Haarverzorging - 5 tips voor gezond haar

May 12, 2021

Haarverzorging - 5 tips voor gezond haar

by JUNGLÜCK Redaktion

Krullend, steil, fijn, pluizig, gekleurd of wild - wij vieren individualiteit! Zodat jij je manen precies de haarverzorging geeft die ze nodig hebben, krijg je hier waardevolle tips voor gezond haar.

  1. Haarverzorging - de structuur van het haar
  2. Haarverzorging - Tip 1: Het haar goed wassen
  3. Haarverzorging - Tip 2: Gebruik conditioner voor gezond haar
  4. Haarverzorging - Tip 3: Vermijd warmte
  5. Haarverzorging - Tip 4: geschikte haarverzorgingsproducten voor gezond haar
  6. Haarverzorging - Tip 5: Gebruik haarverzorgings-tools van hoge kwaliteit

    Met het haar gedraagt het zich als met de huid. Wat ze echt nodig hebben, hangt vooral af van het soort haar. Er zijn echter bepaalde dingen waar haar en hoofdhuid in het algemeen niet van houden en waar je haar juist blij van wordt - tenminste als je onze haarverzorgingstips voor gezond haar regelmatig opvolgt. Natuurlijk zou er af en to nog wel een bad hair day zijn, maar met de juiste haarverzorging zullen de goede haardagen tegen de slechte opwegen. Maar laten we eerst eens kijken naar de structuur van het haar, voordat we ons bezighouden met de Dos & Don'ts van haarverzorging.

    1. Haarverzorging - de structuur van het haar

    Haar bestaat uit haarschacht en haarwortel. Het zichtbare deel is de haarschacht, die wij ons haar noemen. Elk haar bestaat uit drie lagen: Cuticula, Cortex en Medulla.

    De buitenste laag, cuticula of ook wel schubbenlaag genoemd, bestaat uit dode cellen. Gezond haar met een intacte schubbenlaag glanst zo mooi in het licht omdat de hoornplaatjes plat liggen, net als een dennenappel. Wanneer het licht op het haar valt, weerkaatst het op de cuticula en het haar glanst. Als de cuticula geruwd is, ziet het haar er dof uit, gaan er snel knopen in en zie je aan de uiteinden van het haar vaak gespleten punten.

    Het grootste deel van het haar is de tweede laag, de vezellaag (cortex). Het bestaat uit fijne keratinevezels. Een soort stopverfstof verbindt de vezels en maakt ze elastisch en scheurvast. Deze laag speelt een doorslaggevende rol bij chemische behandelingen zoals het bleken of permanenten. Binnenin zit de medulla, ook wel het medullaire kanaal genoemd. Voor haarverzorging speelt deze laag geen rol.

    Een goede haarverzorging is de moeite waard, want als de schubbenlaag eenmaal is aangetast, kunnen anti-splijtmiddelen de uitstekende hoornplaatjes alleen maar oplappen tot de volgende haarwasbeurt. Helaas is het enige wat helpt tegen gespleten haarpunten een bezoekje aan de kapper. Met onze haarverzorgingstips voor gezond haar kan je droogheid en gespleten haarpunten gemakkelijk voorkomen.

    2. Haarverzorging - Tip 1: Het haar goed wassen

    Voor velen behoort het wassen van het haar bij de dagelijkse routine. Maar hoe vaak moet je je haar wassen? Meestal is het voldoende om je haar om de twee à drie dagen te wassen - vooral als je hoofdhuid en haar erg droog zijn. Als je een snel vette hoofdhuid hebt, kan je je haar dagelijks wassen, maar dan wel met een milde shampoo.


    Want: De talg uit de talgklier in de hoofdhuid vervult een belangrijke functie. Het bedekt de huid als een fijne beschermende film en voorkomt zo het binnendringen van pathogenen en schadelijke stoffen. Bovendien houdt het de hoofdhuid en het haar soepel. Als je je haar te vaak wast met shampoos die sterk ontvettende oppervlakteactieve stoffen bevatten of andere potentieel irriterende ingrediënten (zoals geurstoffen of chemische conserveringsmiddelen), kan het de fijne beschermlaag verstoren en je hoofdhuid uit balans brengen.

    Een mild haarverzorgingsproduct zoals onze geurloze shampoo reinigt haar en hoofdhuid op een milde manier met suikerhoudende oppervlakteactieve stoffen. Tegelijkertijd geeft het haar en hoofdhuid een echte vochtboost dankzij meer dan 40 procent biologisch aloë vera sap. Onze vaste shampoo bevat zachte kokosnoot oppervlakteactieve stoffen, voedende plantenoliën en aloë vera om de hoofdhuid en het haar te voeden en te verzachten. Beide shampoos zijn zo mild en worden zo goed verdragen dat ze elke dag kunnen worden gebruikt zonder de hoofdhuid te irriteren.

    En dit is hoe je de shampoo goed inmasseert:
    Verdeel de shampoo in de palm van je handen en breng aan.
    Masseer de shampoo zachtjes in de hoofdhuid met ronddraaiende bewegingen. De lichte massage reinigt de haarlijn en de hoofdhuid. Tegelijkertijd wordt de microcirculatie in de hoofdhuid gestimuleerd. Zo worden de cellen beter voorzien van voedingsstoffen en zuurstof.
    Probeer altijd in de richting van de haargroei te masseren om de haarschubben niet onnodig te ruw te maken.
    Normaal gesproken is het voeldoende om alleen de hoofdhuid te wassen. De lengtes en uiteinden worden voldoende gereinigd bij het spoelen. Tenzij je eerder in de modder hebt gedompeld, op het Holi Festival was of ‚s nachts een oliebehandeling hebt laten intrekken, moeten de lengten en punten natuurlijk ook worden gewassen.
    Vermijd te heet water, het ontvet de huid en laat het haar opzwellen. Ook al kost het wat moeite, lauw warm water is beter voor je haar en huid, je energierekening en het milieu.

    ONZE VASTE SHAMPOO

    Reinigt en verzorgt de hoofdhuid en het haar met plantaardige oppervlakteactieve stoffen en natuurlijke aloë vera.

    Naar het product


    3. Haarverzorging - Tip 2: Gebruik conditioner voor gezond haar

    Voor extra glans en soepelheid zorgt een conditioner. De licht zure pH van het haarverzorgingsproduct sluit de schubbenlaag. Voedende actieve ingrediënten zoals biologische kokosolie en biologische sheaboter in onze vaste en milieuvriendelijke conditioner voeden het haar en maken het super zacht. Door een wax op plantaardige basis, wordt het haar minder vatbaar voor gespleten haarpunten en uitdroging, en wordt het beschermd tot in de haarpunten.

    Als je hoofdhuid droog is en je haar dik of erg krullend is, kun je de conditioner ook bij de wortels aanbrengen. Voor fijn haar: Alleen aanbrengen op de lengten en punten en vervolgens uitspoelen met lauw water.

    Gekleurd of gebleekt haar is bijzonder gevoelig omdat de chemische behandeling de cuticula heeft losgemaakt. Chemisch behandeld haar moet daarom na het wassen altijd worden behandeld met een conditioner en regelmatig worden verzorgd met een voedend haarmasker. Je kunt dit trouwens gemakkelijk zelf thuis maken.


    Vegane DIY-Haarmasker:

    • Schenk wat biologische amandelolie in een schaaltje (minder als je fijn haar hebt).
    • Pureer een biologische banaan
    • Voeg een beetje biologische kokosmelk toe

    Meng de ingrediënten en breng aan op handdoekdroog haar. Bij een zeer droge en jeukende hoofdhuid kan de DIY haarbehandeling ook op de haarlijn worden aangebracht en ingemasseerd. Ongeveer 20 minuten laten inwerken, bij voorkeur onder een douchemuts of handdoek tulband, omdat de haarbehandeling door de warmte nog beter door het haar wordt opgenomen. Grondig spoelen en voilà!

    4. Haarverzorging - Tip 3: Vermijd warmte

    Of het nu gaat om een te hete föhn, stijltang, krultang of heet water, haar en hoofdhuid houden niet van hitte. Laat je haar aan de lucht drogen als dat mogelijk is. Als je niet zonder een föhn of andere haarstylingapparaten kunt, zet het apparaat dan niet op de heetste stand en zorg ervoor dat je je haar nooit te lang blootstelt aan hitte. Houd de föhn altijd in de groeirichting van het haar, zodat de schubbenlaag niet omhoog komt te staan en houd de lucht altijd in beweging.

    5. Haarverzorging - Tip 4: geschikte haarverzorgingsproducten voor gezond haar

    Net als huidverzorging moet ook haarverzorging worden afgestemd op individuele behoeften. Kan je je haar te veel verzorgen? Ja! In ieder geval, je kunt het verzwaren met haarverzorgingsproducten die te rijk zijn. Hier volgt een kort overzicht van haar- en hoofdhuidaandoeningen en geschikte haarverzorgingsproducten.

    Haarverzorging voor droge of jeukende hoofdhuid.
    Gebruik een milde shampoo met voedende oliën, zoals onze vaste shampoo.
    Was het haar met lauw water.
    Dep je haar na het wassen voorzichtig droog, niet wrijven.
    Indien mogelijk, laat het haar aan de lucht drogen.
    Aloë vera gel of spray verzacht de geïrriteerde hoofdhuid en hydrateert haar intensief.
    Rozenwater helpt de hoofdhuid haar evenwicht te hervinden en zorgt voor hydratatie. Ook geschikt voor fijn haar.
    Breng 's avonds een beetje amandelolie of arganolie aan op de droge plekjes en laat het 's nachts zitten. Masseer eventueel 's avonds de hele hoofdhuid in met een plantaardige verzorgingsolie.

    Haarverzorging voor vette hoofdhuid
    Gebruik lichte haarverzorgingsproducten, zoals onze heldere shampoo.
    Breng de conditioner altijd alleen aan op de lengten en uiteinden.
    Rozenwater kan de activiteit van de talgklieren in evenwicht brengen - spray het op de hoofdhuid na het wassen van je haar.
    Tussen wasbeurten door verfrist een dryshampoo het kapsel.

    Haarverzorging voor droge punten
    Gebruik altijd een conditioner.
    Voor fijn haar: breng rozenwater of aloë vera spray aan op de lengten en punten.
    Voor sterk haar, krullen of pluizig haar, wrijf een beetje amandelolie of onze fijne bio-arganolie in je handen en masseer het daarna in de punten.
    Na het wassen, föhn het haar lichtjes aan de wortels en laat het dan aan de lucht drogen.
    Bescherm je haar tegen UV-straling, chloor en zout water. Breng een beetje amandelolie of arganolie aan op de punten voordat je naar het strand of het zwembad gaat.

    Haarverzorging voor krullen
    Krullen houden van voedende oliën en vocht. Kneed na het wassen van je haar en indien nodig, een beetje argan- of amandelolie in de lengte.
    Behandel fijn haar met golven of krullen met een lichte vochtinbrengende spray, bijvoorbeeld Aloë Vera Spray.
    Borstel krullen nooit, het is het beste om ze alleen met de vingers te „kammen".
    Gebruik alleen shampoo wanneer dat nodig is, bij zeer droog haar is water en conditioner tussen twee haarwasbeurten ook voldoende.

    Haarverzorging voor fijn haar
    Fijn haar wordt snel pluizig en is bijzonder gevoelig voor mechanische stimulansen en omgevingsinvloeden. Om je haar fris en luchtig te laten vallen, heeft het haarverzorgingsproducten nodig die niet verzwaren en voldoende vocht geven.
    Gebruik een milde, heldere shampoo. Voor heel fijn haar, breng slechts een beetje conditioner aan op de punten.
    Als alternatief voor conditioner of indien nodig, spray wat aloë vera spray op.
    Droogshampoo of haarpoeder geeft het haar meer grip en volume en voorkomt dat het snel vet wordt.
    Begin je haar bij de punten te borstelen en ga dann voorzichtig omhoog naar de wortels om haarbreuk te voorkomen.

    Haarverzorging voor gespleten haarpunten en haarbreuk
    Gespleten haarpunten kunnen alleen tijdelijk worden hersteld met anti-splitverzorging, de gespleten haarpunten worden bij de volgende wasbeurt weer zichtbaar. Daarom is het de moeite waard om haarbreuk te voorkomen door intensieve en geschikte haarverzorging.
    Als de schubbenlaag ernstig beschadigd is, ontstaan er gespleten haarpunten. Om te voorkomen dat het haar verder splijt, moet je de punten regelmatig laten knippen.
    Wrijf je haar nooit, maar dep het voorzichtig droog.
    Verzorg de uiteinden regelmatig met een beetje olie om ze soepel te houden.

    Haarverzorging tegen roos
    Er bestaan droge en vette roos. Terwijl vette roos of een erg geïrriteerde hoofdhuid door een dermatoloog moeten worden onderzocht, wordt droge roos vaak veroorzaakt door verkeerde haarverzorgingsproducten of bepaalde verzorgingsgewoonten. Maar roos kan ook toenemen tijdens hormonale schommelingen of stressvolle fases. Ontspanningsoefeningen of tijd in de natuur kunnen je helpen sneller in balans te komen. Bovendien kan je je beauty-routine makkelijk aanpassen:
    Gebruik een milde shampoo of, indien nodig, speciale haarverzorgingsproducten voor roos.
    Was het haar met lauw water.
    Behandel de hoofdhuid met onze verzachtende en hydraterende Aloë Vera Gel of de extra lichte Aloë Vera Spray.
    Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding met omega-3 vetzuren van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld lijnzaadolie).

    6. Haarverzorging - Tip 5: Gebruik haarverzorgings-tools van hoge kwaliteit

    Mechanische irritaties zoals haarborstels of kammen met scherpe randen kunnen de cuticula beschadigen. Gebruik alleen producten van hoge kwaliteit met afgeronde noppen, bij voorkeur gemaakt van duurzame materialen om het milieu te beschermen.
    Een microvezeldoek neemt snel vocht op omdat het materiaal sterk absorberend is. Wie echter een duurzame levensstijl aanhangt, zal zich waarschijnlijk storen aan het minder milieuvriendelijke materiaal, zoals polyester of nylon, waarvan handdoeken zijn gemaakt. Wanneer deze synthetische materialen worden gewassen, lossen de fijnste vezels op, die vervolgens in het afvalwater terechtkomen en van daaruit meestal als microplastics in de waterwegen terechtkomen, aangezien zelfs de modernste filtersystemen ze niet kunnen tegenhouden. Een huidvriendelijke handdoek van fijn biologisch katoen is net zo geschikt en is de meer duurzame oplossing.

    Conclusie - gezond haar

    Slechts weinig mensen hebben prachtig, gezond haar zoals in de reclame. Toch vaak passen onze haarkleur perfect bij onze huidskleur en ook bij de kleur van onze ogen. Met onze haarverzorgingstips voor gezond haar kan je je haar perfect ondersteunen en jouw haar zo als jij wilt laten groeien - en dit allemaal zonder chemische ingrediënten die je huid irriteren of het milieu vervuilen.

    De puntjes moeten regelmatig worden bijgeknipt als dat nodig is - bij de meeste vrouwen met langer haar moeten de punten ongeveer om de zes tot acht weken worden bijgeknipt. Met een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl verzorg je je haar van binnenuit. Net als je huid is de conditie van je haar en hoofdhuid nauw verbonden met je persoonlijke levensstijl. Het innemen van supplementen zoals biotine of kiezelzuur kan ook een positief effect hebben. Ik wens je veel plezier en succes met deze haarverzorgingsupdate voor gezond haar!