Keratosis pilaris - oorzaken, symptomen en tips

January 3, 2023

Keratosis pilaris - oorzaken, symptomen en tips

by Lena Severin

Je wordt 's morgens wakker, de zon schijnt in je slaapkamer, de stad ruikt naar zomer. Je hebt echt zin om je favoriete zomerjurk of korte T-shirt te dragen. Maar iets houdt je tegen en ik weet dat velen van ons dit probleem kennen - keratosis pilaris. Het uit zich meestal in kleine rode of witte puistjes op de bovenarmen, maar ook op de benen of billen. Vooral in de zomer stoort dit kleine, vermeende "smetje" ons, want we zouden graag wat meer huid laten zien. Daarom wil ik je in dit blog uitleggen hoe keratosis pilaris ontstaat en vooral wat je eraan kunt doen!

Maar eerst wil ik ook zeggen: doe het! Laat je zien! Doe het! Ondanks de punten. Want het is niets slechts, niets besmettelijks en zeker niets dat je waarde en welzijn moet of kan verminderen. Het is een puur esthetische zaak en als we al bezig zijn onszelf te accepteren zoals we zijn, dan is dat misschien een goed begin? Bovendien verdwijnt keratosis pilaris bij veel mensen vanzelf als ze ouder worden. Ouder worden heeft dus toch één of twee voordelen! ;)

Maar natuurlijk begrijp ik je. Keratosis pilaris is vervelend en ja, soms denk je: "Wat oneerlijk, waarom moet ik dit hebben?". Ik ken dit gevoel tenminste heel goed. Toch helpt één ding in het bijzonder bij sommige dingen: acceptatie! Maar ook een paar simpele tips om wat van het "stress" uit je huid te halen.

Daarom vind je in dit artikel de volgende punten:

  • Wat is keratosis pilaris? Keratosis pilaris - Het permanente kippenvel
  • Hoe herken ik keratosis pilaris?
  • Wat kan ik doen tegen keratosis pilaris? 4 tips voor een gladde en zachte huid

Wat is Keratosis Pilaris? Keratosis pilaris – Het permanente kippenvel

Een geïmiteerde huid wordt ook wel keratosis pilaris of hyperkeratosis genoemd. Het komt vooral voor bij vrouwen, maar kan ook mannen treffen.

Keratose is een technische term voor elke vorm van verhoorning. Zogenaamde hyperkeratose is meer bepaald een verdikking en dus een verhoorningsstoornis van de buitenste huidlaag, de hoornlaag. De huid produceert te veel keratine!

Deze keratinisatie treft vooral de haarzakjes, die als het ware van binnenuit worden gekeratiniseerd en vervolgens verstopt raken. De storende huidknobbels of kleine hoornkegels vormen. Getroffen gebieden zijn, zoals reeds vermeld, de strekzijden van de bovenarmen (buitenkant) en dijen (voorkant), wangen en ook de billen.

Keratine speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Als bestanddeel van de hoornlaag geeft het onze huid stabiliteit en is het ook de basisbouwsteen voor onder meer haar en nagels. Maar zoals met bijna alles, is "te veel" niet goed voor ons.

Het resultaat zijn ruwe, oneffen, rode plekken op de huid die ook ontstoken kunnen raken. De huidbarrière is beschadigd en bacteriën kunnen gemakkelijker binnendringen. Vaak zijn deze gebieden onbehaard en zien ze er met het blote oog uit als kippenvel. Helaas verdwijnt de huidirritatie niet met een beetje warmte.

De verhoorningsstoornis treedt vaak voor het eerst op in de kindertijd en adolescentie. In de loop der jaren kan het met de juiste zorg ook vanzelf verdwijnen. Zoals ik al zei, wordt keratosis pilaris alleen beschouwd als een cosmetisch probleem en niet als een dermatologische aandoening! En toch kunnen de getroffenen erg lijden, daarom is dit onderwerp voor mij ook erg belangrijk.

Hoe herken ik Keratosis Pilaris?

Hier volgt weer een compacte samenvatting:

  • Zeer ruwe, haarloze gebieden
  • Kleine rode of witte bultjes of hoorntjes op de huid
  • Vaak getroffen gebieden zijn gezicht, bovenarmen, dijen, billen
  • De natuurlijke huidbarrière wordt aangetast, wat ontstekingen kan veroorzaken
  • Kan voorkomen als een begeleidend syndroom bij droge huid of allergische aandoeningen
  • Verslechtering van de huidconditie in de wintermaanden met lage luchtvochtigheid - Verbetering in de zonnige zomermaanden
  • JUNGLÜCK huidverzorging bij keratosis pilaris
Junglück-Reibeisenhaut-Pflege

Voorbeeld Keratosis Pilaris

Als de aangetaste gebieden zich blijven uitbreiden of de ontsteking niet afneemt, raad ik je in ieder geval aan om naar een dermatoloog te gaan!

Helaas bestaat er ook geen wondermiddel tegen keratosis pilaris. Als je er een hebt, laat het me dan weten! :)

Met de juiste verzorging kun je echter zeker een verbetering teweegbrengen, de huid een beetje in balans brengen en jezelf ondersteunen om je lekkerder in je vel te voelen.

Wat kan ik doen tegen Keratosis Pilaris? 4 tips voor een gladde en zachte huid

1 Eerst en vooral - de juiste reiniging

Gebruik milde oppervlakteactieve stoffen of oliën om je huid grondig maar zeer voorzichtig te reinigen. Wij bevelen onze JUNGLÜCK Reinigingsolie en JUNGLÜCK Douchegel aan. Het verwijdert vuil en overtollig talg zonder je huid uit te drogen. Let er ook op dat je niet te heet water gebruikt, dat belast je huid ook. Vaak zul je de drang voelen om de aangetaste ruwe plekken intensief te schrobben of te krabben - maar wees voorzichtig, dit laat lelijke littekens achter. Dit is ook de reden waarom ik je adviseer weg te blijven van mechanische peelings, die kunnen je huid ook beschadigen en vlekken achterlaten. Laten we in plaats daarvan tip 2 proberen.

2 Chemische Peelings

Vooral salicylzuur, dat behoort tot de bètahydroxyzuren (BHA), bevrijdt je huid van dode huidcellen en reinigt haar van binnenuit. Breng de BHA Peeling 2 tot 3 keer per week 's avonds na de reiniging aan. Je kunt het aanbrengen als een serum en het 's nachts goed laten intrekken. Als je huid na het aanbrengen trekkerig aanvoelt, kun je daarna je gebruikelijke huidverzorging aanbrengen. En vergeet de uv-bescherming niet!

Met ons Kleimasker kun je zachtjes huidschilfers van je huid verwijderen. Het reguleert ook de talgproductie en werkt ontstekingsremmend, wat de huid verzacht en schrale plekken tegengaat. Voor een extra peelingeffect kun je het masker na het aanbrengen met vochtige handen inmasseren.

3 Vocht en lipiden voor een merkbaar zachte huid

Om een schrale huid te verlichten is het essentieel om regelmatig vochtinbrengende lotions, crèmes of gels aan te brengen. Het is belangrijk dat het hoornoplossende, hydraterende en herstellende formules zijn. Actieve ingrediënten zoals ureum of hyaluron binden veel vocht, voeden je huid en maken haar soepel. Aloë vera werkt ook verkoelend en ontstekingsremmend.

Ik zou geur- en kleurstoffen proberen te vermijden, omdat die de ruwe plekken nog meer kunnen irriteren. Ik raad je aan de getroffen gebieden dagelijks te behandelen, zo niet twee keer per dag. Het is echter vooral 's avonds belangrijk, zodat je huid genoeg tijd heeft om de voedingsstoffen 's nachts op te nemen.

De volgende producten uit ons assortiment zijn daarom zeer geschikt:
Gezicht: Hyaluron Concentraat, Aloë Vera Gel
Lichaam: Aloë Vera Gel, Body Lotion

Onze Retinol Crème kan met zijn regenererende werking ook een waardevolle ondersteuning zijn voor de huidverzorging.
Gebruik je graag oliën? In dit geval zijn Arganolie of Jojobaolie met een hoog vitamine E-gehalte geschikt. Ze hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en gaan zo onzuiverheden tegen. Dit kan ook goed zijn voor een schrale huid.

Mijn persoonlijke tip: ik breng de BHA Peeling 's avonds (na het reinigen) aan op de aangetaste gebieden en laat het goed intrekken. Ik meng dan een pompje van de Aloë Vera Gel met ongeveer 4-5 druppels Jojobaolie in mijn handen. Ik voelde een duidelijke verbetering na een paar dagen. Maar ook hier geldt weer: doorzettingsvermogen is de sleutel! Want zoals zo vaak het geval is, volstaat het niet om één keer een crème aan te brengen, maar heeft een schrale huid regelmatige verzorging nodig. Totdat het uiteindelijk (hopelijk) vanzelf gaat!

4 Voeding

Als je op zoek gaat naar mogelijke ondersteuning tegen een schrale huid, komt de term gezonde voeding naar boven, zoals zo vaak! Zoals bij veel huidproblemen is het ook hier van groot belang om mogelijke allergenen zoals gluten te vermijden. Een voedselintolerantietest bij de dokter kan zeer informatief zijn. Niet alleen via je huid, maar ook via je voeding moet je veel belangrijke vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgen. Je moet ook veel water drinken en natuurlijk stress zoveel mogelijk vermijden. Eet gezond en wees goed voor je lichaam, want je huid zal je dankbaar zijn! Als je mijn blogbericht van vorige week leest, zie je enkele parallellen. Maar zo is het nu eenmaal als alles met elkaar verbonden is in het wonderlijke complexe systeem van het lichaam! :)

En nu de conclusie

Ruw huid is niet gevaarlijk, besmettelijk of noodzakelijkerwijs pijnlijk, maar het kan je dagelijkse activiteiten ongemakkelijk maken. Er zijn tips en trucs om ze te verzachten, maar hier vooral: accepteer jezelf zoals je bent. Probeer onze tips, zorg regelmatig voor jezelf en krijg je levenskwaliteit terug.

Voel je vrij om je ervaringen met mij te delen!

Take care.