Ceramide-Serum: Huidbeschermingshero voor jouw huid

November 30, 2023

Ceramide-Serum: Huidbeschermingshero voor jouw huid

by Nienke Bolt

Onze Serumfamilie groeit opnieuw! Het Ceramide Serum maakt nu deel uit van ons productassortiment en brengt zo een nieuwe aanpak in onze huidverzorging: bescherming en versterking voor gevoelige of gestreste huid. Maar ook droge huid en huid die neigt naar neurodermitis profiteren van de opbouwende en regenererende werking van ceramiden. Kortom, het Ceramide Serum is jouw nieuwe held voor huidbescherming!

 

Laten we eerst een paar stappen terug gaan en de actieve ingrediënten eens nader bekijken:

 

 1. De basis: Wat zijn Ceramiden?
 2. Ceramide & Neurodermitis
 3. De actieve ingrediënten in ons Ceramide Serum
 4. Het Ceramide Serum in jouw verzorgingsroutine

ceramide-hautpflege-serum

1. De basis: Wat zijn Ceramiden?

Het allerbelangrijkste (en misschien ook wel verbazingwekkendste) eerst: Ceramiden zijn niet alleen het belangrijkste ingrediënt in ons serum, maar ook al een natuurlijk onderdeel van je huid. Ze behoren tot de lipiden, dus vetten, en worden gevormd in de buitenste laag van de huid. Ze helpen om vocht in de huid vast te houden, versterken de huidbarrière en bevorderen zo over het algemeen de functie van de huid. Kortom: Ceramiden ondersteunen de bouwstenen die het skelet van je huid vormen - min of meer vergelijkbaar met de plamuur in het metselwerk van een huiswand. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als er een paar bouwstenen ontbreken: de hele muur wordt instabiel. Ceramiden zijn dus een essentieel onderdeel van onze huidstructuur.

ceramide-hautpflege-serum

Wat zijn de functies van ceramiden?

Ceramiden & de vochtbalans van de huid

Een goed gehydrateerde huid is de sleutel tot een goede huidgezondheid. Ceramiden vormen een beschermende barrière die het zogenaamde transepidermale waterverlies voorkomt. Dit is het proces van "verdamping" van water als gevolg van een beschadigde huidstructuur of de hydrolipidenfilm van de huidbarrière. Factoren die deze beschermende laag kunnen aantasten en dus vochtverlies kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld uitdrogende alcoholen of agressieve oppervlakte-actieve stoffen in cosmetische producten, schade door UV-straling, maar ook extreme weersomstandigheden.

Ceramiden & de huidbarrière

De beschermende laag die voorkomt dat onze huid vocht verliest, heeft nog andere belangrijke taken. Het houdt niet alleen vocht binnen, maar ook bacteriën, virussen, verontreinigende stoffen en kiemen buiten. Ceramiden dragen daarom aanzienlijk bij aan het beschermen tegen schadelijke externe invloeden en verminderen de belasting van ons immuunsysteem een beetje.

Ceramiden & de celvernieuwing

Daarnaast spelen ceramiden ook een rol bij het reguleren van de celvernieuwing in de huid. Ze beïnvloeden het natuurlijke afschilferingsproces van de huid en bevorderen een gezonde huidstructuur.
Wat gebeurt er als de huid niet genoeg ceramiden bevat? We merken dus dat ceramiden behoorlijk belangrijk zijn, niet alleen voor onze huid maar voor ons hele lichaam. Er zijn een paar aanwijzingen die kunnen aangeven dat het ceramidegehalte in je huid afneemt:

 • toenemende droogheid
 • schilfering
 • jeuk en zelfs ontstekingen van de huid
 • vochtverlies
 • kan op de lange termijn veroudering van de huid en rimpelvorming bevorderen

Als je deze tekenen opmerkt, wordt een verzorgingscombinatie van vocht, bijvoorbeeld in de vorm van hyaluronzuur, en ceramiden aanbevolen. Hiermee kun je vochtverlies tegengaan en ondersteun je de opbouw van de barrière van je huid om water beter vast te kunnen houden.

ceramide-hautpflege-serum

 

2. Ceramiden & Neurodermitis

Ook bij chronische verstoringen van de huidbarrière, zoals bijvoorbeeld bij neurodermitis, kunnen ceramiden helpen de huid weer in balans te brengen. Bij neurodermitis is de barrière verzwakt, wat leidt tot een verhoogd vochtverlies en een grotere gevoeligheid voor irriterende stoffen. Dit betekent dat ook de hoeveelheid ceramiden in de huid vaak verminderd is. Een verzorging met ceramiden kan hier dus helpen bij het verlichten van droogheid, jeuk en schilfering.


Natuurlijk zijn ceramiden geen wondermiddel en je moet altijd je dermatoloog raadplegen voordat je een nieuw product voor je huidverzorging gebruikt. Als je ons ceramide serum gebruikt, laat ons dan weten hoe het voor je werkt en stuur ons je feedback naar info@junglueck.nl . We waarderen alle feedback en natuurlijk ook voor-en-na-foto's!

3. De actieve ingrediënten in ons Ceramide Serum

Bij de ontwikkeling van ons Ceramide Serum hebben we niet alleen gekozen voor 5 van de belangrijkste soorten ceramiden, maar ook voor membranenlipiden en voorlopers van ceramiden: fosfolipiden en sfingolipiden. Deze twee soorten lipiden zijn de belangrijkste bouwstenen van het celmembraan en ondersteunen de natuurlijke regeneratie van ceramiden. Om je huid extra te hydrateren, hebben we als aanvullend ingrediënt 2% natrium-PCA toegevoegd.

Hier hebben we de belangrijkste componenten en hun werking nogmaals uitgebreid voor je samengevat:

Ceramide

 • Lichaamseigen lipiden
 • Centraal onderdeel van de huidbarrière: tot wel 60% van de lipiden in de huidbarrière zijn ceramiden
 • Houden vocht in de huid vast / beschermen tegen transepidermaal waterverlies
 • Versterken de huidbarrière en kalmeren geïrriteerde huidgebieden

Phospholipide & Sphingolipide

 

Membranlipide:

 • Bestaande uit een hydrofiele en een lipofiele zijde → leggen zich beschermend rond de cellen
 • Centraal onderdeel van het celmembraan
 • Werken ook versterkend voor de barrière

Ceramide-voorlopers:

 • Dienen als grondstoffen voor de vorming van ceramiden in de huid


2% Sodium PCA

 • Natrium PCA (Sodium PCA) is het zout van pyrrolidoncarbonzuur.
 • PCA is een bestanddeel van de natuurlijke vochtinbrengende factoren van de huid (Engels: NMF = Natural Moisturizing Factors)
 • Bindt intensief vocht in de bovenste laag van de huid
ceramide-hautpflege-serum

 

4. Het Ceramide Serum in jouw verzorgingsroutine

Nu heb je al veel gelezen over de werking en ingrediënten van het Ceramide Serum. Er blijft nog maar één vraag over: hoe past het serum in jouw routine?

Sidenote: Als je je nu afvraagt "Wat is dit laagjesgedoe?" - geen zorgen, ik geef je zo een korte introductie in het onderwerp en als je wilt, bekijk dan ook deze post waarin ik het principe, de uitvoering en de voordelen van laagjes aanbrengen uitleg.

Bij JUNGLÜCK hebben we gekozen voor een layering-principe van 5 stappen. Er zijn echter ook langere of kortere routines met meer of minder stappen. Sommige Koreaanse verzorgingsroutines bestaan zelfs uit 20 stappen!


Voor ons en ons productconcept is 5 het magische getal. En dat betekent concreet:

 1. Reinigen
 2. Verhelderen
 3. Behandelen
 4. Verzorging
 5. Beschermen

Daarnaast zijn er natuurlijk nog geweldige aanvullingen zoals onze ampullen of gezichtsmaskers, die niet elke dag een plekje in je routine vinden, maar toch een belangrijk onderdeel van je huidverzorging zijn.

ceramide-hautpflege-serum

Hoe kun je het Ceramide Serum gebruiken?

Het Ceramide Serum gebruik je in Stap 3 "Behandelen". Dit kan zowel 's ochtends als 's avonds, indien nodig zelfs op beide momenten van de dag. Reinig eerst je gezicht en verhelder het bijvoorbeeld met de kalmerende en hydraterende Calendula Gezichtstonic. Geef je huid wat tijd en breng dan 2-3 druppels van het Ceramide Serum aan op je gezichtshuid. Als je nog een ander serum wilt gebruiken, houd dan de vuistregel in gedachten: van dun naar dik. Dit betekent dat het Ceramide Serum vrij dik is omdat het gebaseerd is op lipiden, dus vet. Waterige producten moeten dus eerder worden aangebracht, zodat ze goed kunnen intrekken en niet "afrollen".

Daarna kun je zoals gebruikelijk doorgaan met je crème of gezichtsolie. Vergeet overdag natuurlijk niet de zonnebrandcrème als laatste stap.


Test onze huidbeschermingshero!