohol moet je snel uit je badkamerkastje verwijderen. Hoewel de huid na de reiniging heerlijk schoon aanvoelt, onttrekken dergelijke producten vocht aan de huid, schaden ze de huidbarrière en wassen ze waardevolle lipiden en vetten weg. Na de reiniging moet de huid dus veel harder werken om dit allemaal weer in balans te brengen en zich te herstellen. Op de lange termijn kan dit de droogheid op de wangen en rond de ogen verergeren. En de vettige glans op de T-zone wordt ook niet beter, want de huid produceert veel meer talg om de weggespoelde vetten opnieuw op te bouwen. Dus: Kijk liever eens kritisch naar je schappen. Gebruik eerder milde reinigers zoals onze Reinigingsolie of Reinigingsgel. En voordat je je afvraagt of olie niet misplaatst is bij een vette huid: Nee, de combinatie van oliën en milde suikertensiden bindt overtollig talg, vuil en zelfs make-up en reinigt zeer grondig, maar zonder de huid te belasten. De reinigingsgel heeft een lichtere textuur en kalmeert de huid al in de eerste stap van je routine met de toegevoegde kamille-extract.

mischhaut-pflege

2. Tip Zonesverzorging - zorg voor de behoeften van je gecombineerde huid

Zoals eerder vermeld, hoef je niet noodzakelijk dezelfde producten voor je hele gezicht te gebruiken. In de eerste stap van het reinigen kan dat zeker. Maar als het gaat om crèmes en serums, heeft je huid twee gezichten. Actieve ingrediënten uit serums of vochtinbrengers zoals ons Hyaluron Concentraat voorzien je hele gezicht. Let er echter op dat je rijkere crèmes meer beperkt tot je wangen. Het gebied rond je ogen verdient ook een aparte oogcrème. Het doel is om de droge huid voldoende voedingsstoffen en vocht te geven, terwijl we de T-zone weer in evenwicht brengen en van vocht voorzien. Voor deze specifieke behoeften hebben we een speciale set voor de gemengde huid samengesteld, waarvan ik de componenten in dit artikel wat nader zal toelichten.

3. Tip: Fruitzuur - AHA-peeling

Alpha-hydroxyzuren klinken misschien gevaarlijk, maar dat zijn ze absoluut niet. Met onze AHA-Peeling heb je een milde fruitzuurpeeling die je twee tot drie keer per week 's avonds als leave-on product kunt gebruiken. Dus niet afspoelen! Het dringt diep door in de huidlagen en hydrateert deze terwijl het tegelijkertijd regenererend werkt door de afbraak van overtollig talg en dode huidcellen te bevorderen. Op deze manier profiteren zowel de vette als droge delen van je gezicht van deze werking.

mischhaut-pflege

4. Tip: Olie voor de gecombineerde huid ? Ja, maar niet elke!

Het klinkt misschien als precies wat je niet moet doen: een gezichtsolie gebruiken bij een vette huid. Maar niet alle oliën zijn hetzelfde. De doorslaggevende factor hier is de mate van comedogeniciteit. Dit geeft aan of het een poriënverstoppend effect heeft of niet. Bij Jojobaolie bijvoorbeeld is de comedogeniciteitsgraad 1, waardoor het geschikt is voor huidverzorging, zelfs bij een vette huid. Het bindt talg zonder de poriën te verstoppen en reguleert de talgproductie. Omdat een vette huid de neiging heeft tot overproductie, helpt Jojobaolie dus zeker om dit proces weer in balans te brengen..

Een andere olie die ook bij een vette huid geschikt is, is onze Squalaan - overigens ook inbegrepen in de Gecombineerde Huid Set . Squalaan is al een natuurlijk bestanddeel van onze huid en van onze oliën is het de lichtste. Hoewel onze olie uit olijven wordt gewonnen, lijkt de structuur ervan zo sterk op de in de huid aanwezige Squalaan dat de huid het uitstekend opneemt en verdraagt. Hierdoor wordt aan de huid aangegeven dat er geen extra talgproductie nodig is en wordt de vochtbalans hersteld. Als bindmiddel transporteert het de werkzame stoffen van je verzorging nog beter en dieper in de huid.

5. Tip: Behandel puistjes specifiek in plaats van je routine te richten op puistjes

Als je vaak last hebt van onzuiverheden bij je gemengde huid, is het belangrijk dat je deze lokaal behandelt. Grijp niet meteen naar agressieve "anti-acne" reinigers, serums of toners. Hierin bevinden zich vaak slechte alcoholen, mogelijke allergenen en andere ingrediënten die de huid op de lange termijn eerder schaden dan ondersteunen. Behandel puistjes liever direct, bijvoorbeeld met de Puistjes crème. Het droogt de puistjes alleen uit waar ze zich bevinden en belast niet meteen de hele gezichtshuid. Met onze Puistjes crème en het aanwezige zinkoxide zorg je meteen op meerdere manieren voor de ongewenste metgezellen. Het werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel, remt de ontstekingsreactie en laat puistjes sneller verdwijnen. De blauwe kamille-olie ondersteunt het genezingsproces van je huid. Want uiteindelijk is een puistje niets meer, maar ook niets minder dan een ontsteking.
mischhaut-pflege

6. Tip: Seizoensgebonden routines - Winter- en zomerhuid vereisen flexibelere verzorging

Misschien heb je het zelf al gemerkt: je huid gedraagt zich anders in de winter en de zomer. Terwijl je in de zomer meer vertrouwt op vochtinbrengers zoals Aloë Vera Gel en het Hyaluron Concentraat, heeft je huid in de winter behoefte aan meer voedende verzorging zoals dag- of nachtcrème. Voor de gemengde huid geldt hetzelfde. Houd dus rekening met je huid als de seizoenen veranderen en pas je routine dienovereenkomstig aan.

7. Tip: Antioxidanten

Antioxidanten zijn degene die onze huid beschermen tegen vrije radicalen, de aanvallers van onze huidcellen. Ze versterken de huidbarrière, voorkomen celbeschadiging en verhogen zelfs de bescherming tegen UV-straling. Voor je dagelijkse dosis antioxidanten raden we onze Vitamine C Serums aan, dat ook in de Gecombineerde Huid Set zit. Vitamine C heeft ontstekingsremmende eigenschappen, vermindert roodheid en pigmentvlekken en helpt onzuiverheden of puistjes sneller te genezen. Bovendien ondersteunt het de vorming van vitamine E en collageen, het skelet van onze huid. Een serum dat je huid zal helpen in balans te komen en beschermd te zijn tegen omgevingsinvloeden. Voor een extra dosis kun je jezelf en je huid verwennen met het Antioxidant Masker.

8. Tip: Focus op regeneratie en opbouw van de huidbarrière

Om de huid in balans te brengen, dat wil zeggen om haar natuurlijke functies ongehinderd te laten vervullen, kunnen we haar helpen met de juiste producten. Je hebt al vaak gelezen over het opbouwen van de huidbarrière en regeneratie. Een serum dat beide effecten combineert, is ons Niacinamide Serum. Het reguleert de talgproductie, wat helpt bij de vette kant van de gemengde huid, en stimuleert de productie van huideigen ceramiden, wat de huid rondom versterkt. Zo kan vocht beter worden vastgehouden in de droge delen en wordt je teint gelijkmatiger. In termen van effect is dit een goede aanvulling op het Vitamine C Sensitief Serum dat al in de set zit.

mischhaut-pflege

9. Tip:  Alles een kwestie van levensstijl

Een gezonde levensstijl vormt natuurlijk de basis van elke verzorging. Voldoende beweging, stressvermindering of -reductie, een uitgebalanceerd dieet en zelfs gedachtenhygiëne maken absoluut deel uit van elke huidverzorging in een holistische context. Of je rookt of alcohol drinkt, speelt ook een rol voor je huid.

Maar: alles met mate. We hoeven niet meteen absolute gezondheidsgoeroes te worden. Bewustzijn van wat we in ons lichaam en op onze huid toelaten, is voldoende. En dit omvat natuurlijk ook het evenwicht tussen een gezonde levensstijl, die bijvoorbeeld ook bestaat uit groenten en af en toe wat chocolade.

10. Tipp:  Drink water!

Ik weet dat je deze tip waarschijnlijk al in tal van gezondheidsgidsen hebt gelezen, maar het klopt gewoon: water houdt ons draaiende, letterlijk. Als je voldoende vocht binnenkrijgt, kan ons lichaam de processen beter uitvoeren die het de hele dag bezighouden. En dat geldt natuurlijk ook voor de huid. Wie genoeg drinkt, heeft een stabiele vochtbalans, dus een evenwichtiger huidbeeld en vooral: een stabiele beschermende barrière (zolang we die niet weer kapotmaken met tensiden en dergelijke...).

 

Gecombineerde huid: Verzorging hoeft niet moeilijk te zijn

In principe is de verzorging van de gecombineerde huid niet veel moeilijker dan de verzorging van elk ander huidtype. Zoals beloofd heb ik je al kennis laten maken met de producten uit de set voor de gecombineerde huid. Daarmee heb je in ieder geval een goede basis. Met de andere producten die in de blog worden genoemd, kun je je routine naar behoefte aanvullen. Als je niet helemaal zeker bent, kun je het beste eerst de samples bestellen. Zo kun je ze individueel testen en kijken welke combinatie jouw huid het meeste goed doet.

GECOMBINEERDE HUID SET

Richt zich specifiek op de verschillende behoeften van je huid.

Naar de Set


Ik hoop dat ik je met deze post verder heb kunnen helpen. Als je nog steeds vragen hebt over onze producten of de verzorging van de gecombineerde huid, stuur dan een e-mail naar info@junglück.nl en ons Customer Care team staat klaar om je persoonlijk te helpen.

Tot dan, geniet van de verzorging!