Calendula - traditie, effect en voordelen in babyverzorging

February 18, 2022

Calendula - traditie, effect en voordelen in babyverzorging

by Lotte van Gend

Na ongeveer negen maanden is de baby er eindelijk. Er valt zoveel te bewonderen, te ontdekken en te leren in dit spannende nieuwe hoofdstuk. Naast formaliteiten zoals de geboorteakte en belangrijke afspraken zoals de eerste onderzoeken bij de kinderarts, is de kennismaking met de baby en de ouders kort na de geboorte de eerste prioriteit. Ook de verzorging voor de kleine staat hoog op de prioriteitenlijst.

  1. Speciale kenmerken en behoeften van de babyhuid 
  2. Calendula - een geneeskrachtige plant met traditie
  3. De werking van calendula
  4. Huidverzorging en hechting - twee in één klap
  5. De Junglück baby lijn

Het is begrijpelijk dat er veel vragen opkomen bij de komst van de baby. Want niet alleen voor de pasgeborene is alles nieuw na de maanden in mama's veilige buik. Ouders betreden ook nieuw terrein met de geboorte van hun eerste kind. 

Wat kan ik gebruiken om mijn baby te verzorgen, hoe vaak, wat is goed voor mijn kleintje en wat niet - vragen op vragen. We begrijpen je. En daarom willen we je bij Junglück in ieder geval ontzorgen over de ingrediënten in cosmetische verzorgingsproducten voor je baby.

1 Speciale kenmerken en behoeften van de babyhuid

Omdat de babyhuid haar beschermende functie nog moet ontwikkelen, heeft zij een huidverzorging nodig die speciaal op haar behoeften is afgestemd. Onze babylijn bevat alleen dat, wat echt nodig is voor de gevoelige huid van baby's en aan hun behoeften voldoen.

Calendula-extract - Calendula officinalis in het Latijn - is een van de belangrijkste ingrediënten van onze huidverzorgingsproducten voor baby's. Vandaag wil ik je graag uitleggen wat de extracten van calendula zo waardevol maakt voor de verzorging van de babyhuid en je in meer detail kennis laten maken met deze geneeskrachtige plant.

Om te begrijpen waarom de huid van de allerkleinsten speciale verzorging nodig heeft, kijken we eerst even naar de kenmerken ervan.

De huid van pasgeborenen en kleine kinderen is nog teer en dun. In de komende jaren zal de huid van je kind zich geleidelijk ontwikkelen en haar beschermende functie ontplooien. Maar pas vanaf de puberteit wordt de huid beter resistent tegen invloeden van buitenaf. 

De huid van baby's is bijzonder gevoelig:

  • De hoornlaag van de huid van baby's is nog zeer dun en doorlaatbaar omdat hun talgklieren nog maar weinig lipiden produceren. Deze natuurlijke lipiden houden de hoorncellen als een stopverfsubstantie bij elkaar en beschermen zo tegen vochtverlies.
  • Aan de buitenkant vormen lipiden, samen met zweet, de beschermende zuurmantel, die ook wel de hydrolipidelaag wordt genoemd. Dit houdt ziekteverwekkers en schadelijke stoffen buiten en voorkomt dat ze de huid binnendringen. Omdat niet alleen de talgklieren maar ook de zweetklieren van de allerkleinsten zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden, is de beschermende zuurmantel van baby's en kinderen nog onstabiel en moet zich nog volledig ontwikkelen. 
  • De gevoelige huid van baby's produceert nog weinig melanine. Het mist dus de natuurlijke bescherming tegen UV-stralen.

      Dit is trouwens de reden waarom de waterrijke babyhuid zo ongelooflijk fluweelzacht aanvoelt. Maar dat is ook de reden waarom het zo gevoelig reageert op omgevingsinvloeden, mechanische stimuli of op bepaalde ingrediënten in cosmetische producten. De huid van baby's kan ook veel sneller uitdrogen, bijvoorbeeld als ze te vaak in heet water baden.

      Zo kan het gebeuren dat puisten, roodheid, eczeem of een zere bil het welzijn van de kleintjes storen - en ook de ouders hun verdiende nachtrust beroven. Om de zijdezachte huid van de kleine ontdekkers te beschermen, heeft zij speciale aandacht en verzorging met milde producten nodig.

      2 Calendula - een geneeskrachtige plant met traditie

      En zo komen we terug bij de prachtige geneeskrachtige plant Calendula officinalis (ook wel Goudsbloem genoemd) , waarvan we de extracten gebruiken voor onze babyverzorgingslijn. Want calendula-extract heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de wondgenezing.

      De plant, die waarschijnlijk afkomstig is uit het Middellandse-Zeegebied, is dankzij zijn feloranje bloemen een populaire blikvanger in het bloemperk.

      Maar calendula is veel meer dan een mooie versiering in de tuin. Hildegard von Bingen vermeldde calendula reeds in de 12e eeuw in haar werk "Physica" als een natuurlijke remedie voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, diverse huidproblemen en voor het ontgiften van het lichaam.

      Vandaag de dag zijn er studies die de ontstekingsremmende, antimicrobiële en regeneratieve werking van bloemenextracten van Calendula officialis aantonen wanneer deze uitwendig worden toegepast - althans in vitro. Volksgeneeskunde en natuurgeneeskunde zijn al lang ondenkbaar zonder de plant met de feloranje bloemen.

      Voor inwendig gebruik worden delen van de goudsbloem verwerkt tot bijvoorbeeld thee. Voor de uitwendige behandeling van huidproblemen worden vooral de bloemen gebruikt om zalven, crèmes of oliën te maken. Maar wat maakt de geneeskrachtige plant zo waardevol voor de verzorging van de gevoelige babyhuid?

      3 De werking van calendula

      De wondhelende, verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen van calendula-extracten zijn zeer geschikt voor de verzorging van de gevoelige en snel geïrriteerde babyhuid. Welke van de in de plant aanwezige stoffen precies verantwoordelijk zijn voor het positieve effect op de huid, is nog niet definitief onderzocht. 

      Vermoed wordt dat de bestanddelen van calendula de vorming van collageenvezels in de huid stimuleren en zo de wondgenezing versnellen. Beter onderzocht dan het exacte werkingsmechanisme zijn de vele farmaceutisch belangrijke bestanddelen van Calendula officinalis. 

      De volgende hebben een bijzondere betekenis voor de huidverzorging:

      • Flavonoide: Secundaire plantaardige stoffen zoals de gele natuurlijke kleurstof quercetine die in de goudsbloem zit, hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking
      • Carotinoide: hebben celbeschermende en celregenererende eigenschappen
      • Phytosterine: hebben een ontstekingsremmend effect, verminderen jeuk en reguleren de vochtbalans van de huid
      • Allantoin: Kalmeert de huid, versnelt de celregeneratie
      • Polysaccharide und Saponine: Licht ontstekingsremmend en antibacterieel effect

              Zeer zelden kan calendula allergische reacties veroorzaken. Calendula-producten mogen daarom niet worden gebruikt als je een bekende allergie hebt voor de madeliefjesfamilie. Toch kunnen de bloemen, door de zaden goed te verzorgen, zo groeien dat ze zo weinig mogelijk van de allergene bestanddelen bevatten. Tijdens zwangerschap en borstvoeding moet orale inname van calendula-producten worden vermeden of alleen na overleg met een arts. 

              In de Junglück babylijn wordt calendula-extract van gecontroleerde biologische teelt (kba) gebruikt. De verwerkte planten worden niet bemest met chemicaliën. Dit betekent dat de huid van je baby alleen in contact komt met het beste van de calendula. Hoe je de zorg voor je baby kunt gebruiken om jullie band te verdiepen, wil ik nu graag bespreken.

              4 Huidverzorging en hechting - twee in één klap

              De band met de baby is al gevormd in de baarmoeder. Na de geboorte wordt deze emotionele band versterkt door aandacht, liefde en zorg. Psychologen noemen deze liefdevolle band tussen ouders en baby "bonding". Deze mooie start in het leven geeft de kleine niet alleen een gevoel van geborgenheid op dat moment, een positieve hechtingsfase heeft ook een effect op lange termijn.

              Door de intieme relatie met zijn ouders kan een kind een gezond basisvertrouwen ontwikkelen. Dit stelt hem/haar later in staat andere mensen met vertrouwen te benaderen en relaties op te bouwen. De hechtingstijd heeft ook een positief effect op het zelfvertrouwen van het kind.

              Maar hoe lukt het om een band te krijgen? Voor velen begint dit proces direct na de geboorte aan de borst van de ouders. De baby neemt geur en hartslag waar, kan herstellen van de vermoeiende bevalling en wennen aan de vele nieuwe indrukken op dit veilige "eiland". 

              Je moet het jezelf trouwens nooit kwalijk nemen als de eerste dagen na de bevalling niet zijn verlopen zoals in een prentenboek. Bonding beschrijft een continu proces en niet dit ene moment.


              Praten tegen de baby, veel oogcontact en borstvoeding geven is direct huidcontact zijn zeer belangrijke aspecten. Zo dient de verzorging van de huid niet per se een doel. Het is eerder een onderdeel van de hechtingsfase. Want door het liefdevolle contact tijdens de babyverzorging ontstaat er een diepere band tussen de kleine en zijn ouders. 

              Of het nu gaat om baden, een babymassage of het aanbrengen van lotion - terwijl de huid wordt verzorgd, komt bij kind en moeder ook het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine vrij. Het zet tal van lichamelijke processen in gang en verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol bij moeder en kind.

              5 De Junglück baby lijn

              Dit is een prachtige manier om de band met de verzorging van je baby te combineren. En zoals ouders weten, is tijd schaars en kostbaar als je kleintje er eenmaal is. Zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over onnodige ingrediënten in de huidverzorging van je baby, hebben we ons beproefde credo "minder is meer" gevolgd bij de ontwikkeling van de Junglück babylijn.

              Het resultaat is een complete babylijn met formules die perfect zijn afgestemd op de behoeften van de baby:

              Babyolie 

              De geurvrije babyolie met de fijnste biologische plantaardige oliën is geschikt voor de verzorging en ontspannende massage van de babyhuid. Amandelolie, abrikozenpitolie, teunisbloemolie en jojobaolie voeden de huid en gaan vochtverlies tegen. Calendula-extract kalmeert de huid en voorkomt irritatie. De olie bevat geen conserveringsmiddelen. 

              Babybalsam

              Onze rijke en watervrije balsem voorziet de huid van je baby van olie en vocht en beschermt hem tegen uitdroging. Biologische amandelolie en calendula-extract beschermen en voeden de tere huid. De beschermende balsem is ideaal voor het koude seizoen..

              Babylotion

              De delicate emulsie met koudgeperste amandelolie van gecontroleerde biologische teelt hydrateert de babyhuid intensief. Essentiële vetzuren uit abrikozenpitolie en teunisbloemolie versterken de natuurlijke huidbeschermingsbarrière en reguleren de vochtbalans van de huid. Perfect voor de dagelijkse verzorging.

              Babybad 

              Met milde oppervlakteactieve stoffen op basis van olijfolie reinigt Junglück Babybad de gevoelige babyhuid zonder deze uit te drogen. De herstellende biologische amandelolie en biologische jojobaolie houden de natuurlijke beschermlaag van de huid in stand. Biologisch calendula-extract en biologische aloë vera verzachten en verzorgen de huid tijdens het spetteren.

              Zwangerschapsolie 

              Voor huidverzorging tijdens of na de zwangerschap hebben wij de verwennende zwangerschapsolie ontwikkeld met kostbare biologische plantenoliën. Amandelolie, jojobaolie, tarwekiemolie en teunisbloemolie versterken de huidbarrière. Calendula-extract ondersteunt de regeneratie van de huid en verbetert haar elasticiteit. De olie kan naar behoefte een- of tweemaal zachtjes worden ingemasseerd om droogheid en striae op de buik, benen, bil of borst tegen te gaan.

              Voor verdere suggesties en wensen met betrekking tot blog posts en onderwerpen die je interesseren, schrijf dan hier een reactie! Ik kijk ernaar uit om van je te horen. 


              Bronnen

              https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27956358/

              https://www.researchgate.net/publication/226466349_Saponins_in_Calendula_officinalisL_-_Structure_Biosynthesis_Transport_and_Biological_Activity

              https://www.apothekerkammer.at/internet/oeak/NewsPresse.nsf/e02b9cd11265691ec1256a7d005209ee/d0318b292f7eb2c3c1257a45004a3a18?OpenDocument

              https://www.kraeuter-buch.de/kraeuter/Ringelblume.html

              https://www.psychologytoday.com/us/basics/oxytocin