Tips voor je huidverzorging in de zomer

June 22, 2023

Tips voor je huidverzorging in de zomer

by Nienke Bolt

Zomer betekent lichtheid - na de winterblues en corona-traagheid komt de luchtigheid van de zomer precies op het juiste moment. De eerste warme dagen aan het meer eindigen met een gezellige avond op het balkon. De stemming verbetert en de honger naar actie stijgt naar boven - we zitten midden in de zomer. Onze huid is ook blij met de weldadige warmte en de zomerbries. Als we ze tenminste goed beschermen en goed verzorgen. De zon trekt ons aan als een magneet en we nemen maar al te graag haar energie op. Dit is ook volkomen natuurlijk, want het heeft een tal van voordelen en is essentieel voor het leven. De fotosynthese van planten en onze aanmaak van vitamine D kan alleen plaatsvinden met de kracht van de zon. In de zon blijven heeft niet alleen een positief effect op onze stemming, maar is een essentiële speler in ons hele ecosysteem. Maar er zijn grenzen, en zoals bij de meeste biologische processen telt ook hier een gezond evenwicht. Te veel zon kan ook schadelijk zijn, vooral voor onze huid. Hoe je ze in de zomer goed kunt beschermen en verzorgen, lees je hier.

  1. De gouden zomerregel: uitgebreide bescherming tegen de zon
  2. Wat doet de zon met ons en onze huid?
  3. Onze huid in de zomer - wat is er aan de hand?
  4. Huidverzorging in de zomer: Vocht is beter dan vet
  5. Hydraterende actieve ingrediënten: Aloë Vera, Hyaluronzuur & Co voor je zomerverzorging
  6. Plantoliën: Regenererende lichaamsverzorging in de zomer
  7. Wat heeft de zomerhuid nog meer nodig - verkoelende gezichtsmaskers
  8. Nog meer tips voor je huidverzorging in zomer
  9. Zomerzon - wat doet zonlicht met ons?

hautpflege-sommer-gesichtspflege-junglück

1. De gouden zomerregel: uitgebreide bescherming tegen de zon.


Voordat we dieper ingaan op het effect van de zon op onze huid, uitleggen wat UV-straling is en welke verzorging het beste is voor je huid in de zomer, gaan we eerst in op het allerbelangrijkste: bescherming tegen de zon. We dringen erop aan om het hele jaar door zonnebrandcrème te gebruiken, want UV-straling is niet alleen een probleem in de warme maanden. Bescherming tegen de zon wordt echter absoluut essentieel, vooral in de zomer.

Hier zijn enkele punten waarop je moet letten bij het kiezen van je zonnebrandcrème:

  • Breed spectrum: bescherming tegen zowel UV-A- als UV-B-straling - wat het verschil precies is, lees je in het volgende hoofdstuk.
  • Hoe lichter je huid, hoe hoger de SPF die je moet kiezen.
  • Organische UV-filters (in de volksmond "chemische" genoemd) zijn meestal niet witmakend, maar je moet 20-30 minuten wachten na het aanbrengen voor volledige bescherming tegen de zon. Deze UV-filters worden geabsorbeerd door de huid, waar ze UV-straling omzetten in warmte.
  • Anorganische UV-filters (in de volksmond "mineraal") zijn meestal witachtig, omdat de deeltjes op het huidoppervlak liggen en het zonlicht weerkaatsen. Daarom werkt de bescherming onmiddellijk als deze gelijkmatig wordt aangebracht.


We hebben drie zonnebrandproducten in onze productfamilie - alle drie bieden ze een UV-B-bescherming van 30 of 50+ en een zeer hoge UV-A-bescherming. Je hebt de keuze tussen Organic Filter, met onze Zonnebrandlotion SPF 50+ , en onze twee minerale zonnebrandcrèmes met SPF 30 of SPF 50.

Hulp nodig bij het kiezen? Met deze tabel vind je gemakkelijk de beste zonnebrandcrème voor jouw huid:

2. Wat doet de zon met ons en onze huid?

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten stralen, zichtbaar en onzichtbaar UV-licht. Hoewel het hoogenergetische UV-licht alleen doordringt in het stratum corneum (hoornlaag), de epidermis (bovenste huid) en de bovenste lagen van de dermis (lederhuid), veroorzaakt het daar verschillende soorten schade. Het vrijkomen van zeer reactieve vrije radicalen leidt tot schade aan huidcellen. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor oppervlakkige zonnebrand en directe DNA-schade. UVA-stralen dringen dieper door in de huid en beïnvloeden vooral de structuur van onze collageenstructuur en dragen zo met name bij aan vroegtijdige huidveroudering. De normale huidstofwisseling wordt verstoord en de kans op chronische ziekten en huidkanker neemt toe.

3. Onze huid in de zomer - wat is er aan de hand?


De zomermaanden brengen speciale uitdagingen met zich mee voor onze huid.
Punt 1:
Je huid wordt zichtbaar met een droge en toenemende gevoeligheid. Gebarsten gebieden maken de weg vrij voor micro-organismen, straling en milieutoxines. Kortom: zon en droogte kunnen echte ontberingen betekenen.
Punt 2:
Ons lichaam reguleert oververhitting in de zomer door zijn eigen airconditioningsysteem - zweten. Het vocht op de huid verdampt en koelt ons af. Als we ons lichaam echter constant in zweetproductie brengen, kunnen huidgebieden permanent bedekt zijn met de vochtlaag. Door het continue vocht wordt de hoornlaag zachter, waardoor bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers zich gemakkelijker kunnen nestelen. Het resultaat: een verhoogd risico op huidziekten.
Punt 3:
Bij hoge temperaturen en zweetaanvallen lokt de douche met een aangename verfrissing. Dit verkoelt je in het begin, kalmeert en reinigt de huid, maar op de lange termijn berooft het haar van het vocht dat ze al mist.

Je zomerhuid heeft de neiging strak aan te voelen. Het jeukt en soms verschijnen er schilferende delen van de huid. Het is niet alleen geïrriteerd, in het ergste geval kan het zijn belangrijke beschermende functie tegen omgevingsinvloeden niet meer vervullen. Want alleen een gezonde huidbarrière kan ons beschermen tegen vochtverlies, UV-straling en ziektekiemen. Dus als we ze irriteren met de zomerse temperaturen, moeten we ze ook verzorgen als dat nodig is.

4. Huidverzorging in de zomer: Vocht is beter dan vet

UV-stralen en zweten dragen ertoe bij dat de huid vocht verliest en snel uitdroogt. Het vraagt ​​dus letterlijk om lichte lotions, crèmes en vloeistoffen die voor veel vocht zorgen. Rijke vochtinbrengende producten kun je tot de winter aan de kant zetten. Vitamine C en Niacinamide Serum verzorgen uw huid met waardevolle actieve ingrediënten die de weerstand van uw huid versterken en u tegelijkertijd frisheid en koelte geven. Wil je je huid nog intensiever voorbereiden op de zomermaanden, dan raad ik je onze Antioxidant Ampullen aan. Astaxanthine, biologische duindoornolie en Bramenbladextract versterken de beschermende barrière van je huid met hun antioxiderende eigenschappen.

vitamin-c-serum-sonnenpflege-hautpflege-sommer-junglück

5. Hydraterende actieve ingrediënten: Aloë Vera, Hyaluronzuur & Co voor je zomerverzorging

De Aloë Vera plant is een absolute MUST HAVE voor de zomer. Het sap van de bladeren met veel opgeslagen vocht koelt af en is een absolute weldaad voor de door de zon geïrriteerde huid. De diverse voedingsstoffen ondersteunen ook de vorming van huideigen collageen en dragen zo bij aan een snelle regeneratie van de huid. Laat je ondersteunen door onze Aloë Vera Gel en onze Aloë Vera Spray.
Ook mag het hyaluronzuur niet ontbreken in het verzorgingsprogramma voor de zomer, zoals in ons Hyaluron Concentraat. Het voorziet onze huid van vocht tot in de diepere lagen en slaat het water op in zogenaamde vochtdepots. Dankzij de optimale toevoer van vocht naar de huid kunnen de cellen worden voorzien van belangrijke voedingsstoffen en kunnen afvalstoffen efficiënt worden afgevoerd. Het heeft een ontstekingsremmende werking, verstevigt de huid en maakt haar stralend.

6. Plantoliën: Regenererende lichaamsverzorging in de zomer

Natuurlijke, plantaardige verzorgende oliën bedekken onze geïrriteerde huid als een beschermende film zonder deze te sluiten en voorkomen zo uitdroging. Rozenbottelzaad en Amandelolie zijn rijk aan onverzadigde vetzuren die goed door de huid worden opgenomen. Ze leveren waardevolle voedingsstoffen, lipiden, die 's avonds na een avondroutine hun volledige effect kunnen ontplooien. Ze versterken ook de beschermende barrière van onze huid en dragen zo bij aan een verbeterde huidregeneratie. Vitamine E beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf door zijn antioxiderende werking. Tegelijkertijd hydrateert en bevordert het de vorming van collageen. Onze huid ziet er zacht en soepel uit.

7. Wat heeft de zomerhuid nog meer nodig - verkoelende gezichtsmaskers

Om onze huid voor te bereiden op de vele stralen en haar te verzorgen na een lange dag in de zon, geef je haar de perfecte verzorging met een verkoelend gezichtsmasker. De beste manier om het beschermende schild van onze huid te ondersteunen, is met een lading antioxidanten, die het de kracht geven om de beschermende barrière van onze huid te behouden en de schadelijke effecten van vrije radicalen te verminderen. Het Antioxidanttrio van Duindoornpulpolie, resveratrol en kurkuma-extract in ons Antioxidantmasker (binnenkort weer verkrijgbaar) verstevigt onze huid en zorgt tegelijkertijd voor een verkoelende vochtboost.

vitamin-c-serum-sonnenpflege-hautpflege-sommer-junglück

8. Nog meer tips voor je huidverzorging in zomer

Uitgebreide bescherming tegen de zon

De bruining van onze huid, die we er maar al te graag aan ontlenen, is eigenlijk ons ​​lichaamseigen beschermingssysteem tegen overmatige blootstelling aan de zon. De herverdeling en verhoogde productie van het pigment Melanine creëert bescherming tegen de zon, die zichtbaar wordt als een kleurtje op de huid.
Maar zelfs dit bereikt na een bepaalde tijd zijn grenzen - afhankelijk van de zelfbeschermingstijd varieert tussen 10 en 30 min. Een zonnebrandcrème met voldoende zonbeschermingsfactor is daarom absoluut noodzakelijk, of het nu gaat om winterbleek, lentefris of natuurlijk donker, om schade door de zon te voorkomen. Maar ook met crème op je huid moet je niet urenlang in de zon liggen. Zelfs een koel plekje in de schaduw zorgt voor voldoende zonnestralen en laat je huid gezond en zacht bruinen - minder risico en gegarandeerd geen zonnesteek.

Het getal achter de SPF van je zonnebrandcrème geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven. Dus als je een zonnebrandcrème met SPF 50 gebruikt, betekent dit dat je 50 keer zo lang in de zon kunt blijven als zonder zonnebrandcrème.
Ook al klinkt dit als een superlange tijd, je moet je zonnebrandcrème om de paar uur of na het baden opnieuw aanbrengen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de bescherming gelijkmatig aanbrengt. Wat de hoeveelheid betreft, kun je zeggen dat ongeveer twee vingerlengtes zonnebrandcrème voldoende zijn voor het gezicht, de hals en de keel. Voor het lichaam moet je ongeveer een eetlepel per lichaamsdeel gebruiken.

vitamin-c-serum-sonnenpflege-hautpflege-sommer-junglück

Je huid goed reinigen en verzorgen

Aan het einde van een zomerse dag moet je je huid zeker reinigen. Het mengsel van zand, zweet en zonnebrandcrème verstopt de poriën en veroorzaakt puistjes. Zout en chloorwater drogen de huid ook uit en leiden tot onaangename jeuk. Een vochtige doek en een verkoelende reinigingsgel of gezichtstonic bevrijden je van ongewenste resten.


Gezond eten

We kunnen ons lichaam ook van binnenuit versterken. In het hete seizoen verliezen we meer vocht en mineralen door meer te zweten. Om een ​​droge huid te voorkomen, is het in stand houden van onze vochtbalans vooral in de zomer belangrijk. Veel water en ongezoete thee zouden daarom hoog op de agenda moeten staan. Als er ook een kleurrijke mix van verse groenten en fruit, noten en volkorenproducten op je bord belandt, versterk je niet alleen je bindweefsel maar ook je immuunsysteem en zenuwen. Vitaminen, sporenelementen en mineralen dragen bij aan een gezonde teint.

 

Lichte kleding

Bij stijgende temperaturen moet je op zoek gaan naar vochtregulerende, luchtdoorlatende en ademende stoffen. Te strakke kleding of synthetische vezels zoals polyester zorgen voor een droge en schilferige huid. Katoen en viscose daarentegen zijn zacht en comfortabel op de huid en beschermen je tegelijkertijd tegen schadelijke UV-straling.

vitamin-c-serum-sonnenpflege-hautpflege-sommer-junglück

9. Zomerzon - wat doet zonlicht met ons?

Zonlicht heeft ook enkele positieve effecten. Studies hebben aangetoond dat de aanmaak van Serotonine in de hersenen direct verband houdt met de hoeveelheid zonlicht. Serotonine is een belangrijke boodschapper die onder andere wordt geassocieerd met geluksgevoelens. Het gebrek aan zonlicht uit zich vaak met symptomen als neerslachtigheid, concentratieproblemen, gebrek aan drive en een overmatige behoefte aan slaap. Zonlicht reguleert ook de aanmaak van vitamine D, dat bijvoorbeeld een rol speelt bij de botvorming. Het cholesterolgehalte in het lichaam wordt verlaagd en tot slot stimuleert de blootstelling aan de zon ook de aanmaak van witte bloedcellen, wat zorgt voor een versterkt immuunsysteem.

En weer zie je hoezeer de mens is aangepast aan de omgeving, kracht en energiebronnen nodig heeft en weet hoe hij die heel vaardig moet gebruiken. Veel werk dat het lichaam elke dag doet - onze cellen werken de klok rond. Het zou behoorlijk gemeen zijn om onnodig de grenzen te verleggen en eigenlijk alleen onszelf schade toe te brengen. Nadenken en inleven staat voorop en je lichaam en huid zullen je er dankbaar voor zijn. Hoe vervelend we het aanbrengen van lotion in de zomer ook vinden, een jeukende en branderige huid in de avond is veel onaangenamer. De kleine zorg die we onze huid geven, loont zeker de moeite.