De juiste huidverzorging tijdens de winter

December 21, 2021

De juiste huidverzorging tijdens de winter

by Lena Severin

De winter staat voor de deur. Normaal verwacht ik snel sneeuw en kou. Ik geef de hoop op een witte kerst ook pas op de 24e zelf op. En dat ondanks het feit dat ik me niet eens de laatste keer kan herinneren dat we in deze tijd van het jaar een echt Noors winterwonderland hadden. 

Hallo temperatuurschommelingen!

Dus wisselen we cadeaus uit bij 18 graden (en ja, dat in Duitsland), klagen we over de warme temperaturen en genieten we toch van de zonnestralen op onze gezichten. Dan, plotseling, komt het begin van de winter. Het wordt koud, nat en oncomfortabel. Ski's worden uitgepakt, kachels worden aangezet en we slingeren heen en weer tussen ijzige kou en behaaglijke warmte. Maar één ding heeft vooral te lijden onder deze onregelmatige temperaturen: onze huid. 

 1. Winterhuid, ruwe plekjes - de juiste verzorging
 2. Winterhuid 101: bescherm je huidbarrière
 3. Winterverzorging: de routine voor een zachte huid
 4. Lichaamsverzorging voor de winter

  1. Winterhuid, ruwe plekjes - de juiste verzorging

  Dus terwijl wij sneeuwvlokken vangen, ons over ijspegels verbazen en op witte pistes rondglijden, reageert onze huid vaak geïrriteerd. Droge, schilferige plekken, gebarsten handruggen en jeukende benen. Nee, onze huid houdt echt niet van deze tijd van het jaar.

  Dus wat kun je doen om je huid in de winter te verzorgen? De eerste stap is absoluut om de behoeften van je huid te kennen en te begrijpen. Eigenlijk zijn je reacties van je huid alleen maar kreten om hulp en aandacht. 

  Dus de vraag is, waarom heeft mijn huid het moeilijk in de kou? De huid is eigenlijk een behoorlijk slim orgaan. Het heeft zijn eigen beschermende barrière - een beschermende zuurmantel die ervoor zorgt dat het niet uitdroogt, maar ook dat invloeden van buitenaf en bacteriën worden afgeweerd. De voorwaarde voor deze barrière is dat onze huid gezond is. Dat we gezond eten, ontspannen zijn en genoeg voor onszelf zorgen. Maar meestal nemen we daar de tijd niet voor! Ik betrap mezelf erop dat ik het niet vaak genoeg doe. s Morgens moet het snel gaan, 's avonds heb ik nog wat te doen en is de dag alweer voorbij.

  Maar vooral in de winter is het zo belangrijk dat we het lichaam en de huid de aandacht geven die ze zo dringend nodig hebben. Omdat de huid in de winter een deel van haar bescherming verliest. Het geeft vocht af aan de droge lucht eromheen en de bloedcirculatie vermindert.

  De kou laat de fijne bloedvaatjes van de huid samentrekken, ons lichaam stuurt al zijn bloed naar de belangrijke organen om ze optimaal te blijven bevoorraden. En het is precies deze toevoer die dan ergens anders ontbreekt: zuurstof en essentiële voedingsstoffen worden niet meer zo gemakkelijk getransporteerd en je huid lijdt daaronder. Irritaties, roodheid en trekkerigheid zijn niet ver weg.

  Bovendien vermindert de talg- en olieproductie van de huid bij temperaturen onder de 8 graden. Dat betekent: minder vocht, minder vetten, minder voedingsstoffen. Echt alles behalve rooskleurige tijden (behalve voor onze wangen). 

  De redenen voor een gestresste winterhuid kennen we al. Maar wat kun je doen om je huid gezond en goed verzorgd te houden tijdens het koude seizoen? 

  2. Winterhuid 101: bescherm je huidbarrière

  Net als bij je kleding in de winter, kun je de ui-methode ook gebruiken voor je huidverzorging. Gewoon verschillende producten in lagen aanbrengen - van dun naar dik. Onthoud dat als je van plan bent om langere tijd buiten in de kou te zijn, het gebruik van vochtinbrengende crèmes en gels zo veel mogelijk moet worden beperkt. Bij temperaturen onder nul kan vocht bevriezen in de buitenste lagen van de huid en je huid verder beschadigen.

  Dus weeg het af - wat ga je doen? Maak je een sneeuwwandeling bij vriestemperaturen of ga je gewoon een rondje wandelen? Misschien ga je thuis naast de knusse kachel zitten? 

  3. Winterverzorging: de routine voor een zachte huid

  Ochtendroutine

  Step 1: Reiniging

  Begin met het reinigen van je gezicht. Als je 's morgens je gezicht met meer dan water wilt reinigen, kun je de Reinigingsolie gebruiken. Let vooral op milde reinigingsproducten - ze mogen niet schuimen en zeepachtig zijn. Dit droogt de huid nog meer uit. Onze reinigingsolie is een geweldig alternatief en voorziet de huid tegelijkertijd van voedingsstoffen!

  Step 2: Serum/ concentraat

  Na het reinigen kunt je een heel dun laagje vochtinbrengend serum aanbrengen. Bijvoorbeeld, ons Hyaluron Concentraat. Gebruik het heel zuinig en gebruik het nooit alleen. Let op: Gevaar voor vorst! Om de beschermende barrière van je huid succesvol te versterken, gebruik je het Niacinamide Serum of een van onze Vitamine C Serums na het concentraat.

  Step 3: Hyaluron Crème & olie

  Daarna raad ik aan om de huid te verzorgen met lipiden. Zuivere oliën en vochtinbrengende crèmes zijn hiervoor het meest geschikt. Zij sluiten de beschermende barrière en voorkomen vochtverlies van de huid. Zo kun je bijvoorbeeld een van de JUNGLÜCK Hyaluron Crèmes aanbrengen en tot slot een paar druppels Jojobaolie inmasseren. 

  Step 4: Zonnecrème

  De zonnestralen worden in de winter vaak onderschat. Want zelfs op grauwe dagen kan onze huid de extra zonebeschermingsfactor goed gebruiken. UV-straling is namelijk één van de bepalendste factoren van huidveroudering. En wie wil dat? Dus bescherm je huid met onze Zonnebrandcrème

  Step 1: Reiniging

  s Avonds is een grondige reiniging één van de belangrijkste dingen. Smog van de stad, zweet of make-up zorgen ervoor dat je huid niet kan ademen. Net zo belangrijk als 's morgens: het moet een mild reinigingsproduct zijn dat de huid niet doorspoelt, maar toch grondig reinigt. Hiervoor hebben wij onze Reinigingsolie. Het reinigt op een zachte manier, zonder de huid van haar vocht en belangrijke lipiden te ontdoen. Hierdoor blijft de beschermende barrière van de huid intact, wat vooral in de koude winterdagen nodig is om voedingsstoffen en vocht vast te houden. 

  Step 2: Peeling

  De AHA peeling verwijdert dode huidcellen en hydrateert de huid tot in de diepere lagen. Wees voorzichtig tijdens zwangerschap en borstvoeding, want AHA mag dan niet worden gebruikt. In alle andere gevallen geldt: rustig aan. Dat betekent dat je de AHA peeling in het begin het best slechts 1-2 keer per week gebruikt en dan langzaam verhoogt, als je huid er goed op reageert. 

  Step 3: Concentraat/ serum 

  En dan: vocht, vocht, vocht! De constante temperaturen s'nachts kunnen helpen de vochtbalans van je huid weer in evenwicht te brengen. Dankzij de verschillende molecuulgroottes dringt het JUNGLÜCK Hyaluron concentraat diep door in de huidlagen en voorziet deze van voldoende hydratatie. 

  Step 4: Nacht verzorging

  De Hyaluron Crème Rich biedt je huid voldoende rijkdom. De Retinol crème verzorgt de rijpere huid, maar ook de onzuivere huid. Alle twee de producten voorzien de huid optimaal van vocht en ondersteunen merkbaar haar eigen regeneratie.

  4. Lichaamsverzorging voor de winter

  En het is wel duidelijk dat huidverzorging niet alleen ons gezicht betreft. Omdat de rest van ons lichaam met minstens evenveel aandacht verzorgd wil worden. Naast een Bodylotion kan je ook natuurlijke en waardevolle oliën gebruiken. Jojoba, amandel en argan oliën zijn hier uitstekend voor. Mijn speciale tip: spray je huid in met de aloë vera spray voordat je een olie aanbrengt of de body lotion gemengd met olie. Als je de oliën op een vochtige huid aanbrengt, worden ze sneller geabsorbeerd en laten ze geen vettig laagje achter.

  Waarom olie op een vochtige huid aanbrengen, vraag je? Gelijken lossen op in gelijken. En het mengsel van water en olie komt precies overeen met de samenstelling van de buitenste huidlaag. Zijn eigen vetten en water in de vorm van zweet. Om de vetzuren van de oliën goed te kunnen opnemen, heeft je huid dus de combinatie met water nodig.

  Persoonlijk, ben ik dol op de Jojobaolie, die een perfecte aanvulling is op de Bodylotion. Ik meng de olie met een beetje water in mijn handen en smeer mijn lichaam dan daarmee in. Het aanbrengen van de olie op een natte huid direct na het douchen vis oor mij persoonlijk iets te veel water.

  Ik zorg er ook voor dat mijn douches niet te heet zijn. Dit beschermt de huid en voorkomt bijkomende irritatie en uitdroging. Een kleine tip: Neem aan het eind van de douche een koude douche van top tot teen! Dit stimuleert de doorbloeding van de huid, maakt je wakker en versterkt je immuunsysteem.

  In bijzondere situaties, in de bergen en bij extreem lage temperaturen, gelden een paar aanvullende regels: Bedek je huid met warme kleding! Lichaamsdelen die onvermijdelijk worden blootgesteld aan kou en zon moeten worden beschermd met een hoge SPF van 50+ en het best occlusief (bedekkend) watervrije crèmes. Bijvoorbeeld, met onze Baby Balsam. Dit is niet alleen goed om de tere babyhuid tegen weer en wind te beschermen, maar ook de huid van volwassenen. 

  Neem deze verzorgingsroutines op in je dagelijks leven en neem de tijd voor jezelf. Zie het als iets wat je voor jezelf doet! Geef jezelf, je lichaam en je huid de aandacht die ze verdienen. Verwacht geen wonderen (want het is en blijft winter). Maar, kleine gewoonten kunnen niet alleen je huid versterken, maar ook je ziel verlichten, op die dagen dat de zon al te snel ondergaat.

  Op een mooi en bewust winterseizoen!