Squalaan - Nooit van gehoord? 6 redenen waarom je het zou moeten kennen.

May 3, 2021

Squalaan - Nooit van gehoord? 6 redenen waarom je het zou moeten kennen.

by Lena Severin

Squalaan. Grappige naam, maar wat er achter zit is behoorlijk indrukwekkend! Waarom wij besloten hebben squalaan in onze productfamilie op te nemen, hoe het wordt verkregen, wat het voor je doet en natuurlijk hoe je dit nieuwe favoriete product het beste kunt gebruiken, kom je hier te weten!

  1. Squalaan – Wat zit hier achter? 
  2. 6 redenen waarom het niet langer vreemd zou moeten zijn
  3. Hoe integreer ik het in mijn routine?
  4. Squalaan – Meer dan een huidverzorgingsproduct

Squalaan – Wat zit hier achter?  

Voordat de informatie rond de nieuwe olie duidelijker wordt, moet ik je nog wat meer in verwarring brengen, want de eigenlijke stof die al in de huid aanwezig is, heet niet squalaan, maar squaleen. Geen typfout! Maar omdat squaleen een onverzadigd vetzuur is, is deze vorm niet erg geschikt om voor cosmetica te gebruiken, omdat hij nogal reactief is en dus niet lang houdbaar. Squalaan daarentegen is stabiel tegen oxidatie, wat betekent dat het langer houdbaar is. We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat de goede eigenschappen van het actieve bestanddeel na korte tijd verloren gaan. Onze huid bestaat reeds voor 15% uit squaleen, en daarom lijkt plantaardig squalaan sterk op het huideigen talg (sebum). Waarom dit zo voordelig is voor de verzorging van ons grootste orgaan, leer je hieronder. 

Squalaan, het actieve plantaardige bestanddeel (het zogenaamde fytosqualaan), wordt onttrokken aan plantaardige olierestanten van olijven. Het is echter niet vergelijkbaar met de conventionele olijfolie. Squalaan is transparant, volledig geurloos en minder vettig, waardoor het goed scoort in de verzorgingsroutine - zelfs bij een vette huid.

Wie ons JUNGLÜCK assortiment een beetje kent, weet dat wij al een aantal pure oliën in onze productfamilie hebben. Arganolie, amandelolie, ricinusolie en jojobaolie. Squalaan is een geweldige aanvulling op onze oliefamilie. Onze productontwikkelaar Monika legt uit waarom: "Onze nieuwe squalane is de snelst absorberende en lichtste olie van alle oliën in het JUNGLÜCK assortiment. Dit maakt het perfect voor de vette of onzuivere huid en voor degenen die niet van een zwaar, vet huidgevoel houden. Het is de perfecte aanvulling op onze andere natuurlijke oliën." Onze squalaan wordt overigens verkregen uit 100% Portugese olijven, hij is dus volledig plantaardig, veganistisch en uiteraard dierproefvrij, net als al onze andere pure oliën.

6 redenen waarom het niet langer vreemd zou moeten zijn:

1. Squalaan is een echte vochtbooster

Een olie als vochtbooster? Absoluut. Wanneer je squalaan een langere tijd gebruikt, helpt het een hydrolipidelaag op je huid te vormen die verantwoordelijk is voor de vochtregulatie. Wanneer deze film in zijn natuurlijke functie wordt versterkt met behulp van squalaan, voorkomt hij transdermaal waterverlies. Kortom, het vochtgehalte van de huid is in evenwicht en blijft waar het moet zijn

2. Squalaan voor onzuiverheden, acne en vette huid. 

Min keer min is plus, dat is wat we in wiskunde leerden. In de cosmeticawereld kan deze regel echter wel degelijk worden toegepast, bijvoorbeeld in het geval van squalaan. Een vette, onzuivere of zelfs door acne aangetaste huid kan bij langdurig gebruik weer in evenwicht worden gebracht. En zo werkt het: aangezien squalaan sterk op de talg van de huid lijkt, wordt bij voortdurend gebruik de huid voor de gek gehouden door te denken dat zij al voldoende lipiden heeft geproduceerd. Dit brengt de overproductie in evenwicht en laat de poriën wat ontspannen. Bovendien hydrateert de olie en is hij niet-comedogeen, d.w.z. dat hij de poriën niet verstopt, waardoor ook onzuiverheden en acne met squalaan kunnen worden behandeld.

3. Squalaan als draagstof.

Dankzij de lichte textuur kan het heerlijk worden verdeeld, enkele druppels zijn voldoende voor grotere oppervlakke. Bovendien wordt het snel in de huid opgenomen. In combinatie met andere actieve stoffen, trekt squalaan ze gewoon mee op hun weg naar de diepere huidlagen. Dit is bijvoorbeeld gunstig bij gebruik van het vitamine C- of retinolserum op de gevoelige huid, om de actieve bestanddelen in de huidlagen te kanaliseren, tegelijkertijd de huid te kalmeren, van vocht te voorzien en zo roodheid en geïrriteerde zones preventief te behandelen. 

4. Winner van de houdbaarheid

Zoals je hierboven al kon lezen, is de huideigen stof squaleen helaas niet erg houdbaar, omdat ze snel op externe factoren reageert. Squalaan heeft een stabielere moleculaire structuur en oxideert daarom niet zo snel. Het kan dus in zijn pure vorm, zonder toegevoegde conserveermiddelen, maandenlang worden gebruikt zonder dat je bang hoeft te zijn dat het bederft. 

5. Een all-round talent

Door zijn lichte textuur en spreidend vermogen kan het alleen worden gebruikt of in druppels toegevoegd worden aan bodylotion, aloë vera gel of crèmes. Met weinig kun je veel bereiken: Namelijk een zijdezacht huidgevoel, zelfs op zeer droge plekken. Maar de toepassingsmogelijkheden zijn niet beperkt. Squalaan toont zijn positieve eigenschappen ook in het haar. Hier is het natuurlijk heel individueel of en zo ja, hoeveel je voor je haar nodig hebt. In het algemeen kan de olie ook worden gebruikt voor minder dik, normaal en iets fijner haar als een leave-in product na het wassen, omdat het niet verzwaart en geen vette film op het haar achterlaat. Het voorziet het haar echter van waardevolle voedingsstoffen en geeft het stevigheid 

6. Sharing is Caring: Een olie voor moeder en baby.

Onze squalaan kan zonder problemen worden gebruikt tijdens de zwangerschap en de borstvoeding en ook de babyhuid is blij met de lichte, maar voedende verzorging. Omdat squalaan voor de huid geen vreemde stof is, heeft de olie een anti-allergeen effect. Vooral bij een droge baby- en mamahuid helpt het om de beschermlaag van de huid weer te versterken, zodat de huid weer vocht krijgt en mooi zacht en elastisch blijft. Een eigenschap die vooral nuttig is voor groeiende mama-buikjes om zwangerschapsstriemen zo goed mogelijk te voorkomen en te verzorgen.

Maar laten we nu ter zake komen: Hoe vindt squalaan zijn plaats in je huidverzorgingsroutine? 

Gezicht
In de volgorde van producten, gaan we altijd van dun naar dik. Dus oliën komen aan het eind van je huidverzorgingsroutine. Dit geldt ook voor onze squalaan: Verdeel naar behoefte drie tot vijf druppels squalaan op het bevochtigde gezicht en masseer het met zachte bewegingen in de huid. Als je je Hyaluron Crème Rich nog rijker wilt maken, kan je er gewoon een paar druppels squalaan doorheen mengen. Voor een minder zware huidverzorging kan je de squalaan ook met een pompje aloë vera gel mengen. Vooral voor de onzuivere en vette huid is deze combinatie een aanrader!


Haar
Kneed na het wassen een paar druppels van de olie in de lengten van je haar. Voor fijner haar zijn 2-3 druppels voldoende. Voor de krullen-club is mijn persoonlijke tip: meng een paar druppels van de olie met 1-2 pompjes van de aloë vera gel en kneed het mengsel in de lengtes van je haar. Dit zal je kroeskop veranderen in een prachtig gedefinieerde krullende glorie!


Lichaam
Voor een bijzonder droge winterhuid kan je de olie solo voor je lichaam gebruiken of er de bodylotion mee aanvullen. De dorstige zomerhuid is blij met een extra dosis vocht in combinatie met de aloë vera gel. Gemengd met een paar druppels squalaan dringt de verzorging diep door in de huid. Dit is de ideale combinatie voor de verzorging na een paar dagen in de zon (uiteraard niet zonder bescherming tegen de zon).

Squalaan - Mediterraan wondermiddel? 

Er zijn enkele studies verricht naar de incidentie van kanker, waaruit blijkt dat de cijfers in het Middellandse-Zeegebied aanzienlijk lager zijn dan bijvoorbeeld in het Amerikaanse gebied of in Scandinavië. Ook werd vastgesteld dat in landen als Italië, Spanje en Griekenland het risico om borstkanker te krijgen 65% lager ligt dan in de andere genoemde regio's. De connectie met de voeding in deze mediterrane landen ligt voor de hand. Daar wordt dagelijks ca. 200-400 mg Squalen per persoon opgenomen door de consumptie van olijfolie. Dit is ongeveer 10 keer meer dan in de andere landen. Wetenschappers in de hele wereld discussiëren daarom over het gebruik van squaleen als een immunostimulerend therapeutisch middel. Van buitenaf squaleen of squalaan aanbrengen via cosmetica en tegelijkertijd van binnenuit opnemen door de consumptie van hoogwaardige olijfolie is dus niet alleen goed voor huid en haar, maar ook voor de rest van het lichaam.

Zet het in het badkamerkastje!
Squalaan is een absoluut allround talent dat dankzij zijn huidachtige structuur een verzorgende functie heeft die het evenwicht van de vette, droge en onzuivere huid op een heerlijke manier kan helpen herstellen en de huid ondersteunt in haar natuurlijke functies - een van de vele redenen om het in ons assortiment op te nemen. Ik wil het je daarom ook van harte aanbevelen, vooral als je problemen met je huid hebt. Want voor ons bij JUNGLÜCK is het allerbelangrijkste dat we ons goed in ons vel voelen.

 

NIEUW:

ONZE SQUALAAN

Naar het product

 

Als je meer over onze nieuwe highlight wilt weten, neem dan een kijkje op onze Instagram-pagina. Voor individueel advies staan ons klantenserviceteam en onze huidverzorgingsexperts klaar per telefoon, e-mail of bericht via sociale media. We horen graag van je! 


Veel plezier!