Onze BHA-peeling - werking, toepassing en voordelen van salicylzuur

Onze BHA-peeling - werking, toepassing en voordelen van salicylzuur

Dit jaar hebben wij een pure BHA-peeling aan ons assortiment toegevoegd. Daarom willen we graag de effecten en voordelen van salicylzuur onder de loep nemen. Daarnaast willen we graag uitleggen wat het verschil is met onze AHA peeling en ook, wanneer je welke peeling het beste kunt gebruiken.

Hier over kom je in het artikel meer te weten

1 Wat is BHA precies?

2 Hoe werkt salicylzuur op de huid en voor wie is het geschikt?

3 Waar moet ik op letten bij het gebruik van salicylzuur?

4 AHA of BHA? Welk product is geschikt voor mijn huid?

5 Hoe en waar moet ik de BHA peeling aanbrengen?

1 Wat is BHA precies?

Als je veel met huidverzorging te maken hebt, dan weet je waarschijnlijk al waar de afkorting BHA voor staat. Of je hebt er in ieder geval wel eens over gehoord. Hier de basisfeiten voor de duidelijkheid: BHA betekent bèta hydroxy zuur. Het behoort tot de fruitzuren, net als AHA de alpha hydroxy zuren. Hiertoe behoren bijvoorbeeld glycolzuur, appelzuur en melkzuur. Beta hydroxy zuur daarentegen is beter bekend als salicylzuur. We zullen je later uitleggen wat het verschil is. Je zult ook leren voor welke doelen je welk fruitzuur het beste kunt gebruiken.

Laten we het eerst eens hebben over BHA - laten we ons houden aan de technische terminologie: salicylzuur. Het is een secundaire plantaardige stof die in de natuur zijn taak heeft als boodschapperstof. Salicylzuur wordt vooral aangetroffen in wilgenbast, maar ook in moerasspirea en het wordt ook uit deze planten geëxtraheerd. Tegenwoordig wordt het echter ook synthetisch geproduceerd. Vanwege zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking kan je salicylzuur op veel toepassingsgebieden terugvinden. Zo is een van zijn „soortgenoten", acetylsalicylzuur, zeer bekend als het geneesmiddel aspirine.

Salicylzuur zelf is een van de oudste medicinale bestanddelen en heeft in hogere doses nogal wat bijwerkingen. Daarom wordt het tegenwoordig alleen nog uitwendig gebruikt. Vooral voor de behandeling van acne, psoriasis, wratten, keratose aandoeningen op de huid en reuma.

2 Hoe werkt salicylzuur op de huid en voor wie is het geschikt?

Zoals gezegd speelt salicylzuur een belangrijke rol in de dermatologische en huidverzorgingssector. Maar hoe werkt salicylzuur? 


Laten we eens kijken naar de geweldige kwaliteiten:

  • lipofiel, dat betekent vetminnend
  • wordt diep door de huid en de poriën opgenomen
  • ontstekingsremmend
  • kalmeert de huid
  • verwijdert dode huidcellen
  • ontstopt de poriën

    Deze combinatie van eigenschappen maakt salicylzuur een goede keuze voor alle huidtypes. Misschien vraag je je ook af of salicylzuur de juiste werkstof is voor jouw huid?
    Vooral de onzuivere huid en de huid die neigt naar lichte acne he profiteren van het gebruik van salicylzuur. Maar ook de gevoelige, rode huid en zelfs rosacea-patiënten kunnen hier mee een echte huidverzorgings-favoriet ontdekken.

    Zuivere huid

    Salicylzuur werkt fantastisch tegen onzuiverheden en mee-eters. Door zijn vetoplosbaarheid dringt het diep (dieper dan AHA) in onze poriën door en bevrijdt ze van afzettingen en vuil. Tegelijkertijd bestrijdt het verhoorningen en verbetert zo de afvoer van talg. Bovendien heeft het ook een ontstekingsremmende werking en voorkomt zo de verdere ontwikkeling van puistjes en kalmeert de huid merkbaar.

    Verjongde teint

    Omdat salicylzuur de peeling van onze huid versnelt en zo onze natuurlijke celvernieuwing stimuleert, ondersteunt het de huid bij de snellere regeneratie van zichzelf. Onze teint ziet er jonger, voller en merkbaar gladder uit.

    Krachtige uitstraling

    Salicylzuur bestrijdt ook een doffe en vale uitstraling van de huid. Het verwijdert dode huidcellen van de bovenste huidlaag en brengt de verse huidcellen naar de oppervlakte.

    Bye-bye redness

    Ja, salicylzuur is ook een geweldig ingrediënt voor de gevoelige huid. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen kan het de huid kalmeren en irritatie verminderen. Dit is natuurlijk goed voor puistjes en acne. Maar salicylzuur kan ook helpen bij rosacea, wat ook een ontstekingsgerelateerde huidaandoening is.

    De toepassingsgebieden van salicylzuur zijn dus zeer divers. Uiteraard hangt het sterk af van de gebruikte concentratie:

    • Puistjes en mee-eters
    • Keratosis pilaris
    • Korstvorming en eelt
    • Milia
    • Wratten
    • Psoriasis

      Hoewel in huidverzorgingsproducten tussen 0,5 % en 2 % salicylzuur wordt gebruikt, kunnen formules die individueel door een arts worden voorgeschreven, soms tot 25 % bevatten.

      3 Waar moet ik op letten bij het gebruik van salicylzuur?

      Allergie voor acetylsalicylzuur

      Zoals in het begin al is gezegd, is salicylzuur een van de oudste actieve ingrediënten die we in de geneeskunde gebruiken. Toch zijn er omstandigheden waarin je ermee moet oppassen.

      Vooral als je allergisch bent voor acetylsalicylzuur (aspirine), moet je bij producten die salicyl bevatten wegblijven. Zoals de naam al laat vermoeden, zijn deze twee stoffen nauw gerelateerd en kunnen ze onaangename bijwerkingen hebben.

      Dit is iets waarvan je op de hoogte moet zijn.

      Zwangerschap en borstvoeding

      Ook tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode moet je voorzichtig zijn met de concentratie van salicylzuur, omdat het kan worden opgenomen in de weefsels en de bloedbaan van het lichaam. Zoals altijd is de dosis hier van essentieel belang. Producten met maximaal 2 % salicylzuur die op kleine oppervlakten worden aangebracht, zijn ook veilig tijdens de zwangerschap. Toch raden wij je aan even je verantwoordelijke arts te raadplegen. Alleen die kan immers beoordelen wat voor jou individueel het beste is.

      4 AHA of BHA? Welk product is geschikt voor mijn huid?

      In feite kan dus worden gezegd dat gebruikers met een vette, onzuivere huid en een huid die vatbaar is voor acne, BHA moeten gebruiken. Dit komt omdat het de poriën vrijmaakt en ontstekingen tegengaat. Vanwege het ontstekingsremmende effect is BHA echter ook heel geschikt voor klanten met rosacea. Als je een droge of rijpere huid heeft, kunt u beter kiezen voor de AHA peeling. AHA's hebben een hydraterend effect op de huid en behandelen ook rimpels en pigmentvlekken.

      Onze AHA-peeling bevat een extra 0,8% salicylzuur, waardoor het een goede allrounder is. Als je de AHA-peeling echter niet verdraagt omdat je huid te gevoelig is, dan zou je vrienden kunnen worden met de BHA-peeling. Deze is veel zachter en heeft een kalmerende effect.

      Beide peelings exfoliëren de huid (AHA meer dan BHA), waardoor een doffe teint gaat stralen.

      5 Hoe en waar moet ik de BHA peeling aanbrengen? Frequentie, hoeveelheid, combinaties 

      Net als bij de AHA-peeling moet je BHA-producten aanbrengen nadat je je gezicht grondig en zorgvuldig hebt gereinigd. Onze reinigingsolie is hiervoor een goede keuze. 

      DE JUISTE VOLGORDE – Layering

      Hier kan je meer te weten komen over hoe en in welke volgorde je onze producten het beste kunt aanbrengen.

      Naar het blogartikel


      Nu je gezicht vrij is van vuil en restjes, is het tijd voor de BHA peeling. Neem een paar druppels in je (gewassen) hand, wrijf je handen tegen elkaar, en breng een dun laagje van de peeling aan op je gezicht en decolleté. Vermijd de huid rond de ogen. Dagelijks aanbrengen kan optimaal zijn voor de individuele behoefte van de huid, maar het brengt ook resultaten met 2-3 keer per week.

      Daarna kan je gewoon verder gaan met je routine zoals. De peeling is goed te combineren met alle andere producten.

      Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème draagt

      Waneer je een fuitzuur peeling gebruikt, is het belangerijk altijd genoeg zonnebramcrème te dragen. Door het verwijderen van dode huidcellen komen jonge, frisse cellen tevoorschijn die extra bescherming tegen UV-stralen nodig hebben.

      Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten:

      • lde huid langzaam laten wennen (in het begin 1-2x per week).
      • aanbrengen na het reinigen
      • laten intrekken
      • gewoon doorgaan met je routine
      • kan gemakkelijk gecombineerd worden met andere producten
      • dagelijks of 2-3 keer per week aanbrengen, naar behoefte
      • zonnebescherming niet vergeten
      • raadpleeg een arts tijdens zwangerschap en borstvoeding

        ONZE BHA Peeling

        Hier ga je direct naar de BHA peeling. Neem een kijkje en leer meer over de toepassing en de ingrediënten.

        Naar het product


        We hopen dat je hebt kennis kunnen maken met dit geweldige product!

        Take care 

        Recencies

        1 Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 26;8:455-61. doi: 10.2147/CCID.S84765. PMID: 26347269; PMCID: PMC4554394.

        2 Trivedi MK, Kroumpouzos G, Murase JE. A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation. Int J Womens Dermatol. 2017;3(1):6-10. Published 2017 Feb 27. doi:10.1016/j.ijwd.2017.01.005

        3 Acne vulgaris - AMBOSS. (2020). Amboss. https://www.amboss.com/de/wissen/Acne_vulgaris

        4 Psoriasis vulgaris - AMBOSS. (o. D.-a). Amboss. Abgerufen am 12. Januar 2021, von https://www.amboss.com/de/wissen/Psoriasis_vulgaris

        5 Bitte Geduld! (2020, 26. Januar). DAZ.online. https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2014/daz-21-2014/bitte-geduld