Hormonale acne - de gids

January 3, 2023

Hormonale acne - de gids

by Lena Severin

Je gids voor hormonale acne

Voor velen is acne een emotioneel belastend probleem dat niet zomaar met een paar crèmes en serums te verhelpen is. Voor mensen met een gave huid is het misschien gemakkelijk om te zeggen dat we van onszelf en onze huid moeten houden, ondanks oneffenheden. Uit persoonlijke gesprekken en, tot op zekere hoogte, mijn eigen ervaringen weet ik maar al te goed dat het veel vergt van degenen die met deze soms zeer pijnlijke aandoening te maken hebben. Acne wordt vaak gelijkgesteld met een gebrek aan hygiëne en wordt daarom vaak geassocieerd met schaamte. Het is moeilijk om dat te ontkrachten...

Maar ik geloof dat niet, en dat is precies waarom ik dit blog schrijf, dat het voor jou een moeilijk onderwerp blijft en op den duur tot onzekerheden leidt. Je moet niet het gevoel hebben dat je je moet verstoppen. Integendeel! Ik wil dat acne gezien wordt als iets normaals. Wat niet betekent dat we er niets meer aan moeten doen. Het is immers een teken dat er iets niet in orde is op dit moment. Maar ik hoop dat hoe meer de kwestie ter tafel komt, hoe meer we erover weten, hoe minder belastend het is. Ik wil dat je in harmonie komt met je huid! :-)

Omgaan met acne heeft zoveel te maken met je eigen houding. Wat jou mooi maakt voor anderen ben je zelf, je verhaal, je ervaringen, je houding en je uitstraling! Geen vlekken of huidoneffenheden. Zo haal je de druk van jezelf af en wordt de reis naar de oorzaak gemakkelijker.

Daarom is het zo belangrijk dat ik je voorlicht over acne en je laat zien wat je eraan kunt doen - naast een positieve instelling! :-)

En omdat zoveel klanten ons via de verschillende kanalen hebben gevraagd, ga ik het specifiek hebben over hormonale acne. Het is een van de meest voorkomende.

In dit artikel leer je

 1. Hoe ontstaat acne? 
 2. Wat veroorzaakt specifiek hormonale acne en hoe uit zich dat?
 3. Waarom hebben vooral vrouwen last van hormonale acne?
 4. Wat kan ik doen tegen acne en welke producten helpen mij?
 5. Welke verbetering kan ik echt verwachten van verzorgingsproducten?
 6. Mijn persoonlijke tips voor jou 

1. Hoe ontstaat acne?

In een notendop: acne is een aandoening van het talgklierstelsel. Dit is een inflammatoire "multifactor" huidconditie. Dit betekent dat er veel verschillende oorzaken zijn die de ontwikkeling van acne kunnen beïnvloeden of veroorzaken:

 • Hormonen
 • Voeding
 • Genetica
 • Stress

En zoals altijd spelen onze hormonen hier ook een superbelangrijke rol! Ik had het al vaker vermeld in andere blogartikelen, maar onze hormonen werken samen in een zeer delicaat en kwetsbaar systeem. Dit systeem regelt belangrijke functies in ons lichaam. Daarom zijn hormonale schommelingen vaak terug te vinden op onze huid.

De puberteit is hiervoor voorbestemd! 70 tot 95 % van de bevolking wordt er minstens één keer in zijn leven door "getroffen". Acne is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende diagnoses in dermatologische praktijken.

Meestal vormt de combinatie van seborroe (overmatige talgproductie) en hyperkeratose (overmatige keratinisatie van de buitenste huidlaag) de basis voor micro-inflammaties bij de talgklieren en de haarzakjes. De huid vindt het moeilijker om oude hoorncellen af te werpen. De porie raakt verstopt en talg hoopt zich op.

De grote hoeveelheid talg vormt een geweldige voedingsbodem voor sommige bacteriën die van nature op onze huid aanwezig zijn. Eén bacterie is daar bijzonder dol op: Propionibacterium acnes is daarom ook het eponiem van acne. Propioni voelt zich super comfortabel in de overtollige talg en metaboliseert aan de lopende band vetzuren. Zijn uitscheidingsproducten veroorzaken ontstekingen en er is onaangename drukpijn en roodheid. Er ontstaan mee-eters, puistjes, papels en knobbels. Bij voorkeur op huidgebieden met veel talgklieren. Dit omvat het gezicht, de nek, de rug, de schouders en de bovenborst.

Maar hoe kan het ook anders, niet alle acne is hetzelfde. Natuurlijk manifesteert acne zich bij iedereen anders en in verschillende mate van ernst en uitingen. Bij ernstige vormen is een bezoek aan de dermatoloog dan ook aan te bevelen. Daarom geef ik hier vooral ondersteunende tips en aanbevelingen voor de mildere gevallen. Maar misschien heb je al van alles geprobeerd en heeft niets je echt geholpen. Daarom wil ik het onderwerp in zijn geheel bekijken en je een paar duwtjes in de rug geven. Ik weet zeker dat er iets anders is dat je kunt veranderen om het te verbeteren. 

2. Wat veroorzaakt specifiek hormonale acne en hoe uit het zich? 

Waarom wil ik het vooral over hormonale acne hebben? Omdat het soms de meest voorkomende vorm van acne is.

In dit geval leiden deze hormonen dan tot de bovengenoemde seborroe en/of hyperkeratose en is onze huid naast onze hormonen al uit balans.

Tijdens de puberteit komen onzuiverheden vooral voor in de T-zone, dus op het voorhoofd, de neus en de kin.

Op volwassen leeftijd zien we de effecten meer in het onderste deel van het gezicht, aan de onderkant van de wangen en in de kaakzone. Omdat de ontsteking vaak diep onder de huid zit, kunnen cosmetische producten er zelden bij. Toch kunnen ze de acne verlichten. Toch is het enorm belangrijk dat je je lichaam holistisch bekijkt en niet alleen de vlekken uitwendig en selectief behandelt.

3. Waarom hebben vooral vrouwen last van door hormonen veroorzaakte acne?

Eigenlijk hebben mannen of jongens vaker last van acne. Dit komt simpelweg omdat talgklieren bijzonder gevoelig zijn voor androgene hormonen. Androgenen, waaronder bijvoorbeeld testosteron, zijn geslachtshormonen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de mannelijke geslachtsorganen. Het komt voor bij mannen, maar ook bij vrouwen.

Tijdens de puberteit nemen de geslachtshormonen bij beide geslachten in gelijke mate toe. Maar omdat de huid van jongens van nature dikker en vetter is, ligt de drempel voor het ontstaan van acne iets lager dan bij vrouwen.

Bovendien neemt de hormoonhuishouding van mannen in de loop van hun leven af.

Vrouwen krijgen echter ook op latere leeftijd nog vaker te maken met hormonale schommelingen: tijdens de zwangerschap, voor de menopauze, door hormonale anticonceptiemiddelen of door hormonale ziekten met een verhoogd androgeengehalte. Als we er te veel van in ons hebben, kan de eisprong en onze menstruatie uitblijven. De cyclus en de vruchtbaarheid worden daardoor verstoord. Deze vorm van hormonale stoornis wordt polycysteus ovariumsyndroom (PCO-syndroom) genoemd.

Een andere aanleiding is stoppen met de pil. Na het stoppen met de pil kan tijdelijk post-pil acne optreden. Dit komt omdat de pil de talgproductie onderdrukt en, afhankelijk van de vorm van de pil, de androgenen, d.w.z. de "mannelijke" hormonen, afremt. Dit kan overmatige lichaamsbeharing of puistjes tegengaan terwijl je de pil neemt, maar na het stoppen schieten de androgenen weer omhoog en daarmee de talgproductie.

4. Wat kan ik doen tegen acne en welke producten helpen mij? 

In het algemeen: Alles wat helpt tegen ontstekingen. Aangezien acne vooral opvalt door ontstekingsprocessen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ontstekingen in de toekomst worden voorkomen of zelfs helemaal worden tegengegaan.

Dat kan natuurlijk met ontstekingsremmende en ondersteunende verzorgingsproducten enerzijds, maar ook met ontstekingsremmende maatregelen van binnenuit. We hebben allemaal veel te lang evenwichtige voeding, stressvermindering en gezonde slaap verwaarloosd. Inmiddels is echter steeds duidelijker geworden hoe enorm belangrijk deze punten zijn voor ons en onze gezondheid, en dus ook voor een gezonde huid.

Maar voordat ik verzorgingsproducten aanbeveel, vind ik het belangrijk dat de huid ongeveer 28 dagen nodig heeft om zich te vernieuwen. Je kunt dus beter niet meer dan 1 of 2 nieuwe producten tegelijk proberen. Geef je huid de tijd om op de ingrediënten te reageren en eraan te wennen. Dan kun je het volgende product in je zorg integreren.

De huid, wanneer ze met acne kampt, is zo en zo nogal gevoelig. Daarom moet je ze niet overdonderen met te veel nieuwe dingen. Heb geduld met jezelf en met je huid.

Ik heb goede ervaringen met deze 6 verzorgingsproducten en daarom raad ik ze graag aan voor acne.

Voorbeeld van een step-by-step dagelijkse routine 

 • Milde reiniging met onze Reinigingsolie, Reinigingsgel of Rozenwater om de huidbarrière niet te beschadigen en de huid toch te ontdoen van al het vuil. Reiniging in de ochtend en avond wordt vaak aanbevolen. Ik heb echter ook de ervaring dat 's avonds reinigen de huid juist beter doet! Maar dat is iets waar je zelf achter moet komen.
 • Niacinamide Serum om de beschermende barrière van de huid te versterken. Bovendien stimuleert het de huidvernieuwing door de vorming van nieuw collageen en huideigen ceramiden. De talgproductie wordt gereguleerd, roodheid en pigmentvlekken kunnen worden verminderd. Bovendien kan de huidstructuur en het algemene uiterlijk en de poriën worden verfijnd. Dankzij de antimicrobiële werking van Zink PCA (zinkzout) wordt het genezingsproces van de onzuivere huid bijzonder ondersteund en worden ontstekingen verlicht. Bovendien ondersteunt het huideigen aminozuur L-arginine het wondgenezingsproces.
 • Hyaluron Concentraat en/of Aloe Vera Gel om de huid tot diep in de huid van licht vocht te voorzien zonder de poriën extra te verstoppen.
 • Fruitzuren - milde salicylzuurpeeling met onze BHA Peeling. Speciaal voor puistjes kan het de wondgenezing bevorderen en het ontstaan van verdere puistjes voorkomen. Door zijn vetoplosbare eigenschappen dringt het diep door in de poriën van de huid, exfolieert deze en bevrijdt zo op milde wijze van aanslag en vuil. In het begin is een toepassing van 2-3 keer per week voldoende. Later kun je het verhogen naar dagelijks. Door zijn verzachtende eigenschappen kan de BHA-peeling ook worden gebruikt op een gevoelige of rode huid. Voor huidaandoeningen zoals rosacea, couperose en neurodermitis raden wij echter aan je dermatoloog te raadplegen.
 • Retinol Crème of Serum werken talgregulerend en ondersteunen merkbaar de regeneratie van de huid. Ook hier is de aanbeveling om te beginnen met een toepassingsinterval van ca. 2-3 x per week en dan langzaam op te voeren. 
 • Jojobaolie om talg in evenwicht te brengen en te verminderen. Dit is meer een soort ervaringscosmetica. Maar ik heb al enkele mensen gesproken die zweren bij de antibacteriële en huidreinigende plantenolie.
 • Voor spotcare van puistjes, raad ik de Puistjes Créme aan. Het droogt puistjes specifiek uit en bevordert het genezingsproces, zodat de huid zo snel mogelijk van de ontsteking afkomt en haar beschermende functie weer volledig kan uitvoeren.
 • Voor de incidentele ontspanning voor de huid en ziel kun je het Kleimasker gebruiken. Het werkt ontstekingsremmend, brengt de talgproductie in balans en werkt als een zachte exfoliant wanneer het met ronddraaiende bewegingen wordt afgewassen. Dit spoelt overtollig talg en huidschilfers weg. 

En aangezien onze producten uniseks zijn, kunnen ze natuurlijk ook mannen en jongens helpen.

Klik hier om direct naar onze producten te gaan. 

Voorzichtig in geval van zwangerschapsacne of tijdens borstvoeding. Retinol producten zijn hier niet toegestaan en ik zou ook wegblijven van fruitzuurpeelings. Hier raad ik zeker aan een dermatoloog te raadplegen!

5. Welke verbetering kan ik echt verwachten van huidverzorgingsproducten?

Ik ben ervan overtuigd en heb al gezien dat we met de juiste zorg zeker een verschil kunnen maken. Maar hand op hart: dat alleen zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om acne blijvend te bestrijden.

Zoals ik al eerder zei, is het belangrijk om naar het lichaam als geheel te kijken. Beseffen dat acne niet afhankelijk is van één factor, maar vele oorzaken kan hebben.

Vooral als we zo gaan leven dat ons lichaam een holistisch systeem is, hebben we de kans om de werkelijke oorzaken te achterhalen en werkelijk een verandering in de diepte te bewerkstelligen.

Daarom hangt het succes van een behandeling of verzorging af van de ernst van de acne, de conditie van de huid, je dieet en ook je stressniveau. Het belangrijkste is dat je doorgaat en geduldig verschillende dingen probeert om uit te vinden wat voor jou werkt.

6. Mijn persoonlijke tips voor jou

Zoals altijd is je voeding een grote factor die je huid beïnvloedt en dus ook kan helpen om acne te bestrijden. Naast veel drinken helpt een lage bloedsuikerspiegel. Met een lage glykemische index (GI) kun je schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Dit betekent dat voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen van je bord moeten worden verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen met geraffineerde suiker of tarwe.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat zuivelproducten puistjes en acne kunnen veroorzaken. Koemelkproducten en wei-eiwit bevorderen namelijk ontstekingen en kunnen ook de hormoonhuishouding beïnvloeden. Zoals hierboven beschreven zijn dit precies de triggers van hormoongerelateerde acne. Geiten- en schapenmelk daarentegen zijn meestal beter geschikt voor je en ook voor je huid. Het is ook belangrijk om een dieet te eten dat rijk is aan voedingsstoffen en ontstekingsremmend werkt in de vorm van omega-3 vetzuren in plaats van omega-6.

Naast de algemene tips, zoals het vermijden van suiker en zuivelproducten, die zeer effectief kunnen zijn, heb ik ook zeer goede ervaringen met hooggedoseerde zink. En dat is zink voor consumptie. Het ondersteunt je immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend van binnenuit! Zorg ervoor dat het een goed preparaat is dat vrij is van vulstoffen en onnodige toevoegingen. Dan kan dit voedingssupplement je op weg helpen naar een heldere huid.

Monnikspeperplant

Daarnaast is monnikspeper, ook bekend als Agnus Castus, een geweldig kruidenmiddel dat zeer goed is onderzocht en een balancerend effect heeft, vooral bij vrouwen met hormonale schommelingen, en dus ook de huid weer in balans kan brengen. Vooral na het stoppen met de pil kan monnikspeper heel nuttig zijn!

Natuurlijk zou het geen blogartikel van mij zijn als ik aan het eind geen zonbescherming zou noemen. Ik weet dat het erg moeilijk is om een geschikte Zonnebrandcrème te vinden. Als je hier ervaring mee hebt, ben ik een en al oor! :-)

Afsluitende woorden

Ik wil eindigen met je eraan te herinneren dat acne een huidconditie is. Een toestand die veranderd kan worden. Ja, de genen kunnen bepalen dat we de neiging hebben om acne te ontwikkelen, maar ik ben ervan overtuigd dat we genoeg invloed hebben om een verbetering te bewerkstelligen. Niets staat vast en er is altijd de mogelijkheid om iets ten goede te veranderen.

Je houding en je houding tegenover jezelf en je huid is wat er echt toe doet! Ik kan het alleen maar blijven herhalen: hou vol, heb geduld en gebruik deze reis om jezelf beter te leren kennen. Ontmoet jezelf met een goed gevoel en reduceer stress.

Je bent zoveel meer dan het uiterlijk van je huid. Toni van @mutausbrueche (te zien op de coverfoto) heeft hier mooie woorden voor gevonden. Bekijk ons hier op Instagram en laat je door haar inspireren. Het heeft me in ieder geval erg geraakt.

Groetjes


Sources

https://www.amboss.com/de/wissen/Acne_vulgaris geöffnet 01.09.20

2 2. Auflage, Elsässer Sabine, Körperpflegekunde und Kosmetik, Springer Medizin Verlag Heidelberg 2008

3 Ranzato E, Martinotti S, Burlando B. Wound healing properties of jojoba liquid wax: an in vitro study. J Ethnopharmacol. 2011;134(2):443-449. doi:10.1016/j.jep.2010.12.042