Reiniging & Verzorging van Evenwichtige Huid – Oververzorgingsalarm!

January 9, 2024

Reiniging & Verzorging van Evenwichtige Huid – Oververzorgingsalarm!

by Nienke Bolt

Huidtype: evenwichtige Huid. Wie het niet heeft, wil het wel, en denkt dat er niets meer in de weg staat voor zorgeloosheid (tenminste wat huidverzorging betreft). Niets is minder waar, want de veronderstelling dat een evenwichtige huid het gemakkelijkste huidtype is om te verzorgen, is slechts een mythe. Net zoals steil, krullend en golvend haar hun eigen behoeften hebben, gedraagt de huid zich op dezelfde manier. En evenwichtig betekent niet dat het onder alle omstandigheden evenwichtig blijft. Maar wat is eigenlijk normaal?! In deze post wil ik je de eigenschappen en kenmerken van het huidtype evenwichtige Huid uitleggen en je een geschikte verzorgingsroutine geven om je huid goed te verzorgen.

  1. Wat is een evenwichtige huid?
  2. Eigenschappen & Kenmerken van een evenwichtige huid
  3. Evenwichtige huid en toch onzuiverheden
  4. Let op: Oververzorging van een evenwichtige huid
  5. Reiniging & Verzorging van een evenwichtige huid

 

1. Wat is een evenwichtige huid? 

 "evenwichtig" is de toestand waar de huid naar streeft. Over het algemeen staat dit huidtype bekend als "normale huid". Wij beschouwen echter elke huid in principe als normaal, of geen enkele huid als abnormaal. Of de huid nu puistjes heeft, droog is, of Rosacea en andere aandoeningen vertoont: er is geen abnormale huid. Dus er is ook geen normale huid, alleen een evenwichtige huid. Kort en bondig geformuleerd: een evenwichtige huid is in al haar functies en processen in balans. Als een van de functies uit balans raakt, bijvoorbeeld door voeding, omgevingsinvloeden of hormonale factoren, kan de toestand veranderen. Ter herhaling: het huidtype (gemengde huid, rijpe huid, evenwichtige huid en vette huid) geeft de basistoon van je huid aan, kan zelfs erfelijk zijn, maar kan in de loop van het leven en de situatie veranderen. Dus als een van de eerder genoemde factoren in je leven verandert, kan het zijn dat je van een evenwichtige naar een gemengde huid of andersom gaat. Hierbij spelen huidverzorgingsproducten een grote rol. Enerzijds kan een verzorging die niet is afgestemd op je huidtype je huid over- of onderbelasten omdat het niet krijgt wat het eigenlijk nodig heeft om in balans te zijn. Anderzijds kun je met de juiste verzorging voor je huid ook je gemengde of vette huid weer in balans brengen, zodat deze de eigenschappen en kenmerken van een evenwichtige huid vertoont. En welke dat zijn, lees je in de volgende alinea.

Voorbeeld: Macrobeeld van evenwichtige huid

2. Eigenschappen & Kenmerken van een  evenwichtige huid

Een evenwichtige huid kenmerkt zich door een zuivere, fijn geporeerde huid die niet overdreven glanst. Een teint die gezond straalt, niet vaal of overdreven rozig is. Als we dit alles door de wetenschappelijke bril bekijken, betekent dit in duidelijke taal: de talgproductie van de huid is zo gereguleerd dat deze noch neigt naar overmatige productie van talg, noch te weinig talg produceert. Je huid is dus van nature goed "gevet", wat haar soepel en zacht houdt en zorgt voor fijne poriën. De vochtbalans in de huid is in evenwicht en de opslag in de huidcellen is goed gevuld. Om dit zo te houden, moet de huidbarrière intact zijn. Anders zou kostbaar vocht door de beschadigde delen kunnen ontsnappen. Omdat bij een evenwichtige huid deze beschermende laag ongehinderd haar werk kan doen, hebben ook bacteriën en virussen niet zo'n eenvoudige toegang tot de huidoppervlakte.

Zoals ik al aan het begin heb onthuld, zijn er enkele mythes rondom een evenwichtige huid. Hieronder valt ook de veronderstelling dat deze totaal robuust is. Hoewel dat voor sommige mensen waar kan zijn, is het een individuele zaak en niet de norm. Zelfs een evenwichtige huid kan worden beïnvloed door de omgeving en door wat we ons lichaam toedienen. Vooral agressieve verzorgingsproducten en schoonheidstools kunnen de huid daadwerkelijk schade toebrengen, waardoor deze dunner wordt, de huidbarrière wordt aangetast en ongewenste indringers veel gemakkelijker hun gang kunnen gaan. Het resultaat? De evenwichtige huid ziet er helemaal niet meer zo in balans uit. Onzuiverheden, een glanzende huid of vochttekort worden zichtbaar en moeten gericht worden behandeld.

Elke huid staat bloot aan onze activiteiten en onze omgeving en reageert individueel. Het doel van huidverzorging moet daarom zijn om de huid in haar natuurlijke functies te ondersteunen, haar in balans te brengen en haar weerbaar te maken tegen veranderende externe invloeden. Daarom is het des te belangrijker om je huid in de gaten te houden en haar taal te begrijpen. Dit geldt vooral voor een evenwichtige huid, want juist hier hebben we de neiging om deze te overdrijven. Te veel rijkheid, te veel actieve ingrediënten, te veel reiniging, te agressieve "verzorging"...

3. Evenwichtige huid en toch onzuiverheden

De verkeerde verzorging is echter niet de enige factor die een evenwichtige huid uit balans kan brengen. Voeding, cyclusfasen, hormonale onevenwichtigheden of zelfs anticonceptiemiddelen kunnen invloed hebben op je huid en een indicatie zijn voor de oorzaak van de verandering van je huidbeeld. Dus als er meer onzuiverheden, droogheid of vettige plekken in je gezicht verschijnen, kunnen de volgende vragen je helpen de oorzaak te achterhalen:

Krijg je binnenkort je menstruatie of heb je die net gehad?

Ja? Als het verschijnen van onzuiverheden verband houdt met je cyclus, kun je proberen tijdens deze periode vooral 's avonds extra aandacht te besteden aan een grondige reiniging, bijvoorbeeld met een milde reinigingsolie. Daarnaast kun je je huid ondersteunen met onze BHA-peeling. Breng het in deze fase zelfs 3-4 keer per week aan na het reinigen om je poriën 's nachts te bevrijden van overtollig talg. Dit vermindert onzuiverheden of voorkomt ze zelfs. Let er ook op dat je het alcohol- en suikergebruik vermindert. Omdat je darm en je huid nauw met elkaar verbonden zijn, help je je huid ook in balans te blijven door de juiste voeding.

Heb je de afgelopen dagen veel suiker gegeten?

Ja? Probeer je suikerinname weer te verminderen en gun je huid en darmen een pauze van zoete lekkernijen. Natuurlijk hoef je er niet helemaal van af te zien. Alles met mate en af en toe kun je jezelf ook wat meer gunnen. Belangrijk is de balans daarna.

Treedt de huidverandering op na het eten van gluten of zuivelproducten?

Ja? Praat het beste met je huisarts. Misschien heb je een intolerantie of reageer je bijzonder gevoelig op bepaalde voedingsmiddelen.

Ben je de afgelopen maanden begonnen met het gebruik van een nieuw hormonaal anticonceptiemiddel?

Ja? Praat het beste met je gynaecoloog of het zinvol is om een ander product te gebruiken of misschien zelfs een andere anticonceptiemethode voor jou in aanmerking komt.

Heb je de pil recentelijk gestopt?

Ja? Kijk eens in ons blogbericht over onzuiverheden na stoppen met de pil. Daar vind je nuttige tips en veel informatie die je kan helpen.

 

Overweeg een mogelijke hormonale disbalans: Komt mijn menstruatie regelmatig? Is mijn lichaamsbeharing veranderd (vooral rond de tepels en op de kin en bovenlip)?

Ja? Praat het beste met je gynaecoloog en laat indien nodig je hormoonspiegels meten om te achterhalen of er iets uit balans is geraakt. 

De oorzaken van veranderingen in een evenwichtige huid of enige andere huid zijn divers. Daarom is het altijd belangrijk om jezelf goed te observeren. Ik raad je daarom aan een klein dagboek bij te houden waarin je noteert hoe je huid eruitziet, in welke fase van je cyclus je je bevindt en welke voedingsmiddelen je hebt geconsumeerd, om je lichaam beter te leren begrijpen.

 4. Let op: Oververzorging van een  evenwichtige huid

Na alle mogelijke oorzaken die invloed kunnen hebben op je evenwichtige huid, gaan we nu wat dieper in op je huidverzorging. Wat te doen als de verzorgingsproducten of je rituelen eigenlijk niet zo goed zijn voor je huid als je denkt? Welke producten raden we aan voor een evenwichtige huid? En hoe krijg je je huid weer in balans als je haar hebt voorzien van de verkeerde producten of zelfs hebt overbehandeld?

Tip 1: Kwaliteit boven kwantiteit

Lange INCI-lijsten, oftewel de ingrediëntenlijst, zijn meestal geen goed teken. Ze geven aan dat vulstoffen en andere stoffen die de huid niet echt nodig heeft, in het product zijn verwerkt. Kies liever voor weinig ingrediënten die echter effectief zijn en zonder verdere onnodige toevoegingen. Het is ideaal als je jezelf informeert over welke ingrediënten lastig zijn en liever niet op je huid moeten zitten. Speciaal hiervoor hebben we onze gids door de wereld van cosmetica ontwikkeld. Of kijk voor een eerste indruk in onze Instagram Story-highlight "Kritische Inhoudsstoffen". 

Tip 2: Reinigen is het allerbelangrijkste

Blijf weg van borstels, ruwe doeken en grove peelings. Ze kunnen de huid irriteren of zelfs micro-verwondingen veroorzaken, waardoor bacteriën kunnen binnendringen en onzuiverheden kunnen ontstaan. Kies bij peelings liever voor fruitzuren die 's nachts zachtjes je poriën reinigen. Zorg ervoor dat er geen schadelijke tensiden in zitten. Onze reinigingsolie verwijdert op een zachte maar grondige manier vuil en ophopingen zonder een vettige film achter te laten. Overigens is het ook geschikt om make-up mee te verwijderen. Omdat juist de reiniging van je huid de basis van je verzorgingsroutine zou moeten zijn, hebben we er een hele blogpost aan gewijd.

Tip 3: Geef je huid wat ze nodig heeft - en niet meer

De overvolle cosmetica-afdeling kan met al zijn beloften zeer verleidelijk zijn. Te veel verschillende producten kunnen de huid gemakkelijk irriteren en overbelasten. Je huid heeft geen 3 serums, 4 crèmes, verschillende maskers en 4 verschillende producten tegen plotselinge puistjes nodig. Te veel afwisseling in je verzorgingsroutine brengt je huid alleen maar in de war. Laat je uitgebreid adviseren, ontdek wat je huid echt nodig heeft. Hieronder presenteer ik ons nieuwe set voor de evenwichtige huid.

5. Reiniging & Verzorging van een  evenwichtige huid

We hebben nu ook een set speciaal ontwikkeld voor de verzorging van een evenwichtige huid, en we hebben ons daarbij zoals altijd strikt aan onze principes gehouden: in onze producten komt alleen wat de huid echt nodig heeft en wat goed voor haar is. Onze sets bieden jou optimale verzorging die de huid in balans brengt zonder haar te overbelasten.

En zo gebruik je de producten: 
Je verzorgingsroutine voor 's ochtends en 's avonds:
Stap 1
Zoals hierboven al beschreven, is de Reinigingsolie een prachtige basis voor je routine. Breng een kleine hoeveelheid reinigingsolie aan op de droge huid van je gezicht en masseer het in. Hiermee kun je ook moeiteloos waterdichte make-up verwijderen. Spoel vervolgens de olie en het vuil grondig af met lauw water. In combinatie met water verandert de olie in een melkachtige emulsie en spoelt deze zonder resten weg.
Stap 2
Spray 3-5 keer het gezichtstoner op je huid. Je kunt het ook eerst op een wattenschijfje spuiten en het dan aanbrengen door het van binnen naar buiten te strijken. Het Calendula Gezichtstoner hydrateert intensief, kalmeert de huid en versterkt de huidbarrière.
Stap 3
Het Vitamine C Serum heeft een ontstekingsremmende werking, roodheid en pigmentvlekken verminderen zichtbaar en onvolkomenheden of puistjes genezen sneller. Het beschermt ons collageenskelet dankzij de antioxidante werking en zorgt bovendien voor de vorming van huidverstrakkend vitamine E en collageen. Breng na het reinigen het Vitamine C Serum aan op gezicht, hals en decolleté. Dosering: 2-3 druppels met de pipet zachtjes verdelen.
Stap 4
Dankzij de uitgebalanceerde mix van hyaluronzuur, verschillende natuurlijke oliën en aloë vera in onze Hyaluron Crèmes wordt de huid voorzien van essentiële voedingsstoffen, terwijl ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine voldoende vocht bieden. Al onze Hyaluron Crèmes zijn vrij van geurstoffen, etherische oliën en conserveermiddelen, ze zijn bijzonder mild en de perfecte metgezel voor jouw dagelijkse routine. De Hyaluron Crème Light geeft je huid intensieve hydratatie zonder te vet te worden. De Hyaluron Crème Medium is geschikt als dagcrème omdat deze een lichte beschermende film van waardevolle lipiden achterlaat. De Hyaluron Crème Rich is bijzonder geschikt voor de droge huid. Aloë vera, biologische sheaboter en squaleen voeden intens. Ongeacht welke crème voor jou het beste is: breng 1-2 pompjes aan op gezicht, hals en decolleté en masseer zachtjes in.

 

Stap 5
Squalaan, een natuurlijk onderdeel van de lipidenbarrière, kenmerkt zich door zijn hoge verdraagzaamheid en is daarom geschikt voor alle huidtypes. De kleur- en geurloze olie beschermt je huid tegen vochtverlies, versterkt de huidbarrière en is dankzij zijn lichte en niet-vette consistentie ook geschikt voor een vette, gevoelige en onzuivere huid. Voor extra bescherming en versterking van je huidbarrière kun je je routine afsluiten met Squalaan. Bevochtig je huid met water of wat aloë vera spray. Verwarm vervolgens 2-3 druppels olie in je handen door ze tegen elkaar te wrijven. Leg je handen met lichte druk op je voorhoofd, wangen en mondgebied en geniet van de weldadige warmte. Je kunt de olie ook mengen met en Hyaluron Crème in je handpalm en beide tegelijk aanbrengen.

Stap 6
Bij regelmatig gebruik van Vitamine C heb je extra bescherming tegen licht nodig, omdat de nieuwe huid lichtgevoeliger is. Daarom raden we aan je ochtendroutine aan te vullen met een Zonnebrandcrème.

6.  Conclusie

Ik hoop dat deze post je heeft geholpen je evenwichtige huid beter te begrijpen. Als je meer informatie wilt over verschillende onderwerpen zoals reiniging, aanbevolen producten of mogelijke oorzaken van onzuiverheden, droogheid en een vette huid, bekijk dan de artikelen die ik in deze post heb gelinkt. Of neem rustig de tijd om rond te kijken op onze blog. Daar hebben we ook podcasts over allerlei onderwerpen met betrekking tot de huid die je kunt beluisteren. En als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met ons klantenserviceteam!