Huidverzorging met natuurlijke cosmetica

January 13, 2023

Huidverzorging met natuurlijke cosmetica

by Lena Severin

Overschakelen van conventionele naar natuurlijke cosmetica is niet altijd gemakkelijk. Het beste van alles is dat je je huid blijvend goed doet.

We willen je kennis bijbrengen over je eigen huid en haar functies en behoeften. Zo kun je de perfecte producten voor je huid te vinden.

Of je je nieuwe cosmetica nu al gebruikt of er nog over denkt om je routine te veranderen, ik heb hier een aantal antwoorden op mogelijke vragen voor je:

  1. Wanneer is het zinvol om over te stappen van conventionele naar natuurlijke cosmetica? 
  2. Hoe lang moet de huid wennen aan de natuurlijke verzorging?
  3. Wat is de beste manier om de overstap te maken van conventionele naar natuurlijke huidverzorging?
  4. Kan er een eerste verslechtering optreden na de omschakeling?
  5. Heb je een droge huid na de omschakeling op natuurlijke cosmetica?

umstellung auf natürliche kosmetik

1. Wanneer is het zinvol om over te stappen van conventionele naar natuurlijke cosmetica? 

Als een bedrijf dat zuivere cosmetica produceert, zijn wij niet geheel onbevooroordeeld bij het beantwoorden van deze vraag. Natuurlijk willen dat zoveel mogelijk mensen zich meer bezig houden hun eigen huid en haar behoeften. Want alleen zo begrijpen we allemaal wat een goede huidverzorging moet inhouden en waar we onze huid liever niet aan blootstellen.

De huid is ons buitenste beschermende schild. Het weert bacteriën, virussen en ziektekiemen af, helpt onze lichaamstemperatuur te regelen en stabiliseert de vochtbalans. Tegelijkertijd wordt de huid voortdurend blootgesteld aan verschillende belastende milieu-invloeden. Hitte, kou, vochtigheid, zonnestraling en luchtzuiverheid zijn slechts enkele factoren die ons grootste orgaan op de proef stellen.

Ingrediënten als sulfaten, siliconen of paraffines in cosmetica belasten de huid alleen maar extra in plaats van haar echt te verzorgen. Daarom is het zo belangrijk dat we begrijpen hoe de afzonderlijke werkstoffen in de verzorgingsproducten precies werken, welke voordelen ze voor de huid hebben en vooral: hoe ze de huid ondersteunen.

Daarom is de overstap van conventionele naar natuurlijke cosmetica, maar vooral naar een individueel afgestemde routine, altijd een goed idee.

umstellung natürliche kosmetik

2. Hoe lang moet de huid wennen aan de natuurlijke verzorging?

Als je net bent begonnen met je nieuwe huidverzorging, wees dan geduldig tot je een verschil merkt. De aanpassing kan soms een hele regeneratiecyclus in beslag nemen. Een huidcyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar wordt op latere leeftijd langer.

De huid vernieuwt zich door de constante vorming van nieuwe basiscellen in de onderste laag van de opperhuid. Je kunt dit proces duidelijk zien op de grafiek. De cellen boven de basiscellen worden voortdurend omhoog geduwd door de vernieuwing. Eenmaal op het huidoppervlak worden de cellen uitgedroogd en vormen ze de hoornlaag voordat ze definitief worden afgestoten. Het klinkt misschien niet zo prettig, maar het is volkomen natuurlijk.

3. Wat is de beste manier om de overstap te maken van conventionele naar natuurlijke huidverzorging?

De beste manier om de overstap te maken is je huid voorzichtig te laten wennen aan het nieuwe verzorgingsregime. Vooral voor de gevoelige en gestreste huid is de beste manier om het product gefaseerd in te brengen. Het is belangrijk dat je de producten regelmatig gebruikt en bijkomende irriterende producten vermijdt.

Als je actieve ingrediënten gebruikt, zoals een van onze serums of fruitzuurpeelings, gebruik ze dan eerst 1-3 keer per week om je huid eraan te laten wennen. Vooral als je nog geen ervaring hebt met actieve ingrediënten in je huidverzorging, moet je het niet overhaasten.

De BHA- of AHA-peeling helpt je huid sneller te regenereren, omdat de dode huidlaag sneller verwijderd kan worden.

4. Kan er een eerste verslechtering optreden na de omschakeling?

Je huid reageert met onzuiverheden op de nieuwe verzorging? Als je een geschiedenis van puistjes of acne hebt, kan je huid in het begin slechter worden. Maar maak je geen zorgen en heb een beetje geduld. Dit kan komen doordat de nieuwe ingrediënten die je gebruikt de vernieuwing van je huid versnellen. Zo komen "verborgen puistjes" aan de oppervlakte van de huid, omdat de huid zichzelf eerst vrijwel reinigt. Roodheid, een gespannen gevoel of vervellen van de huid zijn ook bijwerkingen van nieuwe, actieve ingrediënten. Vooral bij retinol kan deze eerste verergering optreden door de gestimuleerde werking in de huid. Observeer je huid en geef de huid wat tijd om aan de nieuwe verzorging te wennen. Als je niet zeker weet of je het product verdraagt, neem dan contact op met onze klantenservice of een dermatoloog.

umstellung auf natürliche kosmetik

5. Droge huid na overschakeling op natuurlijke cosmetica? 

Een droge huid wordt meestal veroorzaakt door een verzwakte huidbarrière en beschadigd bindweefsel. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door sulfaten en siliconen in veel conventionele producten. Vooral in het geval van siliconen moet de huid eerst wennen aan verzorging zonder de stof, omdat de huid in bepaalde opzichten afhankelijk kan worden van de beschermende siliconenfilm. Het vervangt in feite de beschermende huidbarrière, die aan de onderkant beschadigd is. Dit betekent onder meer dat in water oplosbare werkstoffen sneller in de diepere huidlagen kunnen doordringen en daar irritaties kunnen opwekken. Dus als je overschakelt op natuurlijke cosmetica en je krijgt wat droge plekjes, verzorg je huid dan met producten die de beschermende barrière van de huid versterken en de huid versterken en haar gehydrateerd houden gehydrateerd houden. De Calendula Facial Toner en het Hemp Oil Mask ondersteunen de huid precies op deze manier. En met rozenbottelzaadolie stimuleer je tegelijkertijd de regeneratie en help je de huid vocht vast te houden.

umstellung auf natürliche kosmetikDus het motto voor je overstap naar natuurlijke cosmetica is geduld, geduld, geduld. Verander niet je hele routine in één keer, maar laat je huid langzaam wennen aan elk product en geef je huid de tijd om de effecten te absorberen en af te kicken van de vorige conventionele ingrediënten.

Als je meer wilt weten over je huid, de verzorging ervan of specifiek over de producten, neem dan een kijkje op onze blogsectie. Daar hebben we veel kennis voor je verzameld, die je kunt gebruiken om je huid nog beter te leren kennen.

Veel plezier met je huidverzorging!