Vegan cosmetica - 5 redenen voor een plantaardige verzorging

April 21, 2021

Vegan cosmetica - 5 redenen voor een plantaardige verzorging

by JUNGLÜCK Redaktion

Veganistische cosmetica is erg in de mode. Steeds meer mensen kiezen voor een puur plantaardige levensstijl - ook voor veganistische cosmetica. Wat goede vegan cosmetica uitmaakt en welke rol ethische en milieuaspecten spelen, willen wij je in deze post graag laten zien. Veel plezier met lezen!

1. Veganistische cosmetica - het ethische aspect

2. Veganistische cosmetica herkennen

3. Veganistische cosmetica - over het algemeen beter?

4. Veganistische cosmetica vs. natuurlijke cosmetica

5. Veganistisch leven - de toekomst is plantaardig

1. Veganistische cosmetica - het ethische aspect

Ik herinner me nog precies de dag dat ik "veganist" werd. Het was een warme zomeravond in Berlijn en ik zat met een vriend voor een bar. Ik was 15 en al sinds mijn jeugd vegetariër. Mijn vriend legde me uit welke connecties er bestaan tussen de melkindustrie, eieren en dierenleed en welke invloed mijn consumptiegedrag op het milieu, de dieren en uiteindelijk op alle mensen heeft.

Duizend gedachten zoemden door mijn hoofd. Dat koeien alleen melk geven als ze kalfjes hebben, dat er slachtafval in cosmetische producten kan zitten en dat het regenwoud wordt gekapt om in enorme monoculturen veevoer voor de veeteelt te verbouwen.

Het had geklikt. Alles is met elkaar verbonden en vormt een enorme kringloop - en wij zijn deel van het systeem. Wereldwijd spelen zuivel- en vleesbedrijven een drijvende rol als klimaatfactor.

Volgens het federaal milieuagentschap wordt ongeveer 62 procent van de totale methaanuitstoot in Duitsland veroorzaakt door de landbouw veeteelt.

79 procent van de uitstoot van stikstofoxide in Duitsland is het gevolg van de bemesting van landbouwgronden met stikstof.

2. Veganistische cosmetica herkennen

Een Afrikaans spreekwoord zegt: "Veel kleine mensen die veel kleine dingen doen op veel kleine plaatsen kunnen het gezicht van de wereld veranderen." Iedereen kan door zijn dagelijkse gewoonten helpen de CO2-uitstoot en het dierenleed te verminderen.

Een andere goede reden voor veganistische cosmetica zijn sommige ingrediënten in conventionele cosmetica die waarschijnlijk bijna niemand bewust op zijn huid zou willen laten. "Gehydrolyseerd collageen", bijvoorbeeld, wordt gemaakt van slachtafval. Geen zin? Go vegan in de badkamer!

Veganistische cosmetica kan worden voorzien van zegels zoals de „Veganblume" of de vermelding "veganistisch". Omdat al onze producten veganistisch zijn, kun je ons hele assortiment shoppen als je alleen puur plantaardige producten op je huid wilt gebruiken.

Wat ik daar als 15-jarige voor gegeven zou hebben! Ik herinner me dat ik vroeger boodschappen moest doen met een veganistisch kookboek van een esoterische winkel onder mijn arm, omdat het een uitgebreide lijst van niet-vegan ingrediënten bevatte. Gelukkig zijn die dagen voorbij.

3. Veganistische cosmetica - over het algemeen beter?

Supermarkten en drogisterijen lijken nu - in tegenstelling tot vroeger - een land van melk en honing voor veganisten. De groentemarkt is booming en I love it! Maar juist omdat veganisme een trend is geworden, is het de moeite waard er eens goed naar te kijken om niet in de "greenwashing"-val te trappen. Veganistische cosmetica is helaas niet per se milieuvriendelijk, vrij van dierenleed of bijzonder huidvriendelijk.

Omdat:
Chemische ingrediënten parabenen of siliconen zijn veganistisch, maar wil je die wel op je huid?

Grondstoffen zoals minerale olie, die in verband worden gebracht met grote schade aan het milieu, zijn ook veganistisch. Maar zijn ze nog van deze tijd?

Dierproeven voor cosmetische producten zijn sinds 2013 verboden in de EU. Het feit dat er "niet getest op dieren" op het product staat, betekent niet dat er geen dierproeven zijn gedaan voor de afzonderlijke chemische ingrediënten.

Daarom is belangrijk om goed te kijken naar veganistische cosmetica en fabrikanten. Voor veel conventionele ingrediënten bestaan al milde en milieuvriendelijke alternatieven, bijvoorbeeld oppervlakteactieve stoffen op basis van suiker, die wij gebruiken voor onze shampoo en handzeep.

4. Veganistische cosmetica vs. natuurlijke cosmetica

In de beautyjungle - en daarmee bedoel ik het cosmetica-aanbod - zie je soms door al het groen het bos niet meer. Maar is alles echt zo natuurlijk als de producten op het eerste gezicht lijken of wordt ook hier aan "greenwashing" gedaan?

Natuurlijke cosmetica is geen beschermde term. Daarom is niet duidelijk omschreven wat onder natuurlijke cosmetica precies moet worden verstaan. Door verschillende verenigingen toegekende zegels dienen als richtsnoer. De criteria voor de toekenning van de zegels zijn afhankelijk van de betrokken vereniging.

Sommige hebben zeer strikte richtlijnen, andere minder. Waar natuurlijke cosmetica op staat, betekent dus niet noodzakelijk dat het om een zuiver natuurlijk of zelfs zuiver plantaardig product gaat.
Onze bedrijfsfilosofie is gebaseerd op drie pijlers: eerlijkheid, duurzaamheid en verantwoordelijkheid:

100 procent veganistische cosmetica
regionale productie
zo weinig mogelijk afval

Als klimaatneutraal bedrijf ondersteunt JUNGLÜCK de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

5. Veganistisch leven - de toekomst is plantaardig

Als ik kijk naar de ontwikkeling van de laatste jaren, heb ik grote hoop dat we nog steeds het verhaal nog kunnen omdraaien. Hoewel ik vandaag minder streng ben dan toen ik een tiener was met ambities om de wereld te redden, is het onderwerp veganisme waarschijnlijk relevanter dan ooit.

Hoe meer mensen kiezen voor veganistische producten uit duurzame productie, hoe beter onze toekomst eruitziet wat betreft de klimaatopwarming. Talrijke studies bewijzen dat een veganistische levensstijl een aanzienlijk kleinere impact heeft op het klimaat.

Het gaat niet over één persoon die de wereld redt. Het gaat om de vele kleine stappen die we samen zetten, zodat onze prachtige planeet zich kan herstellen en een veilig thuis kan blijven bieden aan ons, toekomstige generaties en de biodiversiteit.

Als we tegelijkertijd blij kunnen zijn met merkbare effecten, namelijk omdat we alleen huidvriendelijke en echt natuurlijke vegan cosmetica op onze huid smeren, des te beter!

Groeten, Laura
Recencies:

https://www.umweltbundesamt.de/daten/land-forstwirtschaft/beitrag-der-landwirtschaft-zu-den-treibhausgas#treibhausgas-emissionen-aus-der-landwirtschaft

https://www.ipcc.ch/srccl/

https://www.nature.com/articles/d41586-019-02409-7

https://www.iatp.org/emissions-impossible