"Je kunt alles zijn. & vrouw." - onze message voor Internationale Vrouwendag

March 7, 2022

"Je kunt alles zijn. & vrouw." - onze message voor Internationale Vrouwendag

by Lena Severin

Hoe omschrijf je jezelf?

Ik heb mezelf deze vraag mijn hele leven lang steeds weer gesteld. En het altijd opnieuw onderzocht. Sommige antwoorden zijn altijd hetzelfde gebleven: creatief, open-minded, vriendelijk. Sommige zijn er in de loop der tijd bijgekomen: reflectief, empathisch, bedachtzaam. Enkele antwoorden zijn beïnvloed door vormende ervaringen: kwetsbaar, zelfkritisch, strijdlustig. Sommige reacties hebben tijd gekost om ze echt te begrijpen: waardevol, dierbaar, genoeg. En, sommige geven me problemen: perfectionistisch, onvoorspelbaar, vragend. Anderen zijn juist mijn grootste kracht geworden: zacht en emotioneel, ontembaar en veerkrachtig. 

Wanneer we naar onszelf luisteren, ieder van ons afzonderlijk, en op deze manier over onszelf nadenken, kan dat in het begin overweldigend zijn. Niet iedereen is gewend om zo intensief met de eigen identiteit om te gaan. Maar het is een enorm belangrijke stap in het erkennen van onze eigenwaarde en het vinden van vertrouwen in onszelf. Zodat we onszelf accepteren zoals en wie we zijn. Dat is empowerment. En daar gaat het ons om. Ieder van ons verdient het om zich gesterkt te voelen. En ieder van ons mag deze Empowerment naar buiten dragen. Namelijk door te zijn wie je bent. Zonder verontschuldiging, zonder compromis, zonder kleinering, zonder schijn, zonder nep, zonder dwang, zonder druk. Gewoon jij.

Wie ben je? Je kunt alles zijn.

 

Weltfrauentag-Junglück

Vrouwzijn. Wat betekent dat vandaag?

De woorden die ik voor mezelf heb gekozen, weerspiegelen precies dat: wie ik ben, of beter gezegd, delen van mij. Misschien heb je jezelf teruggevonden in sommige attributen of misschien herken je er iemand anders in. Het punt is: we zijn allemaal een caleidoscoop van kenmerken, karaktereigenschappen, emoties, houdingen en ervaringen. We hebben zoveel facetten en afhankelijk van hoe we ons leven lang draaien en keren, veranderen deze. En toch wordt in de wereld waarin wij leven gesuggereerd dat wij als vrouwen* minder zijn. Minder competent. Minder waardevol. Minder sterk. Minder belangwekkend. Minder belangrijk. Minder invloedrijk. Gewoon minder. Soms zelfs niets.

Maar we zijn zoveel meer. 

Aan het begin van de campagne, wilde ik eerst even goed nadenken. Wat betekent het tegenwoordig om een vrouw* te zijn? Met welke uitdrukkingen en clichés worden we geconfronteerd? Wat zouden vrouwen* moeten horen om empowered te worden? Uit mijn gedachten ontstond een emotie, een soort innerlijke rebellie. En dat is precies wat ik in mijn eigen woorden, in vorm van een gedicht wilde vastleggen:

We are women

We are more than soft.
We are more than caring.
We are more than emotional.
We are more than beautiful.
We are more than devoted.
We are more than capable.

We are women.
We are more.

We are strong.
We are resilient.
We are courageous.
We are daring.
We are vulnerable.
We are divine.
We are thoughtful.
We are aware.

We are women.
We are more.

We are risk takers.
We are adventurers.
We are fighters.
We are leaders.
We are innovators.
We are doers.

We are women.
We are more.

We endure.
We resist.
We create.
We survive.
We provide.

We are women.
We are more.

- l.s.eve

Deze regels kunnen eindeloos doorgaan, ze hoeven nooit te eindigen. Ze moeten als impuls dienen. Om onszelf te ontdekken. Ze zijn bedoeld om ons te inspireren onszelf te zijn op zo'n compromisloze manier dat onderdrukking geen vat op ons krijgt, van ons afrolt, terwijl we blijven groeien. Deze regels zijn bedoeld om ons te inspireren om kracht te vinden in wat we hebben meegemaakt, wat we hebben gedaan, wat we hebben gecreëerd. Dat we kracht vinden in wat ons heeft uitgedaagd, waar we door gegroeid zijn of waar we in gefaald hebben. Dat we kracht vinden in het feit hoe we ons leven hebben gevormd, wie we nu zijn. Deze regels zijn bedoeld om je te zeggen: Wees wie je bent. Laat je niet minder maken. Wees trots op je facetten. Laat je kleuren zien, laat je patronen zien, laat zien wie je bent.

Je kunt alles zijn.
& vrouw.

Maar we willen niet alleen onze boodschap uitdragen voor Internationale Vrouwendag. Wij willen ook op andere manieren veranderingen teweegbrengen. Dit jaar steunen wij tijdens onze campagne de organisatie Women for Women International. Ter gelegenheid daarvan hebben we onze eigen canvas tas gemaakt, waarmee je je empowerment over je schouder de wereld in kunt dragen. Met elke tas die je koopt, doneren we € 5 aan Women for Women om vrouwen uit crisisgebieden te helpen weer een zelfbepaald leven op te bouwen. Meer informatie over de tas, de donatie en de organisatie vindt u op onze website:

Onze campagne voor Internationale Vrouwendag

Voor meer Empowerment.

Nu ondersteunen


Van harte bedankt dat je de tijd neemt om deze blog te lezen. Voor ons in het team van JUNLGLÜCK is Internationale Vrouwendag elk jaar een bijzonder emotioneele en belangrijke periode. Wij zijn ongelooflijk dankbaar dat wij in een positie mogen verkeren waarin wij de boodschap van empowerment aan jou en onze community kunnen uitdragen. Maar we zijn ons er ook van bewust dat ieder van ons op kleine manieren kan bijdragen aan het versterken van de positie van onszelf en anderen. Dit was het idee achter het ontwerp van de tas. Een stille maar luide boodschap die zijn plaats vindt in het dagelijks gebruik - om te inspireren, tot nadenken aan te moedigen en te versterken. Hoe omschrijf je jezelf? Hoe ga je verder met deze ketting van woorden? Welke verzen voeg je toe aan het gedicht?
Lena signature