Dermatitis perioralis - oorzaken, symptomen en 7 tips over wat je eraan kunt doen

January 3, 2023

Dermatitis perioralis - oorzaken, symptomen en 7 tips over wat je eraan kunt doen

by Lena Severin

Elke dag verzorgen we onze huid, gebruiken we verschillende serums, crèmes en oliën. We blijven crèmes gebruiken... Maar let wel op. Want te veel van de verkeerde zorg kan helemaal geen zorg meer zijn. Dit is precies de reden waarom zogenaamde dermatitis perioralis kan ontstaan. Door overmatig gebruik van bepaalde verzorgingsproducten kan de huid intolerant worden voor bepaalde ingrediënten en zo wordt een veelbelovend product al snel de vijand van je huid. In plaats van een goed gehydrateerde huid verschijnen er rode, jeukende en branderige plekken rond de mond. Daarom wordt de huidconditie ook wel clownseczeem genoemd.

In dit artikel vertellen we je meer.

  1. Wat is dermatitis perioralis?
  2. Wat zijn de symptomen?
  3. Overmatige huidverzorging als oorzaak van dermatitis perioralis - Een "vicieuze cirkel"
  4. Zero-therapie tegen dermatitis perioralis
  5. Welke huidverzorging helpt als oververzorging van de huid de oorzaak is?
  6. Voeding voor dermatitis perioralis

1. Wat is dermatitis perioralis?

Dermatitis perioralis is een chronische inflammatoire huidconditie. Zoals de naam al zegt, komt de aandoening voor in het periorale gebied. Dat betekent rond de mond. Jonge vrouwen tussen 20 en 30 jaar worden het vaakst getroffen. Het feit dat vooral vrouwen worden getroffen, wijst op een hormonale oorzaak, maar die is nog niet bewezen. Hoewel dermatitis perioralis nogal hardnekkig is, is het niet besmettelijk. Wat niet betekent dat het niet stressvol is voor de betrokkenen. Dat maakt het voor mij des te belangrijker om mensen voor te lichten over goede en vooral ondersteunende huidverzorging.

2. Wat zijn de symptomen?

Klassiek vormen zich kleine ontstekingspapules en pustels of roze schilferige plekken rond de mond (perioraal). De symptomen kunnen zich echter ook verder uitbreiden en de oogleden, kin, voorhoofd en wangen aantasten. Door de verstoring van de huidbarrière droogt de huid uit en ontstaat er een branderig en trekkerig gevoel. De plekken kunnen behoorlijk onaangenaam jeuken en het is niet ongewoon dat ze erger worden voordat je ongesteld wordt. De huidconditie wordt vaak verward met acne of rosacea omdat de symptomen sterk op elkaar lijken. Rosacea wordt gekenmerkt door voorbijgaande en aanhoudende roodheid in het gezicht, meestal op de wangen en in het gezicht. Bovendien zijn er kleine bloedvatverwijdingen. Acne uit zich meestal in zogenaamde comedonen - dit zijn huidkleurige papels, maar ze kunnen ook een klein donker plekje hebben. Daarnaast zijn er puistjes, knobbels of zelfs abcessen. Behalve het gezicht worden vooral de schouders en de borst en rug aangetast

3. Overmatige huidverzorging als oorzaak van dermatitis perioralis - Een "vicieuze cirkel"

Naast andere mogelijke maar nog onbevestigde oorzaken is dermatitis perioralis meestal te wijten aan oververzorging van de huid. Meestal zit de huid dan vast in een "vicieuze cirkel". Het ziet er droog en schilferig uit en voelt meestal ook zo aan. Als zogenaamd logisch gevolg gebruiken we nog meer producten - in de hoop iets goeds voor onze huid te doen! Wij geloven dat de oplossing alleen nog betere zorg kan zijn. Een klassieke misvatting! Want hier komt de overvoeding van de huid om de hoek kijken. Onze huid wordt afhankelijk van de producten en reageert dan precies andersom. De huid wordt intolerant voor bepaalde ingrediënten. Het hoge vochtgehalte van de producten doet de hoornlaag opzwellen en beschadigt de huidbarrière - een perfecte voedingsbodem voor verdere ontstekingsprocessen.

Dus: Je huid verzorgen is geweldig, maar het moet wel de juiste huidverzorging zijn. Overmatige verzorging kan de beschermende huidbarrière aantasten en een bacteriële infectie veroorzaken, die op zijn beurt gepaard gaat met een verschuiving van de pH-waarde. Hierdoor voelen bacteriën zich alleen maar meer thuis.

Dermatitis perioralis kan dan maandenlang voortduren, waarbij de ernst van dag tot dag toeneemt.

4. Zero-therapie tegen dermatitis perioralis

Hoe vervelend deze huidziekte ook is, ze heeft niet alleen nadelen. Het is niet besmettelijk en verspreidt zich dus niet als een lopend vuurtje. Het is niet chronisch en kan meestal worden genezen met een consequente behandeling. Wat heb je daarvoor nodig? Niets. behalve veel geduld.
Je huid reageert hier geïrriteerd op
Erysipelas is geen allergie voor afzonderlijke stoffen, maar een algemene overgevoeligheid veroorzaakt door te veel cosmetica. De meeste producten bevatten tegenwoordig wel 30 ingrediënten. Daarnaast is er een gepropageerde complexe zorgroutine. Dit telt gemakkelijk op tot meer dan 100 ingrediënten in de ochtend. Een ware zintuiglijke overbelasting die je huid gewoon overweldigt. Dus uiteindelijk verzet de huid zich tegen alles en gaat in staking.

Wat nu goed is voor je huid - Het comfort van het niets
Je huid vindt het gewoon te veel op dit moment en alles wat het wil is rust en stilte. Daarom schrijft de dermatoloog meestal de zogenaamde zero-therapie voor. Wat zit er achter? Heel eenvoudig: cosmetische onthouding. Maar net als bij een ontspannen strandvakantie treedt herstel pas in als alle stress uit het systeem is. In het begin zal je huid waarschijnlijk slechter aanvoelen - een dermatitis jetlag, zeg maar. Door het gebrek aan hydratatie gaat het strak, schilferig en extreem droog aanvoelen. In deze fase droogt de overbezorgde en gezwollen hoornlaag uit. Dit verwijdert de voedingsbodem voor schadelijke bacteriën en bereidt de genezing voor. Afhankelijk van de ernst kan de verergering ongeveer twee weken duren. Het is onaangenaam, maar doorzettingsvermogen loont. Zodra de eerste symptomen verdwijnen, kun je opgelucht ademhalen. Je huid zal regenereren en volledig hersteld zijn na ongeveer 6 weken.
Voel je vrij om je huid weer te gaan verzorgen. Maar wees voorzichtig en heel piano. Ontdek hieronder hoe minimalistische huidverzorging eruit ziet.

Do's en Don'ts in zero-therapie

Hoewel het cosmetische dieet geen sinecure is, is het de enige manier om je huid weer in balans te brengen. Zodat je dit niet tevergeefs meemaakt en je geduld loont, geven de Do's & Don'ts je een steuntje in de rug.

Do's

  • Kompressen met zwarte thee: De aanwezige tannines helpen met hun samentrekkende werking, vooral in de beginfase. Daartoe het theezakje kort in heet water dompelen, volledig laten afkoelen en gedurende 10 minuten op de geïrriteerde plekken aanbrengen. Zorg er wel voor dat de thee biologisch geteeld is en niet gearomatiseerd.

  • Openlijk praten: Als je huid eronder lijdt, lijdt je zelfvertrouwen er ook onder. Je verstoppen en terugtrekken zal je mentale toestand in dit stadium niet verbeteren. Voor velen is het daarom nuttig om open te zijn over het onderwerp. Vertel gewoon aan vrienden en collega's wat er met je aan de hand is. Dat haalt de kwestie van tafel, en niets staat je sociale afleiding in de weg.

  • Discipline: Hou je doel voor ogen, dat zal je motiveren. Misschien heb je een foto van jezelf waarop je heel blij bent met je huid. Vooral tijdens de bijtende fase geeft het je hoop dat je alleen met een beetje geduld de weg naar een gezond huidgevoel terugvindt.

  • Afleiding: Zoek taken die je lang hebt uitgesteld. Dus enerzijds kun je jezelf afleiden van het wachten en anderzijds kun je genieten van kleine succesverhalen. Zolang je niet gestrest raakt, kun je genieten van het gevoel van voldoening en vergeten te wachten tot de dingen beter worden.

Dont's
  • Vermijd experimenten: Probeer niet het ultieme nieuwe wondermiddel te ontdekken. Te veel getuigenissen hebben aangetoond dat eindeloos uitproberen je huid alleen maar slechter maakt.

  • Peelen: Zelfs als je huid schilfert en korstjes krijgt terwijl ze geneest, moet je haar niet scrubben. Ze zijn absoluut niet geschikt voor je gevoelige huid, noch mechanisch, noch chemisch.

  • Zonlicht: uv-licht betekent extra stress. Het provoceert je huid en maakt de symptomen erger. Bovendien is je huid tijdens de zero-therapie volledig ongevoelig voor zonlicht. Vermijd daarom direct zonlicht en geniet er verder voorzichtig van.

  • Cortisonzalf: Wat helpt bij andere inflammatoire huidziekten is niet automatisch geschikt voor je huidproblemen. Probeer het niet zelf te doen en vertrouw op je dermatoloog.

5. Welke huidverzorging helpt als oververzorging van de huid de oorzaak is?

In elk geval moet je contact opnemen met je dermatoloog voor een diagnose en professioneel advies. Als de zero-therapie voor je geen optie is, of als je kun volstaan met een iets lichtere verandering naar een verminderd verzorgingsregime, dan heb je een nieuwe routine nodig met producten die zacht zijn voor je huid en onnodige stoffen vermijden. Ik heb hier een voorbeeldroutine voor je gemaakt. Ik raad aan om één product tegelijk te testen. Je moet je huid zeker de tijd geven, want ze heeft gemiddeld 28 dagen nodig om zich te vernieuwen.

 

De juiste huidverzorging is hier belangrijk. Zo kunnen hydrofiele verzorgingsproducten helpen bij een sterk gevoel van spanning. Dus lichte texturen op waterbasis. In het algemeen moet je zoeken naar milde, niet-irriterende huidverzorgingsproducten zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. Minder is zeker meer in dit geval! Omdat je huid gewoon erg gevoelig is door dermatitis perioralis. Tenslotte is de beschermende barrière van de huid beschadigd en is de samenstelling van vetten en eiwitten in onbalans. Daardoor blijft de huid water, collageen en elastine verliezen. De cellen kunnen dus maar langzaam regenereren en staan nog meer bloot aan alle invloeden van buitenaf waar vooral de gevoelige huid mee te maken heeft.

 

Het goede is dat onze huidverzorgingsproducten het je heel gemakkelijk maken met deze huidconditie. Wij gebruiken geen geurstoffen, essentiële oliën, conserveringsmiddelen of monohydrische alcoholen. De meeste van onze producten zijn gebaseerd op de aloë vera plant, die zeer zacht is voor de huid en de zuurmantel versterkt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met onze Aloë Vera Gel, Amandelolie, Rozenwater en Hyaluron Dagcrème.

Een voorbeeldige zorgroutine zou er zo uit kunnen zien:

  • Reinig je huid 's ochtends zachtjes met lauw water (niet te warm, niet te koud) en je kunt het beste gewoon deppen met de handdoek in plaats van te wrijven.

  • Besprenkel het dan met het Rozenwater. In plaats van het in te wrijven, raad ik je aan het in te laten trekken en onnodig aanraken te vermijden.

  • Voor de extra portie vocht breng je de Aloë Vera Gel heel voorzichtig en dun aan en laat je het goed intrekken.

  • Daarna kun je een van onze Hyaluron Crèmes aanbrengen.

  • 's Avonds is onze Reinigingsgel ideaal om je gezicht te ontdoen van het "dagelijkse vuil". Breng ook dit met weinig wrijving aan, let weer op de temperatuur van het water en dep je gezicht droog.

  • Gebruik daarna weer het Rozenwater of de Aloë Vera Gel om te hydrateren. Afhankelijk van wat goed is voor je huid.

Alleen met ons Vitamine C Sensitief Serum, AHA Peel, Retinol Crème en Retinol Serum mag worden gewerkt. Al deze producten stimuleren de huid en kunnen haar daarom gemakkelijk overweldigen of irriteren. Wij gebruiken echter zeer milde actieve bestanddelen die zacht zijn voor de huid. Dit betekent dat als je huid zich niet in een acute fase bevindt, je deze werkstoffen ook langzaam kunt benaderen. Je kunt de producten het beste eerst één of twee dagen per week uitproberen en kijken hoe je huid ermee omgaat. Zo kan je huid langzaam wennen aan de verzorging. Zoals ik al zei, zijn de producten zo mild geformuleerd dat je ze goed kunt verdragen, zelfs als je dermatitis perioralis hebt. Wat zeker niet mag ontbreken is zonnebrandcrème de volgende ochtend, want dan is de huid gevoeliger voor licht.

6. De juiste voeding bij dermatitis perioralis

Wat en hoe we eten heeft een grote invloed op de gezondheid van onze huid. Huidziekten houden vaak rechtstreeks verband met voedselintoleranties of voedselallergieën. Het is dus de moeite waard om de voorgaande kritisch te bekijken. Eetgewoonten. Als specifiek wordt vastgesteld welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken of verergeren, kan op lange termijn een verbetering van het huidbeeld worden bereikt. Een voedings- en conditiedagboek kan je helpen vaststellen welke voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op je dermatitis. Tegelijkertijd kun je nagaan of bepaalde voedingsstoffen bijzonder goed voor je zijn en de gezondheid van je huid bevorderen.

Het is niet wetenschappelijk bewezen in hoeverre een verandering van dieet de ziekte kan genezen of verlichten, en er bestaat ook geen speciaal dieet voor POD-patiënten. Niettemin wordt een zo natuurlijk mogelijke voeding als richtlijn beschouwd. Let op voeding zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen en zonder emulgatoren en andere additieven. Dit bevordert ons gezonde immuunsysteem. Tegelijkertijd moet de nadruk worden gelegd op de inname van gefermenteerde zuivelproducten of gefermenteerde plantaardige producten. De bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus vormen de basis voor een gezond evenwicht van de darmflora, die van existentieel belang is voor ons immuunsysteem.

De ervaring leert dat zwarte thee en koffie, evenals sterk gekruid voedsel en alcohol een negatief effect hebben op de huid van patiënten met erysipelas.

Een voldoende toevoer van vitaminen (vooral vitaminen van de B-groep, vitamine D en K spelen een belangrijke rol) en sporenelementen daarentegen bevordert het verloop van de ziekte en voorkomt terugvallen.

Gids voor een gezond en ontstekingsremmend dieet

  • Groenten en fruit als basis van elke maaltijd
  • Secundaire plantenstoffen hebben een ontstekingsremmende werking
  • Geef de voorkeur aan antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E
  • Omega-3 vetzuren beïnvloeden ontstekingen positief (vis, plantaardig voedsel, hennepzaad)
  • Voldoende vochtinname
  • stimulerende middelen zoals alcohol en roken met mate

Op dit punt wil ik erop wijzen dat dit allemaal zelfhulptips zijn. :-) Als je niet zeker bent of als je aandoening verergert, raad ik je aan een dermatoloog te raadplegen.

Hopelijk heb ik je geholpen je dermatitis perioralis en de oorzaken ervan te begrijpen.

Groetjes, 

Sources:

https://www.amboss.com/de/wissen/Sammelsurium_der_Dermatologie

Tolaymat L, Hall MR. Perioral Dermatitis. 2020 Sep 12. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 30247843.

#skintalk IGTV – Periorale Dermatitis