Onze basisschool in Malawi

November 18, 2022

Onze basisschool in Malawi

by Jill Calli

In 2021 bouwden we een basisschool in Malawi om kinderen en jongeren de kans te geven naar school te gaan. Voor ons is dit project precies de juiste stap, want onderwijs opent deuren en maakt een kansrijke toekomst mogelijk. Voor de realisatie van de scholenbouw hebben we twee sterke en ervaren partners erbij gehaald: de organisaties FLY & HELP en de abc Society. De beslissing om de school in Malawi te bouwen was zonneklaar, omdat het land één van de armste ter wereld is. 35% van de leerplichtige kinderen heeft hier geen toegang tot onderwijs omdat er gewoonweg te weinig scholen in de buurt zijn. Hier onder kun je meer lezen over Malawi.

Het is voor ons en vooral voor onze oprichter Benedikt een zaak van het hart om deze situatie te veranderen: "Onderwijs is de sleutel tot een duurzame toekomst en een zelfbepaald leven. Daarom zijn we dolblij en trots dat het project van ons hart, de school in Malawi, nu gerealiseerd is en dat we meer dan 500 leerlingen kunnen helpen om een leven vol kansen te leiden." 

We zijn enorm trots dat we dit project hebben voltooid. Helaas konden we de opening van de school niet persoonlijk meemaken, maar we konden het plezier van de nieuwe basisschool wel delen met deze video: 

Key Facts zur Primary School

Naam: Nakatete abc-Primary School
Waar: Ntambo, Malawi (-15.967736, 35.32742)
Kamers: 8 schoolkamers, lerarenkamer, latrines
Schoolklassen: 1 - 4 en 5 - 8
Aantal leerlingen: 502
Leeftijd van de leerlingen: 6 - 14 jaar
Start van de school: januari 2022
Afstuderen: Middelbare school
Projectkosten: 80.000 Euro
Organisatie: Fly & Help Foundation
Lokale partner: abc-Society
Speciale functies: Bron voor vers warer + zonnesysteem op het dak

Dit is onze school 

We hebben een volledig nieuwe basisschool gebouwd in het dorp Ntambo in Malawi: de Nakatete abc-Primary School. Scholen in Malawi worden meestal genoemd naar de streek, rivieren of bergen en Nakatete is een uitloper van de grote Thuchila rivier bij het dorp. 

Eerder was er geen basisschool binnen een straal van meer dan 6 km. De grond werd gratis ter beschikking gesteld door het dorpshoofd in Ntambo en de centrale overheid bevestigde zijn betrokkenheid om de leraren te sturen voordat de bouw begon. Dit was een heel belangrijke stap, want in Malawi worden leraren in opdracht van de staat toegewezen aan de school.

De lagere school bestaat uit 8 leslokalen. 4 lokalen voor de lagere lagere school (klas 1 t/m 4) en 4 lokalen voor de hogere lagere school (klas 5 t/m 8). Er is ook een kantoor/lerarenkamer en toiletten die iets verder van het schoolgebouw liggen.

Na het afronden van groep 8 hebben de leerlingen een middelbareschooldiploma dat vergelijkbaar is met onze. Om te kunnen studeren moeten ze naar een middelbare school waar ze het Abitur krijgen, net als bij ons.

En om de leerlingen precies deze mogelijkheid te bieden, hebben we besloten ook een middelbare school te bouwen. De start voor de fondsenwerving gebeurt met de Green Week 2022. Ons doel is om het benodigde bedrag in 2023 te bereiken en zo snel mogelijk met de bouw te kunnen beginnen. 

Om je een beter beeld te geven van hoe een scholenbouw in Malawi werkt, hebben we een uitleg van de bouw van de basisschool hier voor je:

Hoe verliep de bouw van de Nakatete Primary School? 

Het project was lange tijd in de planningsfase en draaide rond in onze hoofden tot het realiteit werd. In maart 2021 vond de langverwachte openingsceremonie plaats, gevolgd door de bouw van de eigen waterput van de school in de zomer, die nu niet alleen de school maar ook de zes omliggende dorpen van schoon drinkwater voorziet. De school werd in het najaar van 2021 afgerond.

Na lange planning begon de bouw met de groundbreaking ceremonie in maart 2021. In de zomer werd een eigen waterput voor de school toegevoegd en in september was de bouw van de school voltooid. Helaas moesten de kinderen als gevolg van de Corona pandemie wat langer wachten met de start van de school. Maar: Dankzij de Green Week konden we samen met de organisatie Fly and Help een zonnesysteem financieren, zodat de school nu ook na zonsondergang gebruikt kan worden voor avondlessen voor volwassenen of sociale bijeenkomsten van de gemeenschap.

 De basisschool werd officieel geopend in januari 2021. Voor het begin van het schooljaar hebben we alle leerlingen voorzien van schriften, boeken en potloden - zodat het echt kan beginnen. Precies 502 leerlingen gaan er nu naar school. We konden niet gelukkiger zijn over dit project! 

De Organisatie 

Om dit project te kunnen starten, steunden we de Reiner Meutsch Foundation FLY & HELP, die over de hele wereld al meer dan 600 scholen in 52 landen heeft gebouwd. FLY & HELP wil onderwijs bieden in gebieden waar kinderen het anders erg moeilijk of onmogelijk zouden hebben. Sinds 2009 heeft de stichting al meer dan 120.000 kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika de kans gegeven te leren lezen, schrijven en rekenen. De lokale uitvoering van de scholenbouw in Malawi wordt uitgevoerd door de partnerorganisatie abc-Society.

Meer over Malawi

Malawi ligt in het zuidoostelijke puntje van Afrika en is één van de armste landen van het continent. Voor de kinderen die daar wonen zijn de afstanden naar school helaas vaak erg lang (soms 5-8 km enkele reis) en kunnen vooral voor meisjes een dagelijks risico vormen, omdat op deze kilometers helaas ook vaak geweldplegingen plaatsvinden. Vanwege de afstand kunnen veel jonge kinderen de lange wegen naar school nog niet aan en verliezen zo waardevolle jaren onderwijs als zij pas rond hun achtste jaar de kracht hebben om deze afstand af te leggen. De situatie komt nog erger omdat de weg in het regenseizoen onmogelijk wordt door sterke rivieren. Wegens al deze redenen gaan veel kinderen meestal helemaal niet meer naar school. Maar zelfs als de kinderen het wel naar school halen, zitten of staan ze vaak in een klein klaslokaal met wel 150 andere leerlingen. Dit is een omgeving waarin het onmogelijk is om goed te leren. In het Mulanje district Ntambo, waar onze school is gebouwd, wonen ongeveer 430.000 mensen in een gebied van 2.056 vierkante kilometer. Het aantal bewoners groeit steeds verder. Het district is een van de armste in Malawi met een inkomen per hoofd van 1 dollar per dag. Veel volwassenen, 85% van de vrouwen, in het district Mulanje zijn analfabeet en hebben geen schoolopleiding. 

Deze redenen alleen al overtuigden ons ervan dat Ntambo in Malawi absoluut de juiste plaats is om de bouw van de school te financieren. Voor ons als start-up is het een heel groot project en we zijn er helemaal trots op dat we onze hartenwens hebben kunnen realiseren.

Het enige wat ontbreekt is: BEDANKT!

We willen jullie hartelijk bedanken! Zonder jullie trouwe steun in de afgelopen jaren zouden we niet in staat zijn geweest zo'n groot project te realiseren en een ander even groot project aan te pakken. En ook bedankt aan de geweldige Stichting FLY & HELP, die het project samen met de abc Society heeft uitgevoerd.