Onzuiverheden in het gezicht - hoe ze ontstaan en wat je eraan kunt doen

December 21, 2023

Onzuiverheden in het gezicht - hoe ze ontstaan en wat je eraan kunt doen

by Nienke Bolt

Je bent al ver verwijderd van de puberteit en ontdekt toch steeds weer een of meer vervelende verrassingen in de spiegel? Je benijdt de gladde huid van je vrienden, terwijl jouw huid je wanhopig maakt? Op dit moment verloopt je leven al wat turbulent en nu irriteert ook nog een felrode vlek midden in je gezicht je? Wees genadig voor je huid - het kleine puistenfeest wil je eigenlijk helemaal niet bewust plagen. Want ook voor deze huidverschijning zijn er heel logische verklaringen en redenen waar je meestal niets aan kunt doen. Ik wil je graag helpen en het onderwerp onzuiverheden wat nader toelichten. Hiermee zul je je ongewenste metgezellen niet meteen verwelkomen, maar misschien kan ik je helpen om ze te begrijpen.

  1. Hoe ontstaan mee-eters, puistjes en dergelijke?
  2. Wat zijn de oorzaken van puistjes en mee-eters?
  3. De juiste huidverzorging bij onzuiverheden
  4. Welke ingrediënten en welke producten helpen nu echt bij puistjes en onzuiverheden?
  5. Tips - Do's & Dont's voor de verzorging van een onzuivere huid

1. Hoe ontstaan mee-eters, puistjes en dergelijke?

Voor dit hoofdstuk raad ik je aan je wetenschappelijke blik te scherpen en je emoties opzij te zetten. Als we onze huid vanuit een rationeel perspectief bekijken, kunnen we misschien zelfs begrip tonen voor haar gedrag. Een mee-eter ontstaat wanneer de klieren overmatig veel talg produceren, ook wel seborroe genoemd in vaktaal. Tegelijkertijd leidt een verhoogde groei van hoornachtige cellen in de uitvoergang van de talgklieren tot verstopping van het talgklierfollikel. Er vormt zich een prop die de uitgang van het kanaal afsluit. Ook vuil of make-upresten kunnen de poriën verstoppen. Een gesloten comedo, de zogenaamde witte mee-eter, is ontstaan. Zodra de huid bij de gesloten witte mee-eter scheurt, komt er lucht bij de opgehoopte talg. De ingebedde huidpigment melanine reageert met de zuurstof in de lucht en kleurt de prop donker - zo ontstaat het typische uiterlijk van mee-eters.

De afgestorven huidlipiden bieden een ideale voedingsbodem voor bacteriën, die zich vermenigvuldigen en leiden tot een infectie. Het lichaamseigen afweersysteem verzet zich tegen de indringers en zet ontstekingsprocessen in gang. De afbraak van talg leidt ook tot de vorming van vrije vetzuren, die het ontstekingsproces bevorderen. Als er nu huidontstekingen ontstaan uit de mee-eters, wordt dit een puistje genoemd. Vaak vormt zich aan de top een etterhaard en sieren zichtbare roodheden de huid. Gewone puistjes komen meestal slechts af en toe voor en verdwijnen na verloop van tijd. Acne daarentegen is ernstiger en blijft vaak gedurende een lange periode aanwezig. Dit leidt tot het breken van de follikelwand, waardoor lipiden, vetzuren, hoornachtige cellen, bacteriën en celfragmenten worden vrijgegeven. Deze veroorzaken uitgebreide, diepe en pijnlijke ontstekingen in het omliggende weefsel, die kunnen eindigen in abcessen met de vorming van knobbels.

 

2. Wat zijn de oorzaken van puistjes en mee-eters?

 Goed om te weten, maar waarom doet je huid dit precies? Als je huid zich van haar gestreste kant laat zien door mee-eters, puistjes en acne, kan dit verschillende oorzaken hebben. Meestal leidt de combinatie van individuele aanleg met een veranderde hormonale balans tot een onzuivere huid. Vooral in de puberteit ondergaat het lichaam een hormonale verandering. Zowel jongens als meisjes produceren meer testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Dit hormoon stimuleert onder andere de talgproductie, waardoor er meer huidvetten worden afgescheiden. Dit geeft de huid een vettige, olieachtige en glanzende uitstraling. Ook tijdens de menstruatiecyclus beïnvloeden hormonen het uiterlijk van onze huid. In de tweede helft van de cyclus stijgt het progesteron, het geellichaamhormoon dat een deel van de werking van androgenen heeft. Tegelijkertijd neemt het gehalte aan oestrogenen af, die normaal gesproken de talgproductie remmen. Hoe je je huid het beste kunt verzorgen tijdens de cyclus, zie je in de grafiek.

 Het dalen van het oestrogeengehalte tijdens de menopauze heeft ook invloed op de huid. De huid wordt minder elastisch en heeft de neiging tot onzuiverheden of het ontstaan van puistjes. Tweelingstudies hebben ook aangetoond dat erfelijke factoren een rol spelen. Het is aangetoond dat mensen met acne een verhoogde gevoeligheid hebben voor androgenen, die de overmatige talgproductie bevorderen. Bovendien kan voeding invloed hebben op acne. We hebben al eerder besproken dat je darmen in nauw verband staan met je huid. Als het goed met ze gaat, zie je dat aan een zuivere en stralende huid. Om je darmen niet onnodig te belasten, moet je bepaalde voedingsmiddelen vermijden die niet goed zijn voor je huidbeeld. Voedingsmiddelen die veel conserveermiddelen en suiker bevatten, kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van puistjes. Het is beter om te kiezen voor verse, onbewerkte ingrediënten die vitamines bevatten en mogelijke ontstekingen tegengaan. Je darmen kun je ook versterken met vezels, zoals bijvoorbeeld lijnzaad. Ook onopgemerkte voedselintoleranties of bepaalde cosmetische producten kunnen leiden tot onzuiverheden en ontstekingen. Deze kunnen variëren van kleine puistjes tot acne-achtige uitbraken. Het weglaten van bepaalde ingrediënten kan helpen de triggers te identificeren. Bij vermoeden van voedselintolerantie raad ik aan een voedingsdagboek bij te houden en je op mogelijke allergieën te laten testen door je arts. Naast dat het klimaat en andere omgevingsfactoren verdacht worden van het veroorzaken van een onzuivere huid. De invloed van psychische factoren op het uiterlijk van de huid is niet bewezen, maar stress wordt vaak waargenomen als een trigger voor puistjes. De oorzaak van het ontstaan van puistjes is dan waarschijnlijk te wijten aan een gebrek aan huidverzorging en hygiëne of onbewuste voeding tijdens de stressvolle dagelijkse routine. De psyche is echter niet onbelangrijk in het verloop van de aandoening. Een onzuivere huid veroorzaakt, net als veel andere huidaandoeningen, aanzienlijke psychische stress en kan de kwaliteit van leven van getroffen mensen enorm beïnvloeden. Toegegeven, na deze regels zal men niet veel sympathie hebben voor het onderwerp. En dat zal waarschijnlijk ook niet veranderen - maar het hoeft ook niet. Toch moet je goed omgaan met je onzuivere huid en deze respectvol behandelen. Als je je triggerfactoren kent, kun je ze bewust vermijden. Hoe je voor puistjes en mee-eters zorgt als ze toch optreden, lees je in de volgende regels. 

3. De juiste huidverzorging bij onzuiverheden

Als je last hebt van puistjes, kun je veel doen om de onzuiverheden te verminderen. Tegelijkertijd kan verkeerde verzorging echter leiden tot extra irritaties en je huidbeeld verergeren. Te vaak wassen verbetert de toestand van de huid meestal niet. Dat is ook logisch, want onzuivere huid of acne is niet het gevolg van een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Integendeel - constant wassen kan de zuurmantel van de huid beschadigen en de huid nog vatbaarder maken voor puistjes en dergelijke. Om permanent een zuivere huid te hebben, moet je een eigen verzorgingsroutine ontwikkelen.

Stap 1:

Belangrijk en fundamenteel is gerichte, regelmatige en zachte reiniging. Alles wat zich gedurende de dag op je gezicht ophoopt, moet niet mee naar bed. Make-up, vuil en overtollige huidafscheidingen die op je gezicht blijven, kunnen je poriën verstoppen en ontstekingen veroorzaken. Vooral 's nachts verlangt je huid naar ademende vrije poriën. De gezichtsreiniging moet pH-neutraal zijn en mag geen alcohol of parfum bevatten. Milde tensiden in combinatie met plantaardige bevochtigers reinigen de huid zacht en grondig zonder deze uit te drogen. Ik raad hier ons Reinigingsolie of Reinigingsgel aan.

Stap 2:

Een tot twee keer per week moet je na het reinigen van je gezicht een peeling in je verzorgingsroutine opnemen. Alfa-hydroxyzuren (AHA) verwijderen dode huidcellen en zorgen zo voor een betere talgafvoer. Bèta-hydroxyzuren (BHA) dringen daarentegen diep in de poriën door, reinigen ze en hebben daardoor een ontstekingsremmend effect.

Stap 3:

Om je huid te verhelderen en met een extra stap de poriën te reinigen, spray je 2-3 pompjes Zink Gezichtstoner op je droge huid. Deze stap moet je overslaan op de avonden dat je BHA of AHA peeling gebruikt. Het gezichtswater werkt antimicrobieel, ontstekingsremmend en talgregulerend. De trifactor voor onzuivere, ontstoken huid om het genezingsproces te bevorderen en de vorming van nieuwe ontstekingshaarden te verminderen.

Stap 4:

Om je huid weer in balans te brengen, moet je na het reinigen van je gezicht of na het peelen zeker een regenererend serum aanbrengen. Niacinamide, een klein wondermiddel bij een onzuivere huid, werkt kalmerend en versterkt de huidbarrière. Ook hier geldt dat je het moet vermijden op de avonden dat je BHA of AHA peeling gebruikt. 's Morgens kun je het dan weer zonder problemen aanbrengen. Retinol als ingrediënt kan een van je beste vrienden worden, want het reguleert de verhoorning van de huid en zorgt voor een gladde teint. Het Niacinamide Serum kun je 's ochtends gebruiken, het retinol serum 's avonds. Overdag is een voldoende zonbescherming absoluut noodzakelijk. Je moet retinol ook niet gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. 

 Stap 5:

Om je huid tegen uitdroging te beschermen, moet je je verzorgingsroutine afsluiten met een vochtinbrengende crème. Qua vocht kan hyaluronzuur bijna letterlijk niemand verslaan. Het vormt niet alleen een vochtinbrengende film op het huidoppervlak, maar slaat het vocht ook diep op in het bindweefsel van de huid. Met onze Hyaluron crèmes krijgt je huid een rijke vochtinbreng die niet vet is.

Veel geduld brengen, is hierbij belangrijk. De resultaten worden pas na wekenlang regelmatig gebruik zichtbaar. Meestal is één enkele werkzame stof of methode niet voldoende om op de lange termijn je huidbeeld te verbeteren. Adviezen zoals tandpasta, tea tree olie en kruidenafkooksel komen goedbedoeld op je af, en iedereen beweert dat ZIJ het onverslaanbare huismiddeltje voor je hebben. Als je echter begint te experimenteren met allerlei planten, thee en andere middeltjes, loop je het risico je huid regelrecht te overbelasten. In plaats van een gladde huid reageert je huid steeds meer geïrriteerd. Let liever op een consistente verzorgingsroutine. Op die manier kan je huid langzaam wennen aan de ingrediënten en er op de lange termijn profijt van hebben.

 4. Welke ingrediënten en welke producten helpen nu echt bij puistjes en onzuiverheden?

Reinigungsgel – Wat doen suiker, zuren en vetten?

Tijd om te praten over de werking van de ingrediënten van onze reinigingsgel. Onze nieuwe gel bevat: suikerbietenextract, aloë vera, melkzuur, wijnzuur, plantaardige oppervlakteactieve stoffen en kamillebloemextract.

Suiker in cosmetica? Het heeft toch geen goede reputatie en zou zelfs eerder leiden tot een onzuivere huid. Wat betreft voeding is suiker zeker te vermijden. Maar als het gaat om oppervlakteactieve stoffen, staat suiker tegenwoordig bekend om zijn goede prestaties. Suikeroppervlakteactieve stoffen zijn bijzonder goed verdragen en zijn daarom ook geschikt voor de gevoelige huid. In suikerbieten zit ook natuurlijke vruchtenzuur, genaamd glycolzuur. Het behoort tot de alfahydroxyzuren en dringt vanwege zijn kleine molecuulgrootte diep door in de opperhuid. Hierdoor verwijdert het dode huidcellen en bevrijdt het verstopte poriën. Ook Acemannan uit de Aloë Vera behoort tot de groep "suikerstukjes". Ons lichaam maakt deze werkzame stof zelfs tot aan de puberteit. Het versterkt niet alleen ons immuunsysteem, maar is ook een belangrijke basis van de wanden van onze huidvaten. Niet alleen daarom is onze huid blij met een extra dosis Aloë Vera. De ontstekingsremmende, kalmerende en vochtinbrengende eigenschappen helpen tegen puistjes, eczeem en gestreste huid. Zelfs de afbraak van suiker levert ons een effectieve verzorgende stof op. Melkzuur klinkt misschien als een agressieve stof, maar is voor onze huid een echt multitalent. Als zachte peeling verwijdert het hoornschilfers aan de bovenste laag van de huid en reinigt het de poriën van onzuiverheden. Het behoort ook tot de zogenaamde Natural Moisturizing Factor en komt natuurlijk voor op onze buitenste huidlaag. Melkzuur bindt en slaat water op en beschermt ons tegen uitdroging. Als onderdeel van de natuurlijke zuurmantel ondersteunt en reguleert het zuur onze pH-waarde van de huid. Onze huidbarrière beschermt ons zo tegen bacteriën, schimmels, omgevingsinvloeden en schadelijke micro-organismen. Zodra de werkzame stof door onze cellen is opgenomen, stimuleert deze de natuurlijke productie van ceramiden en collageen. Beschadigde cellen worden zo gerepareerd en kunnen snel herstellen. Nu onze huid gereinigd en gehydrateerd is, ontbreekt alleen nog een beschermende laag om onze huid duurzaam te versterken. De natuurlijke huidbarrière bestaat uit dode huidcellen die worden verbonden door een mengsel van vetten en water. Met een aandeel van 60% vormen ceramiden de belangrijkste component van de vetten in deze zogenaamde hoornlaag. Daarom worden ze ook voortdurend opnieuw geproduceerd in de onderste lagen van de epidermis. Als we onze huid van buitenaf ondersteunen met natuurlijke ceramiden, wordt de barrièrefunctie van de huid versterkt. We verliezen minder vocht en voorkomen tegelijkertijd het binnendringen van irriterende stoffen en bacteriën. Zelfs zouten reinigen onze verstopte poriën, werken antibacterieel en hydrateren intensief. Onze huid maakt het ons niet helemaal gemakkelijk met al haar behoeften. Eenmaal uit balans, wil ze ondersteuning van alle kanten. Behoorlijk veeleisend, maar als je haar dagelijks grondig reinigt, legt ze niet zo veel obstakels op je pad.

Puistjes Crème - Wat doen zink, vitamine E en co.?

En nu onze puistjespasta - waarom de ingrediënten ons hier ook veel goeds en vooral gerichte werking bieden, komt vooral door deze belangrijkste actieve ingrediënten: zinkoxide, vitamine E, castorolie, bentoniet, plantaardige oliën. 

Eigenlijk is je huid vrij van alle vuil en talg, en toch heeft een puistje de weg naar het oppervlak gevonden? Tijd voor intensieve zorg - de puistjespasta. Als sporenelement is zink een belangrijke factor in tal van stofwisselingsprocessen. Meer dan 300 enzymen, onze biologische machines, bevatten zink of worden geactiveerd door zink. Het is onder andere betrokken bij een succesvolle immuunrespons, talrijke zenuwfuncties en het hormoonsysteem.

Door de blokkering van specifieke metabole routes remt zink de talgproductie en kan het als immuunbooster de wondgenezing ondersteunen. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat een tekort aan zink huidproblemen kan veroorzaken. Ongeveer 17% van de wereldbevolking lijdt aan een zinktekort, bewezen vooral bij patiënten met acne vulgaris en atopische dermatitis. Een tekort laat zijn sporen achter in de vorm van ontstekingen, puistjes en vertraagde wondgenezing. Franse wetenschappers van de Universiteitskliniek in Nantes hebben in een studie met 332 acne-patiënten waargenomen dat de inname van 30 mg zink per dag de inflammatoire puistjes met wel 50 procent kon verminderen. De werking van zink op de huid kan echter niet alleen intern worden gebruikt. Door de antibacteriële en antiseptische werking worden puistjes effectief bestreden. Bovendien bindt zink vocht en onttrekt het bacteriën daardoor de voedingsbodem die ze normaal gesproken nodig hebben om zich te vermenigvuldigen en huidonzuiverheden te bevorderen.

Vitamine E vind je bijna in alle natuurlijke huidverzorgingsproducten. En dat niet zonder reden, want vitamine E of tocoferol is een echte alleskunner. Vitamine E is geschikt als natuurlijk conserveermiddel en zorgt voor een lange houdbaarheid van je verzorgingsproduct. Belangrijker nog: vitamine E conserveert ook je huid. Het werkt antioxidatief, bevordert celdeling, stabiliseert structuurproteïnen zoals collageen, keratine en elastine en verbetert de huidhydratatie. Daarnaast verlicht het ontstekingen en is het dus bijzonder geschikt voor de onzuivere huid. Vitamine E komt van nature voor in noten, zaden en plantaardige oliën. Daar beschermt het de gevoelige vetzuren tegen schade door zuurstof en licht. Zowel kokosolie als zonnebloemolie profiteren van de antioxidatieve werking en zijn daarmee een uitstekende bron van het wonderbaarlijke vitamine. Antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen worden geleverd door de aanwezige vetzuren zoals laurinezuur en linolzuur. Ricinusolie ondersteunt bij het bestrijden van puistjesvorming, stimuleert de productie van collageen en zorgt zo voor een gezonde huidbescherming. Met dezelfde eigenschappen kan ook de blauwe kamille-olie worden versierd. Bisabolol, het belangrijkste actieve bestanddeel van echte/blauwe kamille, geeft de olie zijn ontstekingsremmende, antibacteriële, antioxidatieve en regeneratieve eigenschappen. Andere ingrediënten zouden ook het zenuwstelsel gunstig beïnvloeden en de olie een kalmerend en ontspannend karakter geven dat de geïrriteerde huid kan verzachten.

oor het afvoeren van de ontstekingsveroorzakende bacteriën zorgt echter een ander element. Bentoniet, een kleimineraal ontstaan uit vulkanische as, bindt schadelijke stoffen en bacteriën in zijn minerale structuur en bevrijdt zo onze poriën van ongewenst vuil. Dat klinkt als een echt zorgeloos pakket. Dat is het ook, en zo moet het ook zijn. Als je toch al wordt geplaagd door een onzuivere huid, hoef je niet ook nog eens gestraft te worden met een ingewikkelde verzorgingsroutine.

5. Tips - Do's & Dont's voor de verzorging van een onzuivere huid

Dit war nu behoorlijk wat aandacht voor deze kleine dingen. En zelfs als ze het in jouw ogen niet helemaal verdienen, loont de kleine extra portie verzorging. Als je het overzicht kwijt bent, hier zijn alle Do's & Dont's nogmaals snel op een rij:

DO's

Reinig het!

Verwaarloos de dagelijkse gezichtsreiniging nooit. Ook al moet het 's ochtends snel gaan of wordt het 's avonds wat later, je bevrijde poriën zullen je dankbaar zijn. Zorg er absoluut voor dat je handdoek of spons grondig wordt gewassen en uitgespoeld. Ze bieden de perfecte omgeving voor bacteriën om zich snel te verspreiden.

Kies het juiste!

Niet elke huid is hetzelfde, maar elke huid is dankbaar voor een alcoholvrije, olievrije, pH-neutrale en milde verzorging. Vooral een onzuivere huid heeft de neiging om bijzonder gevoelig te reageren op bepaalde ingrediënten en straft met roodheid, mee-eters en puistjes.

Eet jezelf mooi!

Terwijl vette of zeer suikerhoudende voedingsmiddelen je poriën kunnen verstoppen en tot onzuiverheden kunnen leiden, leveren verse voedingsmiddelen veel vitamines voor een mooie en gladde huid. Ook al vind je het moeilijk om bepaalde dingen op te geven, het vermijden van puistjes is het zeker waard.

Geen stress & ontspanning

Als we innerlijk onder druk en spanning staan, produceert ons lichaam stresshormonen. Deze kunnen ook een onzuivere huid bevorderen en puistjes veroorzaken. Verwen jezelf en je huid daarom zoveel mogelijk met een adempauze. Als je tot rust komt, kalmeert je huid snel.

DON'Ts

Niet drukken

Ook al is het heel moeilijk en jeuken je vingers, het uitknijpen van puistjes en mee-eters moet je absoluut vermijden. Hierdoor bevorder je de vorming van ontstekingen, en je huid slaat terug met een dubbele dosis roodheid. Als je ze daarentegen met rust laat om te genezen, verdwijnen ze even snel en voorkom je littekenvorming.

Weg met de bacteriën

Onze handen zijn DE magneet voor bacteriën en virussen. Bijna alles wat met ons in aanraking komt, gaat eerst via onze handen. En prompt belanden met de handen allerlei bacteriën en vuildeeltjes in ons gezicht. Regelmatig handen wassen is daarom net zo belangrijk als het vermijden van constant aan je gezicht zitten. Studies hebben ook aangetoond dat er op geen ander voorwerp zoveel bacteriën zitten als op onze smartphone. Bij het volgende telefoongesprek komt dit rechtstreeks in ons gezicht terecht. Daarom moet je ook dit regelmatig reinigen en desinfecteren.

Minder is meer!

Onzuiverheden verleiden natuurlijk tot een dikke laag make-up. Als je je poriën afsluit met concealers en dergelijke, kan talg al helemaal niet wegstromen en staat de volgende puist al op de loer. Ook al vind je het moeilijk om zo in het openbaar te verschijnen, er is geen reden om je te verbergen. En als het dan toch wat make-up moet zijn, gebruik dan alleen het nodige en vergeet vooral niet om het eraf te halen.

Natuurlijk zou het leven veel eenvoudiger zijn als je niet voortdurend zou hoeven te vechten tegen puistjes, mee-eters en pukkels. Helaas kun je puistjes niet zomaar wegtoveren en verdwijnen ze niet 's nachts. Het geruststellende nieuws: Onzuivere huid treft minstens 80% van de mensen en velen kunnen alleen maar dromen van een gladde huid. Een zuivere huid is het resultaat van veel factoren, en zelfs als je aanleg hebt voor een onzuivere huid, kun je je huidbeeld tot op zekere hoogte beïnvloeden. Je hoeft niet meteen naar de dokter te rennen bij elke puist. Als mee-eters en puistjes echter breed verspreid zijn en gedurende een lange periode aanhouden, raad ik je zeker aan een arts te raadplegen. Als de juiste reiniging en verzorging niet voldoende zijn, heeft je huid mogelijk een intensieve behandeling tegen acne nodig.

Genoeg van puistjes, mee-eters en co. - je wetenschappelijke blik mag je nu graag weer sluiten en verbannen je geïrriteerde emoties uit je emotionele wereld. Blijf ontspannen, verberg je niet en wees zelf de actieve partij voor een zuiver huidbeeld.