Wanneer de huid bloeit - Rosacea: behandeling, verzorging en tips

January 13, 2023

Wanneer de huid bloeit - Rosacea: behandeling, verzorging en tips

by Lena Severin

Rozenblad, koperen roos of gezichtsroos - rosacea heeft werkelijk geen gebrek aan bijnamen. De getroffenen vinden het waarschijnlijk minder rooskleurig. Maar eerder zoals een van de oudere termen het uitdrukt: "Vloek van de Kelten". Het roze "bloeien" kan wel achterwege blijven, want rosacea is een huidziekte die zich in het midden van het gezicht afspeelt. Het is geen wonder dat patiënten het gevoel hebben dat hun levenskwaliteit ernstig wordt beperkt door de last van de ziekte. Door de opvallende symptomen kruipt de huidziekte letterlijk onder de huid. Jarenlang heeft rosacea te kampen gehad met foutieve vooroordelen die het leven van de getroffenen niet noodzakelijkerwijs eenvoudiger maken. Om dit voorgoed uit de weg te ruimen, wil ik uitleggen waar de aandoening echt vandaan komt en wat je kunt doen om je lekkerder in je vel te voelen. 

  1. Wat is rosacea precies?
  2. Rosacea correct herkennen
  3. Tekenen van de ziekte: Hoe weet ik of ik rosacea heb?
  4. Een formaliteit: stadia en ernst van rosacea
  5. Oorsprong en oorzaken van rosacea
  6. Rosacea mythe controle
  7. Uitlokkende factoren - Wat zijn typische oorzaken voor rosacea?
  8. Optimaal aangepast: Behandelplan op maat voor rosacea
  9. Welke verzorging helpt bij rosacea? Uw nieuwe verzorgingsroutine
  10. Hoe behandel ik rosacea? Vitaminebommen voor het dagelijks leven

1. Wat is Rosacea precies?

Rosacea is een inflammatoire, chronische huidziekte. Het verschijnt meestal tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar. Het is echter niet ongewoon dat jongere mensen een voorstadium hebben. Hoewel de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen, verloopt ze ernstiger bij mannen. In de noordelijke landen van Europa, waar het blanke, roodharige Keltische huidtype woont, komt couperose veel vaker voor dan in het zuiden. Het begint met een neiging tot licht blozen en kan leiden tot permanente verkleuring van het gezicht. De roodheid gaat gepaard met kleine knobbeltjes of pustels tot extreme weefselveranderingen.

2. Rosacea correct herkennen

Niet elke rode plek in het gezicht hoeft te betekenen dat je aan rosacea lijdt. Zelfs bij mensen met een gezonde huid maken rode vlekken in het gezicht deel uit van een normale en natuurlijke reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Sporten, blootstelling aan de zon en bepaalde gevoelens zoals schaamte, woede of nervositeit verhogen de bloeddruk. De kleine bloedvaten zetten uit en de bloedstroom in het gezicht neemt toe. De verhoogde doorbloeding van de huid is duidelijk zichtbaar in het gezicht - er ontstaat roodheid. Helaas kan dit blozen niet worden voorkomen door pure wilskracht, omdat het onderhevig is aan ons autonome zenuwstelsel, dat zich niet laat misleiden door de hersenen. Er is echter een dunne lijn tussen blozen in gênante situaties en terugkerende stressplekken. Als de vlekken steeds erger worden of uiteindelijk helemaal niet meer weggaan, wordt het op een gegeven moment een geestelijke belasting. Maar hoe kan normaal blozen worden onderscheiden van de pathologische rosacea-roodheid?

Rosacea wordt vaak verward met andere huidziekten. Voor de leek lijkt het soms op acne. Acne wordt gekenmerkt door een geïrriteerde huid bedekt met puistjes en mee-eters. Hoewel rosacea meestal alleen op het gezicht voorkomt, kan acne ook voorkomen op de hals, nek tot billen, en op de bovenarmen en schouders. Acne heeft een hormonale achtergrond en wordt bevorderd door een aantal factoren. Deze omvatten hyperfunctie van de talgklier, verhoorningsstoornissen aan de talgklieruitgang, kolonisatie met bacteriën en ontstekingsreacties. In tegenstelling tot rosacea komt het meestal voor in de tienerjaren. 

Huidluxatie heeft op het eerste gezicht ook veel gemeen - een vlindervormige roodheid over wangen en neus. In tegenstelling tot rosacea verloopt huidlupus echter in episodes en wordt het verergerd door zonlicht. Het is ook een van de auto-immuunziekten en kan worden vastgesteld aan de hand van bepaalde bloedwaarden.

Dermatitis perioralis lijkt qua uiterlijk sterk op rosacea. Het is echter meestal het gevolg van oververzorging van de huid, waardoor het huidmicrobioom wordt verstoord. Om je roodheid correct te kunnen classificeren, moet je beslist een arts raadplegen. In de meeste gevallen kan in een dermatologische praktijk een duidelijke diagnose worden gesteld op basis van de typische symptomen. Door een huidmonster te nemen kan ook de ernst van rosacea worden beoordeeld en kunnen visueel vergelijkbare huidziekten worden uitgesloten. In de volgende paragraaf heb ik de symptomen van rosacea samengevat.

3. Ziektetekenen: hoe weet ik of ik Rosacea heb?

De chronische huidziekte heeft veel verschillende gezichten. In het begin is een vluchtige, snelle roodheid van de huid op je voorhoofd, neus, kin en wangen.

Aanhoudende roodheid in het gezicht

Aanhoudende roodheid is zeer typisch voor rosacea. Zodra het permanent zichtbaar wordt, spreekt men van aanhoudend erytheem in het gezicht.

Papels en puistjes

Een typisch symptoom van rosacea zijn inflammatoire rode papels/nodules en pustels/puistjes op de huid. Ze zijn meestal gelijkmatig aanwezig op beide gezichtshelften en vullen de bestaande roodheid van het gezicht aan. Soms kunnen ook de borst, de hals, het decolleté en de hoofdhuid worden aangetast.

Verdikking van de huid

Vergroting van het bindweefsel en de talgklieren kan leiden tot een bolvormige verdikking van de huid. In het meest extreme geval leidt dit tot een bolle neus, ook wel rhinophyma genoemd. Fyma kan ook voorkomen op de kin, kaak, voorhoofd, oor en ooglid.

4. Puur een kwestie van vorm: stages en ernstniveaus

De ziekte ontwikkelt zich gedurende vele jaren in recidieven met verschillende verschijningsvormen. Klinisch wordt rosacea onderverdeeld in vier stadia, die vloeiend in elkaar overgaan. Het eerste symptoom dat de meeste patiënten opmerken is voorbijgaand erytheem, zichtbare roodheid van de huid.

Ze worden veroorzaakt door een verwijding van de kleine, oppervlakkige bloedvaten van de huid. Als de bloedvaten niet meer samentrekken, ontstaat na verloop van tijd een permanente roodheid van het gezicht. Deze permanente roodheid, bij deskundigen bekend als telangiectasia, markeert het begin van het eerste stadium van rosacea (rosacea erythematoteleangiectatica). De irritatie van de huid neemt aanzienlijk toe. Prikken, branden en jeuk treffen de patiënten bijzonder sterk. Inflammatoire rode papels en pustels kenmerken het tweede stadium (rosacea papulopustulosa). Ze blijven meestal lang bestaan, komen meestal symmetrisch voor en verspreiden zich naar het voorhoofd, de kin en de wangen. Terwijl de ziekte bij vrouwen vaak in dit stadium blijft, ontwikkelen mannen knobbeltjes en weefselveranderingen in de loop van het derde stadium (glandulaire hyperplastische rosacea). Verdikking van het bindweefsel en vergroting van het talgklierweefsel zijn vooral bekend in het gebied van de neus en worden rhinophyma genoemd. Zelden worden echter ook de kin, de kaak, het voorhoofd, het oor, de oogleden of de bovenlip aangetast.

Meestal verlopen de stadia na elkaar, maar soms kunnen stadia ook worden overgeslagen of zich in een gemengde vorm manifesteren.

Een relatief veel voorkomende speciale vorm van rosacea is oculaire rosacea van de ogen. Door de nabijheid verspreidt de ontsteking van de huid zich naar de ogen. Droge en branderige ogen en roodheid en ontsteking van de ooglidranden kenmerken de zogenaamde ophthalmorosacea.

Dat klinkt als een horrorverhaal. Hoe heeft de natuur dat bedacht? Als je dieper op het onderwerp wilt ingaan, mag je het volgende deel zeker niet overslaan. Ik zal je wat inzicht geven in de pathofysiologische geschiedenis van rosacea.

5. Oorsprong en oorzaken van rosacea

Hoewel de klinische kenmerken van rosacea al lang bekend zijn, was er tot een paar jaar geleden heel weinig bekend over de oorzaken van de ziekte. Tot op heden wordt niet volledig begrepen hoe rosacea zich ontwikkelt. Ondertussen is het begrip van de ziekte en de ontwikkeling ervan echter aanzienlijk uitgebreid. Men vermoedt dat het een samenspel is van verschillende factoren. Zowel erfelijke factoren als externe invloeden beïnvloeden het ontstaan en het verloop van de ziekte in dezelfde mate. Op basis van een tweelingstudie concludeerden wetenschappers dat erfelijkheid voor 46% bijdraagt aan de ontwikkeling van rosacea en dat de overige 54% kan worden toegeschreven aan de omgeving.

 

Rosacea als foutieve reactie van het immuunsysteem

Het lichaam heeft vele manieren om ziekteverwekkers te bestrijden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de inflammatoire huidreactie wordt veroorzaakt door een verkeerde reactie van het immuunsysteem.

Speciale structuren die normaliter micro-organismen en virussen als vreemde stoffen identificeren, spelen hierbij een essentiële rol. Zodra deze machinerie in gang wordt gezet, volgen afweerreacties zoals ontstekingen. Gebleken is dat rosaceapatiënten een verhoogd aantal van deze structuren hebben, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor specifieke prikkels. Een grote hoeveelheid eiwitdeeltjes kon ook worden gevonden bij getroffen mensen. Bij gezonde mensen voorkomen deze dat ziektekiemen zich in een wond nestelen en infecties veroorzaken. Als de deeltjes echter de overhand krijgen, vormen zich nieuwe bloedvaten en komen er ontstekingsstoffen vrij. Als ons immuunsysteem reageert op onschadelijke stoffen met een ontsteking, verwijden de bloedvaten zich. Daardoor transporteren de fijne bloedvaatjes in het gezicht meer bloed, wat herkenbaar is als roodheid in het gezicht.

Demodex-mijten - irritante diertjes

De mijt Demodex - klein en een normaal ongevaarlijk beestje dat op de menselijke huid woont. Hun favoriete habitat zijn de poriën en haarzakjes van het gezicht. Bij normaal voorkomen ondersteunt de mijt onze talgproductie en beschermt zo de huid tegen ziekten. Studies hebben aangetoond dat rosaceapatiënten een verhoogde kolonisatie van deze mijten hebben. De huid reageert hierop met een immuunreactie. Het produceert antilichamen en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie van het huidoppervlak.

Het zenuwstelsel als boosdoener

Naast overgevoeligheid voor kleine vreemde organismen wordt ook een verhoogde reactie op fysiologische prikkels vermoed. Speciale structuren van het zenuwstelsel reageren gevoelig op prikkels zoals hitte, alcohol en gekruid voedsel. De nauwe verbinding tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem veroorzaakt ontstekingsreacties die zich uiten als erytheem, oedeem, branderigheid, steken en jeuk.

Wanneer het immuunsysteem uit balans raakt

Triggerfactoren, zoals de demodexmijt en uv-licht, activeren signaalwegen die uiteindelijk via een circuit leiden tot de activering van immuuncellen. Een onevenwicht van signaalmoleculen leidt uiteindelijk tot ontsteking en de vorming van puistjes.

6. Mythe-Check rosacea

Veel mensen worstelen met vooroordelen. Maar die hebben bijna altijd niets met de werkelijkheid te maken. Helaas worden veel rosaceapatiënten ook geconfronteerd met allerlei halve kennis, want velen hebben weinig of geen informatie over de huidziekte. In de volgende paragraaf kom je te weten welke vooroordelen blijven bestaan en of ze eigenlijk een kern van waarheid hebben of slechts mythen zijn.

"Rosacea is zeldzaam en alleen vrouwen krijgen het"

Met ongeveer 10 miljoen getroffen mensen in Duitsland is rosacea geen zeldzame huidziekte. Volgens de literatuur worden meer vrouwen getroffen, maar vooral mannen hebben vaak last van de zogenaamde bolle neus. Een mogelijk gevolg zijn lichamelijke klachten zoals ademhalingsproblemen. Aangezien de sterk vergrote neus door de omgeving vaak ten onrechte wordt geassocieerd met een verhoogd alcoholgebruik, lijden veel getroffenen onder de bijkomende psychologische stress.

"Rosacea is besmettelijk"

Rosacea is niet besmettelijk en kan niet worden overgedragen op andere mensen door knuffelen of aanraken. Hoewel de precieze oorzaken nog niet in detail zijn onderzocht, kan infectie in ieder geval worden uitgesloten.

"Een rode neus betekent ongepast alcoholgebruik."

"Heb je te veel gedronken?" of "Ben je je zonnebrandcrème vergeten?" zijn opmerkingen die rosaceapatiënten meestal vaker te horen krijgen. Alleen al het uiterlijk van een rode neus geeft veel buitenstaanders stof tot commentaar. Het enige wat hier helpt is hen rechtstreeks aan te spreken en je stem te verheffen tegen de onrechtvaardige beschuldigingen. Het is belangrijk je niet te verstoppen en je leven en welzijn niet te laten bepalen door vooroordelen.

7. Andere Factoren – Wat zijn de triggers voor rosacea?

Veel mensen hebben niet alleen zelf last van de symptomen, maar worstelen ook met het feit dat ze vaak volkomen onverwacht optreden. Vaak is de feitelijke aanleiding voor de plotselinge aanval niet onmiddellijk herkenbaar, omdat ze net zo verschillend en individueel zijn als de patiënten zelf. Om zich tegen dergelijke onaangename verrassingen te beschermen, is het zinvol de persoonlijke triggerfactoren te kennen en deze dienovereenkomstig te vermijden. Het lastige is dat elke huid anders reageert en er geen universele lijst bestaat. Alcohol, zonlicht, hete kruiden of hevige koude en hitte worden echter door veel patiënten als triggers aangewezen. Intensieve sporten of additieven in huidverzorgingsproducten die de bloedcirculatie bevorderen, kunnen ook rosacea-aanvallen bevorderen. Daarom is het de moeite waard om je persoonlijke triggers zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien kunnen persoonlijke triggers in de loop der tijd veranderen. Wat vandaag goed wordt verdragen, kan morgen een aanval uitlokken.

Het beste is om je huid dagelijks te controleren en een rosacea-dagboek bij te houden. Zo kun je gemakkelijk je uitlokkende factoren achterhalen en in de toekomst van de boosdoeners afblijven.

Naast uitlokkende factoren zoals alcohol en gekruid eten, zijn er ook factoren die moeilijker te vermijden zijn. Stress en opwinding blijken het ziektebeeld van rosacea te beïnvloeden. Ze kunnen echter ook worden afgeremd door gerichte rustpauzes. Zelfs kleine momenten voor jezelf of een wandeling in de frisse lucht volstaan om ontstekingen of roodheid van de huid tegen te gaan.

Maakt sporten rosacea erger?

Dit klinkt allemaal nogal ingewikkeld en als een hoop verboden. Maar ik kan je een beetje geruststellen. Ook jij kan met een beetje aandacht en zorg je leven naar je hand zetten. Als je lichaamsbeweging en inspanning tot nu toe hebt vermeden, wil ik je een kleine handleiding geven over hoe je sportieve activiteiten in je dagelijks leven kunt integreren.

Iedereen bloost in meer of mindere mate in het gezicht tijdens het sporten. Voor veel rosaceapatiënten kan extreme lichamelijke inspanning echter ook een flare-up veroorzaken met aanhoudende roodheid in het gezicht. De reden: de vaten zijn in rust al zichtbaar verwijd. Door de intensieve bloedcirculatie begint het gezicht te gloeien en wordt het rood. Uit angst voor deze extreme gezichtskleuring doen veel getroffenen niet aan sport. Sommigen schrikken zelfs terug voor een wandeling bij warmere temperaturen. Aangezien een half uur matige lichaamsbeweging per dag al bijdraagt tot een sterker en gezonder cardiovasculair systeem, is regelmatige lichaamsbeweging bij rosacea ook absoluut verstandig. De betrokkenen moeten een sport zoeken die bij hen past. Wie vindt dat joggen een piek veroorzaakt, moet in plaats daarvan Nordic Walking proberen. Wie een rood hoofd krijgt tijdens het zwemmen, zou kunnen testen of het zonder chloor beter te verdragen is. Als vuistregel kun je onthouden: De sportieve inspanning moet zo aangenaam mogelijk blijven. Vervang zware inspanning door regelmatige, gematigde inspanning. Met geschikte kleding, voldoende ventilatie, milde temperaturen en goede hydratatie is er niets dat je tegenhoudt om naar de sportschool te gaan.

De psychologische last van rosacea

Voor veel getroffenen is de huidziekte echter niet alleen een esthetische uitdaging. Naast de typische huidveranderingen hebben veel rosaceapatiënten last van onzichtbare symptomen die vaak worden onderschat. De resultaten van het online onderzoek "Beyond the visible" laten zien hoe groot de ziektelast onder rosaceapatiënten werkelijk is. Meer dan 700 patiënten en 550 dermatologen uit zes landen werden geïnterviewd. Het doel was de effecten en de omvang van de last beter te begrijpen om nieuwe inzichten te krijgen voor een optimale therapie en een betere levenskwaliteit voor de patiënten. Zo is rosacea vooral een psychische last en beperkt het het leven van de getroffenen enorm. Velen geven hun dagelijkse gewoonten op en vermijden vrijetijdsactiviteiten. Een op de drie heeft last van een verlies aan zelfvertrouwen en een op de tien voelt zich door de symptomen ontmoedigd en depressief. De geestelijke belasting gaat zelfs zo ver dat elke tweede patiënt spreekt over een matige tot zware depressie. Als gevolg daarvan kan het verhoogde stressniveau door deze beperkte levensstijl rosacea verergeren, waardoor de stress weer toeneemt. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Maar er zijn ook positieve aspecten: de psychosociale en emotionele gevolgen van de ziekte worden aanzienlijk verminderd als de symptomen met behulp van consequente therapie worden verlicht. Daarom is het belangrijk dat de arts en de patiënt uitvoerig over de ziekte praten. Openheid is de sleutel tot een succesvolle behandeling.

8. Optimaal aangepasst: Behandelplan op maat voor rosacea

Patiënten met rosacea kunnen niet over één kam worden geschoren - er bestaat dus geen uniforme behandelingsprocedure. Als je wilt voorkomen dat rosacea zich verder ontwikkelt, moet je in een vroeg stadium naar een dermatoloog gaan. Hoe eerder je het begin van rosacea tegengaat, hoe beter! Samen kunnen we een therapieconcept ontwikkelen dat individueel op je is afgestemd. De behandeling van rosacea hangt over het algemeen af van het type, de symptomen en de ernst. Elke behandelingsstrategie moet echter individueel aan de patiënt worden aangepast.


Bij de eerste tekenen van rosacea is intensieve verzorging vaak voldoende. Het belangrijkste doel is om roodheid te voorkomen en te verzachten. Volgens het motto: Niet meteen met kanonnen schieten, een speciale verzorgingscrème kan al wonderen doen. Als je je echter al in het eerste stadium bevindt, zijn receptvrije crèmes of zalven vaak niet meer voldoende. In plaats daarvan komen ontstekingsremmende producten op de voorgrond. Als rosacea verder gevorderd is, kunnen veel mensen zich niet meer redden met uitwendige behandeling alleen. Daarnaast wordt een tijdelijke behandeling van binnenuit aanbevolen. Je dermatoloog kan je een gerichte therapie voorschrijven en zo de kans op een succesvolle behandeling vergroten. Maar het is nog belangrijker om je eigen levensstijl aan te passen. Alles wat de roodheid van het gezicht vergroot, moet ten koste van alles worden vermeden en uitlokkende factoren moeten worden vermeden.


Ongeacht het stadium hebben rosaceapatiënten zonbescherming met een hoge beschermingsfactor nodig. Hoe goed de zon ook is voor de ziel, het is bewezen dat zonlicht het ziektebeeld verergert en daarom moet worden vermeden. Producten met een fysieke lichtbescherming blijken bijzonder goed te verdragen. Producten moeten zoveel mogelijk geurstoffen en chemische uv-filters vermijden.

Alleen milde schoonmaakmiddelen en zachte verzorgingsproducten horen thuis in de badkamer. Bij de eerste tekenen kan intensieve verzorging wonderen doen.

Je moet echter voortdurend in contact blijven met je dermatoloog - want huismiddeltjes alleen zijn geen geschikte remedie, maar wel een goede aanvulling.

Om je immuunsysteem een beetje te ondersteunen, kun je natuurgeneeskundige middelen proberen. Bij correct gebruik kunnen ze irritatie, roodheid en jeuk verlichten en de huid comfortabel doen aanvoelen. Kaasjeskruid, kamille, calendula en sint-janskruid werken ontstekingsremmend bij rosacea. Thee van paardenbloem, brandnetel of heermoes heeft een positieve invloed op de stofwisseling. Het reinigen en versterken van de darmen zou de conditie van de huid kunnen verbeteren.

9. Welke verzorging helpt bij rosacea? Je nieuwe verzorgingsroutine 

Voorzichtig wassen

De dagelijkse gezichtsreiniging 's morgens en 's avonds mag in geen geval achterwege blijven. Om je huid niet onnodig te irriteren, gebruik je milde reinigingsproducten, lauw water en voorzichtig deppen. Onze reinigingsolie of reinigingsgel is hiervoor uitermate geschikt, omdat deze je huid zacht en grondig reinigt zonder agressieve ingrediënten, alleen door de combinatie van verschillende voedende oliën.

Minder is meer

Bij het kiezen van je huidverzorgingsproducten kun je het beste twee keer kijken. Vermijd geurstoffen en irriterende ingrediënten en gebruik in plaats daarvan hydraterende en barrièreversterkende stoffen. Onze hyaluronproducten zijn hiervoor uitermate geschikt. Vooral de Hyaluron Crèmes versterken je huid en ondersteunen haar in al haar natuurlijke functies. Het concentraat geeft ze extra vocht.

Onze tip: niacinamide en rozenbottelzaadolie

Het kalmerende en regenererende effect van het Niacinamide Serum versterkt de beschermende barrière van de huid. Bovendien stimuleert het de huidvernieuwing door de vorming van nieuw collageen en huideigen ceramiden. De talgproductie wordt gereguleerd, roodheid en pigmentvlekken kunnen worden verminderd. Dankzij de antimicrobiële werking van Zink PCA (zinkzout) wordt het genezingsproces van de onzuivere huid bijzonder ondersteund en worden ontstekingen verlicht. Met zijn hoge gehalte aan carotenoïden (provitamine A) heeft rozenbottelzaadolie een antioxiderende werking en stimuleert het je celvernieuwing. Het is ook rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die je huid voeden en haar beschermende barrière versterken. De combinatie van regenererende en beschermende ingrediënten maakt onze rozenbottelzaadolie tot een heerlijke partner, vooral voor de gevoelige en geïrriteerde huid. 

Bevordering van de bloedsomloop - Nee, bedankt

Bijzonder ongeschikt zijn preparaten die stoffen bevatten die de bloedsomloop stimuleren, zoals menthol. Je moet ook producten met vitamine A of fruitzuren vermijden.

Bescherming tegen de zon - ongeacht het seizoen

Zelfs als de temperaturen weer dalen, kan de zon nog zeer intens zijn. Daarom moet je zelfs in de winter en op bewolkte dagen zonnebrandcrème gebruiken en je huid niet onbeschermd blootstellen aan uv-stralen. Als je wat tijd wilt besparen in je ochtendroutine, kun je je zonnebrandcrème mengen met je dagcrème op de rug van je hand en samen aanbrengen. Je moet de zonnebrandcrème echter van tijd tot tijd verversen om de bescherming de hele dag op je huid te dragen.

10. Hoe behandel ik rosacea? Vitaminebommen voor het dagelijks leven

 Hoewel de huidziekte genetisch is en niet kan worden genezen, kan het nu goed worden beheerd met passende maatregelen. De wetenschap weet het nu ook zeker: de voeding heeft een beslissende invloed op het ontstaan en de intensiteit van rosacea. Een verandering van dieet kan een positief effect hebben op het immuunsysteem, roodheid wordt minder en de terugvallen van de huidziekte worden beter overwonnen. Waarom? De laatste jaren is uit verschillende wetenschappelijke studies gebleken dat rosaceapatiënten ook vaker dan gemiddeld last hebben van hun darmen. Dit wijst op een verband tussen de gezondheid van de darmen en het ziekteverloop - een gezonde darmflora zou kunnen fungeren als een natuurlijk schild tegen rosacea.


Wie aan rosacea lijdt, moet over het algemeen een ontstekingsremmend dieet volgen. Dit kan helpen om de aangetaste huidgebieden te laten zakken en het immuunsysteem te versterken. Er is geen specifiek dieetplan, maar het is nuttig om bij het eten rekening te houden met de huidziekte. Zuurvormend voedsel, zoals veel worst of zoetigheid, mag slechts met mate worden geconsumeerd en gekruid voedsel moet zoveel mogelijk worden vermeden. Het menu moet minder dierlijke producten en meer groenten en gezonde plantaardige oliën bevatten. Koolzaadolie of teunisbloemolie bevatten ontstekingsremmende stoffen en veel vitaminen. Soms kan het vermijden van tarweproducten en koemelk ook een positief effect hebben op de stofwisseling. Alcohol en cafeïnehoudende dranken stimuleren de bloedsomloop en bevorderen de roodheid van het gezicht. Anderzijds zijn voedingsvezels bijzonder belangrijk, omdat zij de spijsvertering bevorderen. Veel vezels zitten in voedingsmiddelen als broccoli en zaden en noten. Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool of yoghurt versterkt ook de darmflora en het immuunsysteem. Maar niet iedereen reageert even goed op de verdachte voedingsmiddelen. Een voedseldagboek kan je helpen te ontdekken voor welke voedingsmiddelen je gevoelig bent.


In eerste instantie klinkt dit misschien als een lange lijst die je in je dagelijks leven moet volgen en doorwerken. Mijn advies aan jou: Denk niet te veel aan je roze metgezel en waarom uitgerekend jij door hem wordt vergezeld. Ga er gewoon voor, provoceer je tegenstander niet en geef hem waar hij naar hunkert. Met een beetje geduld zal niet alleen je innerlijke zelf tot rust komen, maar ook je uiterlijke zelf zal genieten van je positieve houding. En vergeet nooit: alles met mate. Genieten van je favoriete eten of een klein slokje van je favoriete wijn zorgt voor een positief gevoel van welzijn en kan stressgerelateerde symptomen verlichten.


Als een beetje inspiratie voor je dagelijkse rosacea-routine, mijn persoonlijke favoriete recept voor een succesvolle start van de dag of als een middag oppepper.


Mijn rosacea-recept voor elke dag - chia-abrikozenpudding

Ingrediënten voor 2 personen:

300 ml ongezoete amandelmelk
30 g chiazaadjes
10 g lijnzaad
1 rijpe banaan
Topping:
Amandelen
Abrikozen
Gedroogde abrikozen
Bosbessen
Zoete appel

Meng bij de lezing de amandeldrank met chiazaad en lijnzaad en laat 10 minuten zwellen. Pel de banaan, prak hem met een vork en voeg hem toe aan het chia-mengsel. Meng alles door elkaar en laat het een nacht weken in de koelkast. Vul de volgende dag de pudding aan met je favoriete ingrediënten. Bijzonder lekker: pureer de abrikozen met een staafmixer en bedek de pudding met de abrikozenpuree.

 

 https://www.aerzteblatt.de/archiv/56045/Rosazea
https://link-springer-com.emedien.ub.uni-muenchen.de/article/10.1007/s00105-015-3735-5#Tab2
https://www-karger-com.emedien.ub.uni-muenchen.de/Article/Pdf/494073